Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Problem Alfa Romeo 2.4 JTD 1999 r

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

Cytat Napisał hagi Zobacz post
    Kolega z tego co widzę ma '99 rok, więc nie ma zmiennej geometrii.
    wszystkie 2.4 mają zmienną

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał mac!ek Zobacz post
    wszystkie 2.4 mają zmienną
    Fakt, 2,4... nie wiem czemu o 1,9 myślałem.

papa2004
    Gość

Domyślnie

dzięki Koledzy za rady. w weekend przestudiuje podane linki i zobaczę co się uda zrobić.
    zaślepionego egr - u nie mam . Czyli trzeba zaślepić .... hhmmm zobaczymy w weekend i dam znać co i jak .
    pozdrawiam.

Kolego PRE2ES może dasz znać jak będziesz miał jakiś dzionek wolny to podaję z Kasztelanem na "pokazanie" jak to czyścić taki rzeczy lub czym i jak zaślepić EGR - jeśli oczywiście jest to możliwe. Jestem z Sierpca do wawy jakieś 130 km mam.
    Ostatnio edytowane przez papa2004 ; 25-10-2012 o 19:21

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Kolego, myślę że turbina jest do regeneracji, zmienna geometria sterowana jest ciśnieniowo, łopatki turbiny nie przestawiają się odpowiednio czujnik to wyłapuje i błąd silnika. Kup zaślepkę dostępne są na np.allegro. Uprzedzając fakty czyszczenie daje rezultaty na chwilę, nagar jest usuwany i wtedy wytwarza się luz. I to z bardzo prostej przyczyny, nikt nie wyważy ci turbiny po czyszczeniu(piszę to z doświadczenia)

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Cytat Napisał papa2004 Zobacz post
    dzięki Koledzy za rady. w weekend przestudiuje podane linki i zobaczę co się uda zrobić.
    zaślepionego egr - u nie mam . Czyli trzeba zaślepić .... hhmmm zobaczymy w weekend i dam znać co i jak .
    pozdrawiam.

Kolego PRE2ES może dasz znać jak będziesz miał jakiś dzionek wolny to podaję z Kasztelanem na "pokazanie" jak to czyścić taki rzeczy lub czym i jak zaślepić EGR - jeśli oczywiście jest to możliwe. Jestem z Sierpca do wawy jakieś 130 km mam.
    Co kolego do EGR do wszystko jest pięknie opisane w dziale Zrób to sam. A co do turbiny to jak przeczytałeś posta kolegi jacek83 to nie ma sensu czyścić skoro tym możesz sobie zaszkodzić. Jeśli czyszczenie i zaślepienie EGRa nie pomoże no to pozostaje wymiana/regeneracja turbiny.

papa2004
    Gość

Domyślnie

Koledzy problem rozwiązany z tą marchewą ;] zacinała mi się turbina i przeładowywała ;/ teraz jest idealnie, a przyczyną było zacinające się cięgno dostałem się do niego bez jej rozbierania przy EGR odpiłem wężyk od podciśnienia podłączyłem sprężarkę lekko dmuchałem i psiukałem WD 40 działa idealnie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał papa2004 Zobacz post
    Koledzy problem rozwiązany z tą marchewą ;] ...odpiłem wężyk od podciśnienia podłączyłem sprężarkę lekko dmuchałem i psiukałem WD 40 działa idealnie.
    No, na pewno pomogło dmuchanie w wężyk od PODCIŚNIENIA........ Jest podwieszony temat o MCSFie i tam proponuję poczytać
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)