Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [166]xenon

alficzka Ferra
    Gość

Domyślnie [166]xenon

Witam,moze ktos ma pojecie jaka moze byc przyczyny slabszego strumienia swiatla w oryginalnym ksenonie,jedne swiatlo swieci mocno i ma ladna barwe,a drugie jest jakby slabsze,myslalem ze to żarniki,wiec zmienilem na nowe i dalej to samo,ustawilem na diagnostyce i tez bez zmain,zrteszta maja elektryczna regulacje wiec musza byc dobrze ustawione,moze przetwornica,albo cos w instalacji??nie wiem,mial ktos podobny problem??

Doman
    Gość

Domyślnie

to ci pewnie nie pomoze ale da poglad innym: kiedys slyszalem ze jak sie wymienia zarnik to powinno sie obydwa zmieniac bo one po kilku godzinach swiecenia sie ''rozswietlaja'' czy cos takiego i gdy jeden jest nowy a drugi stary ''rozswietlony'' to moze byc roznica w kolorach
    i kolejna sprawa to zarnik pod koniec swojego zycia tez zmienia kolor

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

musisz kupić żarnik i wymienić go - na początek jeden bo moze się okazać ze to nie wina żarnika tylko wypalonego odbłyśnika a wtedy niestety trzeba wymienić całą lampę

jeśli już wymienisz żarnik to po kilku dniach oceń czy lampa świeci prawidłowo jeśli tak to kup drugi żarnik i wymień w drugiej lampie ... a ten zachowaj sobie na ewentualność awarii

co do barwy światła to polecam 4000k jest to najbardziej białe światlo 6000k wpada już w niebieskość a ostatnio pojawiły się na rynku 8000k i więcej dla tak zwanych pseudo tunerów którzy lubią mieć wszystko niebieskie w aucie i tamte żarniki świecą już na niebiesko zupełnie

nowy zarnik będzie się rozpalał do właściwego światła - do swojej maksymalnej mocy jakieś 20 godziń czyli jakieś 2 - 3 - 5 dni będzie potrzeba na osądzenie czy dobrze świeci - zależy ile kto dziennie jeździ :-)

zużyty żarnik zaczyna świecić słabiej a jego barwa zaczyna przechodzić w fioletową
    także jeśli patrzysz na soczewkę lampy i widzisz zabarwienie fioletowe ( niebieskie jest prawidłowe ) to znaczy że żarnik jest na 100% do wymiany

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

skuzi nie doczytałem

na 99% to problem odbłyśnika

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał blackalfa166
    musisz kupić żarnik i wymienić go
    Żarniki były już wymienione.
    Niestety w tym przypadku to odbłyśnik.

Stanley
    Gość

Domyślnie

A dlaczegi nikt nie zakłada , że to przetwornica?, ja wymienialem bo mi wogóle padła! Teraz wszystko śmiga ok.

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

bo jak pada przetwornica to światło zaczyna mrugać ... to najczęstrzy objaw upalonej przetwornicy.

światło przygasa migocze itd. ale ja się nie spotkałem z takim objawem żeby przetwornica była niesprawna a objawem było ciągłe lecz slabe światło ... hmmm

alficzka Ferra
    Gość

Domyślnie

Jak juz pisalem,zarniki wymienilem oba-na nowe,nic nie pomoglo,moge dodac tylko ze jak wracalem autkiem od razu po kupnie to po dluzszej jezdzie ten slabiej swiecacy ksenon w ogole mi sie wylaczyl,dopiero sie zapalil jak zgasilem swiatla i ponownie je wlaczylem.Jak sprawdzic czy to odblysnik czy przetwornica??a moze cos innego??jakbym wiedzial do kogo sie z tym zglosic to bym pojechal,ale w mojej okolicy nikogo takiego chyba nie ma

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alficzka Ferra
    to po dluzszej jezdzie ten slabiej swiecacy ksenon w ogole mi sie wylaczyl
    Poczytaj jeszcze to:
    http://www.forum.alfaholicy.org/topi...ghlight=xenony
    Powodzenia