Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: gdzie są świece w 1,9 jtd 105km?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar alfagawrys
    Mieszka w
    Zgierz/Łódź/Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105KM [98']

Domyślnie gdzie są świece w 1,9 jtd 105km?

Witam wszystkich, chcialbym sie dowiedziec gdzie dokladnie znajduja sie świece żarowe w 156 1,9jtd 105 km ? bo musze na krótkop odpalić samochod. Jakiś kabelek do plusa od akumulatora i drugi koniec do kabelka od swiecy bo mam walniety przekaźnik podgrzewania świecy.

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

ten silnik odpali nawet bez świec, więc problem jest gdzie indziej

Mieszka w
    Zgierz/Łódź/Tychy
    Auto

Domyślnie

miga sprężynka od świec, bez podgrzania świec przecież silnik nie odpali? W takim razie po co w ogole sa swiece skoro moglo by ich nie być?
    PS. moze moje niektore pytania są debilne, ale jestem totalnym amatorem (jak narazie sie ucze) wiec dziekuje za wyrozumialosc

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _cichyy_
    Mieszka w
    czestochowa
    Auto
    Była AR 159 jtdm, Jest : BMW E66 750Li

Domyślnie

W jtd 105KM dojście do świec nie jest za ciekawe , są z tyłu silnika ( od strony ściany grodziowej ) pomiędzy kolektorem dolotowym a listwą wysokiego ciśnienia CR.

A swoją drogą , to przy obecnych temperaturach powienien zapalić i bez świec.
    Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
    Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S

OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK

Mieszka w
    Zgierz/Łódź/Tychy
    Auto

Domyślnie

dzięki za informacje, będę próbował

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    159SW 2.4 QTronic

Domyślnie

Właśnie jestem po poszukiwaniach świec w swojej 110-konnej bo zaczęła migać "sprężynka". Dostęp faktycznie nie za ciekawy, nawet zlokalizować je było trudno
    Pytanie do fachowców - da się wymienić te świece bez rozkręcania czegoś tam od góry? Z ciekawości pytam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _cichyy_
    Mieszka w
    czestochowa
    Auto
    Była AR 159 jtdm, Jest : BMW E66 750Li

Domyślnie

Da się , chociaż łatwo nie jest , odpowiednie klucze i bez pośpiechu. Dodatkowym utrudnieniem jest ( przynajmniej u mnie w wersji 105KM tak było ) kabelki prądowe są przykręcane małą śrubką do świecy ( później w 16V już były tylko nakładane "fajki" ) i łatwo żeby nakrętka spadła. Również przy przykręcaniu trzeba uważać , bo ja jak przykręcałem kabelek prądowy to na jednej urwał się ten gwint na świecy , więc za mocno nie ma co.
    Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
    Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S

OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

wymiana świec to ślizgi temat,akurat dojściem do tych świec martwiłbym się najmniej bo wystarczy długi klucz nasadowy 10 z głębokim gniazdem tak aby świeca miała sie gdzi schować.Problem w tym że bardzo lubią się zapiekać i jest spora szansa na to że żarnik zostanie w głowicy lub podczas wykręcania świeca ukręci się na obwodzie.Przy pierwszym wariancie głowica na bank w górę,przy drugim sporo zabawy i ciężka przeprawa.
    Tak więc bardzo ale to bardzo uważaj przy wymianie i wcześniej napsikaj wokół każdej sporo jakiegoś dobrego środka penetrującego.
    pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

gdyby komuś było potrzebne, <cubuss83@wp.pl>
    to mail osoby, która wykręca zerwane świece, z ciekawości napisałem i ok 250zł za szt. powiedział...

mi się na szczęście udało. polecam użyć smaru miedziowego na gwint nowych świec.

posiadam manual w pdf'ie jak wymienić w 1.9 jtd 16V 140KM, mogę podesłać na maila

ja w 1.9 115KM na niej bazowałem i się udało

ADRIANO 156
    Gość

Domyślnie

Szczęścia dużo trzeba żeby wszystko poszło dobrze ja odkręcałem świece 1.5 godziny z czego wyciągam wniosek że środki penetrujące przy tak długim gwincie po 12 latach zapiekania to tylko ściema i działać będą miernie lepiej zmówić zdrowaśkę . Co by dużo roboty odpadło to dobrze mieć trzy przedłużki po 5-7 cm dla uzyskania delikatnego banana wtedy dobrze gniazdo trzyma świece i jest pewny chwyt patrząc od lewej stojąc przed autem z przodu świece 1 2 i 4 odkręca się bez zbędnych modyfikacji lecz trzecia wymaga odkręcenia mocowania odmy gdyż po wykręceniu połowy gwintu świecy ów mocowanie blokuje i można przez nieuwagę objechać sobie gwint w głowicy a co za tym idzie zryć beret przy robocie czego nikomu nie życzę. Jeszcze ostatnia z rad odkręcać świece po kawałku żeby się podczas tarcia zbyt nie nagrzewały uchroni to przed zerwaniem. Pozdrawiam