Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: AR 159 2010 przebieg 152 tyś.

tjzabek
    Gość

Question AR 159 2010r, 152 tyś km., kilka pytań do użytkowników :)

Witam,

Na co należy zwrócić uwagę przy tym przebiegu 159`tki? Skrzynia automatyczna. Silnik 1.9JTDm.

1) Czy warto wymienić olej w skrzyni biegów?
    2) Słyszałem, że klapki, które są przy kolektorze, czasami ulegają awarii w 1.9 JTDm. Można je trwale usunąć?
    3) Czy czujnik poziomu oleju szwankuje Wam w tym modelu? U mnie pomimo poprawnego poziomu oleju (sprawdzane bagnetem) często na szafie pokazuje poziom minimalny.

Dodam, że byłem w serwisie Alfy, zrobiłem diagnostykę elektroniki (silnik, ABS, itd.) i wszystko wygląda poprawnie.

Z góry dzięki za odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez tjzabek ; 08-11-2012 o 18:41

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Przede wszystkim TO MOŻNA, A NAWET TRZEBA usunąć Twój post.

tjzabek
    Gość

Domyślnie

sory nie jestem mechanikiem

- - - Updated - - -

ktoś pomoże?

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Witaj,
    Nie dziw sie ze koledzy reaguja nerwowo, bo na forum bazjel sie robi od zakladania dublujacych sie watkow lub nie tam gdzie trzeba...

Poszukaj no forum, generalnie jest do tego osobny watek, w ktorym powinno sie zadac takie pytanie. tj porady przy zakupie AR 159.
    Wersja 2010 nie ma problemu z klapkami w kolektorze (tez jest o tym watek na forum -> opcja szukaj w prawym rogu na gorze , jesli mowimy o 2.0 JTDM czyli dizlu. Olej w skrzyni automatycznej powinno sie wymieniac bo od tego zalezy sprawnosc skrzyni, ktora tez nalezy sprawdzic. Najlepiej auto przetrzepac w autoryzowanym serwisie.
    Rocznikowo to mlode auto, choc wszystko zalezy jak bylo eksploatowane zagranica i czy zasz jego historie co bylo w aucie robione (w ASO mozna to sprawdzic).
    Przy tym przebiegu trzeba skontrolowac m.in filtr czastek stalych DPF czy sie za czesto nie wypala. w ASO powinni CI to wszystko sprawdzic, dostaniesz wydruk z kompa. Nie pisze o banalach jak stan lakieru, szyby, geometria, stan zawieszenia, amortyzatory itp.
    Przy 150 warto sprawdzic jak pracuje turbina, bo przy tych wartosciach moze zaczac sie juz odzywac/konczyc, ale to tez zalezy od eksploatacji.
    Przejedz sie autem, sprawdz czy rowno przyspiesza, czy nie kopci, czy nie szarpie, jak sie wkreca na obroty, jak zmienia biegi. W automacie warto pojezdzic jak sie rozgrzeje tzn zrobic dluzsza jazde testowa.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 08-11-2012 o 18:47

tjzabek
    Gość

Domyślnie

Ok, dziękuje bardzo.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Olej w skrzyni automatycznej wymienia się razem z olejem w silniku- zaraz po kupnie. Nie warto ryzykować.

Cytat Napisał tjzabek Zobacz post
    3) Czy czujnik poziomu oleju szwankuje Wam w tym modelu? U mnie pomimo poprawnego poziomu oleju (sprawdzane bagnetem) często na szafie pokazuje poziom minimalny
    U mnie czasem myli się o 1 kreskę, ale żeby minimalny? To nie. Nie stoisz na pochyłym?

tjzabek
    Gość

Domyślnie

Nie stoję na pochylym. Wydaje mi sie ze zczujnikiem są problemy..

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielawa - Ateny- Lublin
    Auto
    Kiedyś 156 3.0 V6 aktualnie 159 1.9 16v

Domyślnie

Zrob dluzsza trase. W moim poprzednim aucie skrzynia ZF zaczynala sie mylic i szarpac po jakis 15-20 km.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    Witaj,
    Nie dziw sie ze koledzy reaguja nerwowo, bo na forum bazjel sie robi od zakladania dublujacych sie watkow lub nie tam gdzie trzeba...

Poszukaj no forum, generalnie jest do tego osobny watek, w ktorym powinno sie zadac takie pytanie. tj porady przy zakupie AR 159.
    Wersja 2010 nie ma problemu z klapkami w kolektorze (tez jest o tym watek na forum -> opcja szukaj w prawym rogu na gorze , jesli mowimy o 2.0 JTDM czyli dizlu.
    A kolega pyta o 1.9 JTDm z Q-tronicem...

Oczywiście, że są problemy z klapkami i należy je czym prędzej wywalić.
    Olej wymienić - dla świętego spokoju - koszt nie zabija, a skrzynia dłużej pożyje.
    Trzepanie auta w autoryzowanym serwisie może co najwyżej przyprawić właściciela o migotanie przedsionka komory serca, jak usłyszy ceny za poszczególne naprawy... Jest w Polsce trochę warsztatów, które dobrze mają opanowany temat Alfa Romeo, a nie są to ASO. To gwarantuje przyzwoite ceny za usługi oraz wg mnie dużo większą wiedzę, niż wymieniacze z serwisów.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

mi ostatnio pokazuje 2-3 kreski,a na bagnecie mam OK.