Napisał
Twonk
Takie moje przemyślenia po przejechaniu samochodem 15 tyś km.
Ja też mam silnik 2.0 jtdm - teraz opony zimowe, standardowe 17". Wg mnie różnice w średnim spalaniu zależą częściowo od długości trasy jaką się pokonuje. Dojeżdżam do pracy codziennie 50 km (w jedną stronę) trasą mieszaną 50/50 - miasto/teren niezabudowany. Na tej trasie spalam średnio: od 7.3l - normalna jazda w miarę dynamiczna - czas przejazdu ok. 55 minut (wliczając korki, światła, przejazd kolejowy itp.); 6,5l - jazda taka sama, ale np. mało korków, światła w większości zielone, przejazd kolejowy otwarty - czas przejazdu ok. 48 minut; lub 5,8l - jazda ekonomiczna i raczej bez korków - teren zab. max 60 km/h, niezabudowany max 90 - 100 km/h na 6 biegu, czas przejazdu ok. 55 do 60 minut.
Jednak przy trasach rzędu 3 do 6 km średnie spalanie mam ok. 7,5 - 9 litrów/100 km nawet przy ekonomicznej jeździe. Średnie spalanie dopiero po przejechaniu ok. 3 km zaczyna spadać z ok. 12-13l/100 km i osiąga poziom 7-8l/100km po ok. 7 kilometrach. Dopiero po przejechaniu ponad 20 km daję radę zejść poniżej 7l/100 km. Z drugiej strony nie po to kupiłem Alfę żeby ćwiczyć ekonomiczna jazdę, więc generalnie średnie spalanie mam na poziomie 7,3 - 8l/100 km.