To mnie 1.6 pali 13/14... tylko po Łodzi, a po Łodzi to się nie jeździ, tylko toczy w ciągu dnia... trasa 10litrów przy ekonomicznej, przepisowej jeździe
to większa 156 z większym silnikiem paląca 11 litrów przy dynamicznej jeździe to nie wiem...
To mnie 1.6 pali 13/14... tylko po Łodzi, a po Łodzi to się nie jeździ, tylko toczy w ciągu dnia... trasa 10litrów przy ekonomicznej, przepisowej jeździe
to większa 156 z większym silnikiem paląca 11 litrów przy dynamicznej jeździe to nie wiem...
Tak bywa ze większy silnik spali mniej lub tyle samo bo mniej gazu musisz wcisnąć żeby jechać z tĄ samą prędkością.
Nie wieżę w te 11 litrów gazu przy ostrej jeździe i to w silniku 1.8.......
Moje 2.0 jak dostało aport i zaczęło gonić spaliło 12,5 litra więc nikt mi nie wmówi ,że mały silnik potrzebuje mniej LPG niż większa jednostka.
Przed Alfą miałem e36 i jak goniłem zdrowo to 15 LPG łyknęła,a tam siedziało tylko 1,6 ..
Natomiast w trasie BMW paliło mi 8 LPG ,a Alfa potrzebowała 9,5 LPG (benzyny pali 8)..
W Alfie Gaz mam ustawiony optymalnie bo nie da się oszukać dawki LPG tak aby silnik nie ucierpiał na tym..
Wiem ,że dopiero co mam gaz w Alfie i po kilku tankowaniach będę mógł jednoznacznie stwierdzić ile mi pali...
Ja ostatnio się lekko zszokowałem, bo spalanie spadło, teraz wyszło mi 11,6 LPG i 1,4 PB na 620 kilometrach przy 90- 110 km/h. Nie wiem czym to jest spowodowane, albo ułożeniem map- zrobiłem 6 tysięcy na LPG wymieniłem filtry czujniki LPG, przeleciałem blisko tysiąc na PB i ustawiłem kompa lub tym że zacząłem używać 5 biegu przy przyśpieszaniu.
2.0 to słyszałem już od kilku osób że potrafi wsunąć więcej niż V6
Lub po prostu zima się zbliża i spalanie PB wzrosło o drugie tyle, a LPG zmalało o ponad litr
Nie no wiecej niż V6 to raczej nie...
Dziś dwa zimne starty i 90 kilometrów zrobione- czyli 85 na gazie na oko prędkość 100-120 do 140- 170 przy wyprzedzaniach, poszło 11,01 litra gazu co daje 12,9
Obawiam się że chyba tak, znajome 2.0 nie dadzą rady poniżej 11, jak ja jeździłem to 13 mi wsuwała, a powód to skrzynia nie ma szóstego biegu i na piątce wsuwa.
Mi wyszło 9,5 LPG i to bez 6biegu ... Można by rzec ,że cykl mieszany bo i trasa i miasto było liczone..