Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Ogrzewanie

lukas_name
    Gość

Domyślnie Ogrzewanie

Co może być przyczyną, że raz mogę zrobić na zimne a 50 razy nie reaguje na zmianę temperatury, mam ustawione na ciepło i zrobi się gorąco w aucie chcę przekręcam na zimne i nie ma żadnego efektu leci cały czas gorące. Dodam że panel sterowania zmieniłem i lipa dalej to samo Alfę mam od miesiąca i pomału zaczynam mieć jej dość ciągle coś wychodzi, jedyny plus jest taki, że nie zapłaciłem za dużo za nią bo tym jeździł jakiś jakiś koleś który pracuje za granicą, auto stało nie ruszane od roku i nagle powiedział żonie, że ma wszystko sprzedawać i przeprowadzali się na stałe do Niemiec. Niby wszystko było naprawiana w Autex'ie w Bydgoszczy na co dostałem faktury, facet na prawdę dbał o nią ale może przez to, że stała narobiło się kilka problemów i trzeba to usunąć i będzie pięknie śmigać (mam taką nadzieję ). Jakieś porady gdzie szukać? Może to kolejna typowa usterka ?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał lukas_name Zobacz post
    Co może być przyczyną, że raz mogę zrobić na zimne a 50 razy nie reaguje na zmianę temperatury, mam ustawione na ciepło i zrobi się gorąco w aucie chcę przekręcam na zimne i nie ma żadnego efektu leci cały czas gorące. Dodam że panel sterowania zmieniłem i lipa dalej to samo Alfę mam od miesiąca i pomału zaczynam mieć jej dość ciągle coś wychodzi, jedyny plus jest taki, że nie zapłaciłem za dużo za nią bo tym jeździł jakiś jakiś koleś który pracuje za granicą, auto stało nie ruszane od roku i nagle powiedział żonie, że ma wszystko sprzedawać i przeprowadzali się na stałe do Niemiec. Niby wszystko było naprawiana w Autex'ie w Bydgoszczy na co dostałem faktury, facet na prawdę dbał o nią ale może przez to, że stała narobiło się kilka problemów i trzeba to usunąć i będzie pięknie śmigać (mam taką nadzieję ). Jakieś porady gdzie szukać? Może to kolejna typowa usterka ?
    Jeśli sterowanie jest ok to albo jest padnięty aktywator (czyli silniczek sterujący klapką) albo może po prostu nie łączy kostka. Osobiście stawiam na to pierwsze.

lukas_name
    Gość

Domyślnie

Ale silniczek czasem działa i da się sterować CZASEM. Mam wrażenie, że silniczek wariuje jak się włączy zapłon to chodzi, przestawia i po chwili cisza, brak reakcji

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

No to sam sobie odpowiedziałes ,że silniczek wariuje

lukas_name
    Gość

Domyślnie

Tylko pytanie czemu wariuje. Skąd dostaje napięcie, i dla czego zaraz po włączeniu zapłonu bez dotykania regulacji temperatury, sam od razu zaczyna chodzić

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Najlepiej jakbyś mógł gdzieś zamontować drugi silniczek i sprawdzić , wtedy nie poniósłbyś niepotrzebnych kosztów (oczywiście oprócz ewentualnych kosztów użyczenia) . Nowego ze sklepu raczej nikt nie wypożyczy ale używany pewnie tak.

- - - Updated - - -

Tylko pytanie czemu wariuje. Skąd dostaje napięcie, i dla czego zaraz po włączeniu zapłonu bez dotykania regulacji temperatury, sam od razu zaczyna chodzić
    Przypuszczam że silniczek przy wyłączeniu auta wraca do jakiegoś ustawienia "wyjściowego" a po włączeniu zapłonu chce "przejść" na zadane ustawienia.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Wyciąnij silnik posprawdzaj styki i kable, przeczyść -może pomoże?!

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

dokładnie wyciągnij i posprawdzaj wszystkie styki demontaż i montaż bardzo łatwy

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

jedyny plus jest taki, że nie zapłaciłem za dużo za nią bo tym jeździł jakiś jakiś koleś który pracuje za granicą, auto stało nie ruszane od roku i nagle powiedział żonie, że ma wszystko sprzedawać i przeprowadzali się na stałe do Niemiec.
    coś mi sie widzi ,że alfa od handlarza trochę włożysz i będzie ok

lukas_name
    Gość

Domyślnie

Udało mi się zdobyć silniczek, zaraz po wymianie inaczej ale mam wrażenie, że jeszcze coś nie tak. Mianowicie silniczek zatrzymuje się tylko w dwóch skrajnych pozycjach albo ciepło albo zimno, a mam wrażenie, że jak przekręcę pokrętło do połowy to silniczek też powinien zatrzymać się w połowie (chyba z 3 razy się zatrzymał, a trochę się nakręciłem pokrętłem ) Przyznacie mi rację?
    Jutro jeszcze spróbuję wymienić ponownie panel sterowania i mam nadzieję, że jeden temat będzie już ogarnięty OBY hehe