Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: luz na sworzniu tłokowym 2,4 jtd ???

madtoc
    Gość

Domyślnie luz na sworzniu tłokowym 2,4 jtd ???

Witam
    Od roku walczę z dziwnym stukaniem dobiegającym z prawej strony silnika (przy vacum) luzy zaworowe zrobione, wtryski nie leja (sprawdzone), nawet dwumas wymieniony (też z innych przyczyn) - zupełnie nie potrzebnie. Panewka to też nie jest bo by się już dawno obróciła. Padło stwierdzenie że jest to luz na sworzniu tłokowym na 5 garze. Czy ktoś miał z tym do czynienia? Czy może od razu szukać sobie innego silnika?

Jakie to koszty jeśli ktoś się z tym borykał (bo to że silnik trzeba rozebrać to zdaję sobie spr.)

auto jak się zagrzeje (zazwyczaj po przegonieniu jej 30 - 40 km) cisza jak diesel z salonu - ale to też może wskazywać na uszkodzenia tłoka czy sworznia bo nagrzany metal się rozpręża.

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Na pewno nie swożeń - nie wytrzymał by roku. Stetoskopem trzeba osłuchać silnik.
    AR 164 3.0 V6 Super 200 KM 1995 http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...12v_super.html - ciągle w odbudowie
    AR 156 2.5 V6 - sprzedam części
    AR 164 3.0 V6 - sprzedam części

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Dokładnie nie sworzeń jeśli by stukał nagrzanie silnika w żaden sposób by nie rozwiązywało problemu.

Użytkownik Embrion Avatar Mateusz218a
    Mieszka w
    Bystrzyca
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4JTD CF2 136KM+wirus

Domyślnie

Witam ja też się borykałem z podobnym problemem po kupnie belli przez ponad dwa miesiące u mnie padło na pierwszy wtrysk od rozrządu a objawiało się to stukaniem w granicy 1300-2500obr podczas przyśpieszania i na rozgrzanym silniku na zimnym praktycznie niesłyszalne. A stukanie było dość głośne i metaliczne też się zastanawiałem czy nie sworzeń lub panewka ale to się inaczej objawia. Tak jak kolega wyżej stetoskop i do dzieła.

madtoc
    Gość

Domyślnie

witam I dzięki za odp. silnik osłuchiwało z 4 mechaników - nikt nic nie wie Czeski Film odp. od jednego z nich brzmiała, że są to stuki mechaniczne i tyle, inny zaś kazał zmienić olej bo alfy to wybredne bestie.