Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Temat: Szukam opinii o silniku 1.8 MPI 140KM

Użytkownik Świeżak
    Auto
    alfa romeo 159

Domyślnie

Po prostu nie jestem przekonany do diesla nigdy nie byłem szwagier ma A8 i widze co przez zime robi sie z dieslami wiec jesli chodzi o mnie to w 100% benzyna kazdy mechanik to powie. A ci co niby mają diesla bo mało pali niech popatrzą na czesci tylko co benzyna zje z baku tyle w dieslu udasz na czesci sa duzo droższe niz w benzynie. Ale tak jak powiedziales kazdy robi to co chce i jeżdzi czym chce jedni wola to jedni tamto pozdro.

Użytkownik Ogier Avatar admor
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Insignia A20DTH, RX-8 Renesis High Power

Domyślnie

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    sorki ale zmień elektronika

grunt że jesteście zadowoleni jeździłem tym silnikiem w vectrze C i tam nie powalał ani elastycznością ani osiągami.
    Vectra c jest lżejsza więc pomyśl co się dzieje w 159...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Znam kilku mechanków co jeżdza dieslami i chwala sobie

candy81
    Gość

Domyślnie

Akurat ten silnik jest mi dosc dobrze znany. Wedlug mnie nie powinno byc go w ogole w ofercie 159. Jedyny argument to taki, ze ktos chce posiadac 159 i zamontowac lpg. Osiagi nie powalaja ale moja opina jest naturalnie subiektywna. O ile uklad korbowo tlokowy daje jakos rade(chociaz sa mi znane opinie spalania oleju->pierscienie) to "gora" silnika pozostawia wiele do zyczenia. Trzeba pamietac o regulacji zaworw co przy instalacji gazowych na kiepskich podzespolach jest duzym obowiazkiem. System zmiennych faz rozrzadu to dopiero jest masakra. Malo tego usterka, tak nie reguralna, ze ciezko to wytumaczyc. Ta jednostka w cale nie jest mniej awaryjna od diesli. Wrecz przeciwnie, wedlug mnie najmniej awaryjna jednostka jest 1.9 120ps

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Drone Zobacz post
    Jeśli ktoś z Was ma do sprzedania 3 letnią 159 z dieslem z małym przebiegiem, nie trafioną przez los na drodze i z udokumentowanym bardzo dobrze przebiegiem, to ja chętnie kupię
    Chcesz sedana czy kombi? Bo takich aut mam na pęczki... Kwestia, czy Cię stać Bo 159 z dieslem, nie trafione przez kombajn zbożowy i z przebiegiem poniżej 100.000 km raczej nie należą do grupy "najtańsze na Allegro".
    Dla mnie - kupowanie słabego 1.8 MPi z myślą o zakładaniu do niego gazu nie jest najlepszym rozwiązaniem. Słaby silnik, globalnie wysoka cena auta, do tego dodatkowe osłabienie motoru instalacją gazową i wzrost masy auta tylko po to, żeby mieć średnio odrobinę niższe koszty paliwa, niż przy jednostce diesla.,.
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 24-11-2012 o 16:03
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Ten wzrost masy jest raczej zwiazany z LPG symboliczny - biorąc pod uwage masę Alfy 159

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał bera5 Zobacz post
    Ten wzrost masy jest raczej zwiazany z LPG symboliczny - biorąc pod uwage masę Alfy 159
    No tak - skoro dla Ciebie butla ważąca ok. 20 kg + gaz w niej ważący też swoje, umieszczone w bagażniku, nic istotnego nie wnoszą... Przypominam - my tu nie mówimy o samochodzie o mocy 300 KM, tylko o słabej jednostce benzynowej, ciągnącej ciężki samochód.

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    No tak - skoro dla Ciebie butla ważąca ok. 20 kg + gaz w niej ważący też swoje, umieszczone w bagażniku, nic istotnego nie wnoszą... Przypominam - my tu nie mówimy o samochodzie o mocy 300 KM, tylko o słabej jednostce benzynowej, ciągnącej ciężki samochód.
    a jak zatankujesz paliwo do zbiornika to ile to wazy?jezdzac na gazie benzynki masz np 1/4 zbiornika,wiec chyba az takiej roznicy w masie niema.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    a jak zatankujesz paliwo do zbiornika to ile to wazy?jezdzac na gazie benzynki masz np 1/4 zbiornika,wiec chyba az takiej roznicy w masie niema.
    Tak, tylko najczęściej się tankuje gaz "do pełna" To Ci daje tak po lekku 70 kg extra w bagażniku plus powiedzmy 15 kg w baku (15 litrów na okrągło licząc). Nie wiem jak często Ci się natomiast zdarza tankować ON "pod korek". Średnio to wychodzi tak, że musisz doliczyć sobie c.a. 40 kg obciążenia bagażnika extra plus jakieś 5 kg reszty szpejów (rurki, reduktor, centralka, pierdolniki). W stosunku do jazdy bez instalacji LPG. Wrzuć sobie więc worek cementu do bagażnika swojej 159 i zobacz, czy nie będziesz miał zauważalnej utraty dynamiki auta. Pomijam też takie detale, jak "zniknięcie" bagażnika 159, jak tam wrzucisz koło zapasowe plus klucz do kół... szczególnie w wersji sedan będzie to widać.

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Tak czy siak teraz kupilbym benzyne i zagazowalA gazu tez do pelna nie musze tankowac