zajrzałem dziś wieczorem pod maskę w celu wyboru miejsca dla podgrzewacza cieczy chłodzącej i mam pewne pytania/spostrzeżenia...
generalnie bella, która jest wyposażona fabrycznie w podgrzewacz powinna wyglądać tak (z elerna):
bezpieczniki 50A i 30A oraz bezpiecznik główny znajdujący się przy aku 70A
działanie zależy:
- od temperatury płynu chłodzącego na wyjściu z silnika;
- od poziomu (wielkości) dostępnej mocy elektrycznej (......a właściwie napięcia aku);
- od ilości obrotów silnika.
natomiast u mnie podgrzewacza nie ma. Są natomiast bezpieczniki na grodzi silnika, ale 30A i 30A (i nikt nie wsadził innego za 50A, ponieważ na gnieździe obydwu bezpieczników widnieje napis 30A) Jest również bezpiecznik 70A opisany jako HEATER
więc po co one są??
spr. dodatkowo prądy płynące przez bezpieczniki 30A - prąd nie płynie (temp silnika poniżej 70st, obroty ok 800, napięcie nieznane, ale zakładam, że odpowienio wysokie, bo dopiero co z trasy wróciłem). Przewody od bezpieczników idą jakby w kierunku niewidocznej centralki..
czy za grodzią będzie centralka??
mógłby ktoś zerknąć w alfie po lifcie, czy też tak ma?
a i jeszcze jedno, przeglądając instrukcje, przeczytałem, że w schowku jest miejsce na przekaźnik przeciwmgielnych, bezpiecznik i czasówke do spryskiwaczy reflektorów. U mnie nie ma xenonów, więc znalazłem tam jedynie przekaźnik. Natomiast jest jeszcze sama podstawka bezpiecznika i czasówki. To akurat jest dla mnie zrozumiałem![]()