Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: książka serwisowa

Użytkownik Alfa i Omega Avatar OnanBarbarzynca
    Mieszka w
    Würselen / Niemcy
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 JTD (140PS) 2001 r.

Domyślnie

Sam zciagales to auto? Jak nie to polecam jednak sie zdecydowac na wymiane

Zarzucone przez TapaTalk 2

wubel17
    Gość

Domyślnie

nie nie ściągałem sam kupiłem we Wrocławiu na giełdzie ale chyba nie jest przestawiony przebieg bo jest z tamtego roku plakietka z wymiany oleju tak więc chyba nie a tak poza tym to zdecydowałem się jednak na wymianę lepiej stracić kilka stówek niż kilka tysi ))

Mieszka w
    Würselen / Niemcy
    Auto

Domyślnie

rozumiem że nie dowierzasz w spryt i umiejętności magiczne naszych rodzimych handlarzy... to pokrótce wygląda tak:
    a) turek sprzedaje zakupione za grosze autko w Niemczech, kręci licznik do jakichś 300kk.
    b) nasz handlarzyna szuka, patrzy a tu taka perełka.... tylko trochę dopieścić trzeba.
    c) targają ja do Polski, na granicy u Wiesia za flaszkę ubywa z cyferblatu jakieś 130kk.
    d) na allegro sobie kupują książkę serwisowa i razem z kolegami przy wódeczce wypełniają ją każdy ma swój długopisik w innym odcieniu kolorów. Nakleja jakąś naklejkę producenta oleju, napiszą przy jakim przebiegu niby co było robione, przybrudzą ją trochę smarami by wyglądała jakby już jakiś czas tam była i tyle....
    e) Rozradowany Kowalski kupuje furmankę z rogalem na ustach i pewny że nic nie trzeba wymieniać, a po tygodniu się okazuje że olej gęsty i lepki jak woda w kranie, panewka wyszła bokiem i mu macha na "papa", a rozrząd sobie z zaskoczenia strzela.....
    f) mechanik z radości odpala kalkulator..... A kowalski idzie po kredyt.

To nie jest reguła, ale naprawdę gęsto i często się zdarza.
    Dobrze że zdecydowałeś się na ten krok, tak jak piszesz lepiej teraz kilkaset, niż za tydzień kilka tysięcy....
    Pozdrawiam i szerokości!

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Cytat Napisał OnanBarbarzynca Zobacz post
    rozumiem że nie dowierzasz w spryt i umiejętności magiczne naszych rodzimych handlarzy... to pokrótce wygląda tak:
    a) turek sprzedaje zakupione za grosze autko w Niemczech, kręci licznik do jakichś 300kk.
    b) nasz handlarzyna szuka, patrzy a tu taka perełka.... tylko trochę dopieścić trzeba.
    c) targają ja do Polski, na granicy u Wiesia za flaszkę ubywa z cyferblatu jakieś 130kk.
    d) na allegro sobie kupują książkę serwisowa i razem z kolegami przy wódeczce wypełniają ją każdy ma swój długopisik w innym odcieniu kolorów. Nakleja jakąś naklejkę producenta oleju, napiszą przy jakim przebiegu niby co było robione, przybrudzą ją trochę smarami by wyglądała jakby już jakiś czas tam była i tyle....
    e) Rozradowany Kowalski kupuje furmankę z rogalem na ustach i pewny że nic nie trzeba wymieniać, a po tygodniu się okazuje że olej gęsty i lepki jak woda w kranie, panewka wyszła bokiem i mu macha na "papa", a rozrząd sobie z zaskoczenia strzela.....
    f) mechanik z radości odpala kalkulator..... A kowalski idzie po kredyt.

To nie jest reguła, ale naprawdę gęsto i często się zdarza.
    Dobrze że zdecydowałeś się na ten krok, tak jak piszesz lepiej teraz kilkaset, niż za tydzień kilka tysięcy....
    Pozdrawiam i szerokości!
    Szacun bardziej dosadnie nie mogłeś opisać naszej motoryzacyjnej rzeczywistości,tylko dlaczego my Polacy jesteśmy tacy naiwni każdy woli mieć nieudokumentowany przebieg 120 do 180 tyś,niż np.280 z rzeczywistymi dokumentami.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Książkę spal a rozrząd zmień

Mieszka w
    Würselen / Niemcy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    Książkę spal a rozrząd zmień
    Dokładnie !!

Cytat Napisał ANET Zobacz post
    Szacun bardziej dosadnie nie mogłeś opisać naszej motoryzacyjnej rzeczywistości,tylko dlaczego my Polacy jesteśmy tacy naiwni każdy woli mieć nieudokumentowany przebieg 120 do 180 tyś,niż np.280 z rzeczywistymi dokumentami.
    nie mam pojęcia dlaczego, ale to zawsze lepiej wygląda jak na budziku jest mniej mnie osobiście wysokie przebiegi nie przerażają, ba wtedy przynajmniej wiem czego mogę się spodziewać po silniku. Moja alfa na blacie ma 197kk, pod kompem nie sprawdzałem, ale dam sobie rękę odciąć że pod 300kk podchodzi już.... W przyszłym tygodniu powinien mi kabelek od viakena przyjść więc z ciekawości sprawdzę odometer.

wubel17
    Gość

Domyślnie

kolego fajnie to opisałeś tak więc moja bella idzie na zmianę rozrządu oleju i filtrów ;D a na budziku niby mam 250 kk

Mieszka w
    Würselen / Niemcy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wubel17 Zobacz post
    kolego fajnie to opisałeś tak więc moja bella idzie na zmianę rozrządu oleju i filtrów ;D a na budziku niby mam 250 kk
    Jak pisalem to nie tyczy sie kazdego sprowadzanego auta, ale ryzyko jest ogromne bo generalnie auta zadbane w Niemczech wcale níe sa tansze jak w Polsce.

Zarzucone przez TapaTalk 2

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kusior007
    Mieszka w
    Szadek, Poland
    Auto
    AR 156 SW FL 1,9 jtd 16v m-jet.

Domyślnie

Kolego wymień,w książce jeśli jest autentyczna przy okolicach 120 tys.powinien być wpis zahnrihnen wechsel i pieczątką serwisu z podpisem mechanika serwisanta.

Wysyłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk 2
    "What We Do In Life, Echoes In Eternity"

wubel17
    Gość

Domyślnie

takie coś mam Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ks.jpg
Wyświetleń:	86
Rozmiar:	53.2 KB
ID:	76622 trochę niewyraźne