Strona 33 z 323 PierwszyPierwszy ... 23242526272829303132333435363738394041424383133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 3227

Temat: Zużycie paliwa / spalanie 159, Brera, Spider

Użytkownik Embrion Avatar martin159
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    AR 159 Sportwagon 1.9 JTDM Q-Tronic

Domyślnie

Moja Bella 1.9 jtdm 16 V wzmocniona do 170 KM ze skrzynią q-tronic ostatnio podczas wypadu do Niemiec (w sumie 1500 km) średnio spaliła 6 l/100 km. Temp. ok. +10 stopni. Prędkości od 90 nawet do 200 momentami. Sprawdziełem również wskazania komputera pokładowego. Okazało się że średnie zużycie paliwa zawyża o 0,5 l. Na krótkich odcinkach, np. dojazd do pracy spala ok. 10 l, ale wtedy nawet silnik się nie zagrzeje. Trasy ok. 100 km, spalanie średnie 6,2 - 6,9 l.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał Evo666 Zobacz post
    mklimko idąc twoim tokiem myślenia to my naszymi 2.0 mozemy zejść do poziomu spalania diesli 1.8 albo 1.6 tdci. Chyba nie o to w tym wszystkim jednak chodzi. Optimum by bylo gdyby auta o mocnych silnikach 2,4 paliły 4 l/100 ale to tylko marzenia. Kto wie może kiedyś wymyślą takie paliwo którego znikome ilości bedą sie spalac w naszych silnikach, my raczej tego nie dozyjemy. Tylko z drugej strony czy to by było opłacalne dla koncernów paliwowych?
    Takie paliwo już dawno by powstało, ale jak sam zaznaczyłeś w ostatnim zdaniu, komuś wybitnie się to nie opłaca, więc faktycznie możemy nie dożyć takich czasów

Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Nigdy Zobacz post
    Takie paliwo już dawno by powstało, ale jak sam zaznaczyłeś w ostatnim zdaniu, komuś wybitnie się to nie opłaca, więc faktycznie możemy nie dożyć takich czasów
    Mam pytanie do kolegi Dwusuwowca - też posiadam Alfę z q-tronic, czy wymieniałeś już może olej w skrzyni, jedni piszą że wymieniać, inni że nie, co Ty na to?

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał martin159 Zobacz post
    Mam pytanie do kolegi Dwusuwowca - też posiadam Alfę z q-tronic, czy wymieniałeś już może olej w skrzyni, jedni piszą że wymieniać, inni że nie, co Ty na to?
    Sam jeszcze nie wymieniałem, ale cały czas się przymierzam. Wybierałem się już dwa razy do Tomka ale akurat nie miał chwili.
    Pierwsze słyszę teorię żeby NIE wymieniać. Nie wiem w ogóle skąd ta teza. Dobry olej wymieniony u fachowca na pewno automatowi nie zaszkodzi, a praktycznie od każdego słyszę, że wydłuża żywotność takiej skrzyni. Wolę dać 300zł niż później pluć sobie w brodę i wykładać parę tyś.
    U mnie wśród rodziny i znajomych jest wielu amatorów automatów i każdy zaraz po kupnie wymienia olej w skrzyni razem z olejem w motorze.

Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto

Domyślnie

Sam jeszcze nie wymieniałem, ale cały czas się przymierzam. Wybierałem się już dwa razy do Tomka ale akurat nie miał chwili.
    Pierwsze słyszę teorię żeby NIE wymieniać. Nie wiem w ogóle skąd ta teza. Dobry olej wymieniony u fachowca na pewno automatowi nie zaszkodzi, a praktycznie od każdego słyszę, że wydłuża żywotność takiej skrzyni. Wolę dać 300zł niż później pluć sobie w brodę i wykładać parę tyś.
    U mnie wśród rodziny i znajomych jest wielu amatorów automatów i każdy zaraz po kupnie wymienia olej w skrzyni razem z olejem w motorze.
    Ja też jestem oczywiście za wymianą. Byłem ostatnio nawet u dealera Alfy i powiedzieli że przy następnym serwisie olejowym powinienem wymienić. AQktualny przebieg to 121 tys, km i nie wiem czy olej był już kiedyś dolewany bądź wymieniany. Alfę mam właśnie od Tomka, więc technicznie jest super, a skrzynia jak na razie sprawuje się znakomicie. Mam nadzieję że będzie tak dalej Też myślałem nad 2.4 Może kolejna.

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał martin159 Zobacz post
    Ja też jestem oczywiście za wymianą. Byłem ostatnio nawet u dealera Alfy i powiedzieli że przy następnym serwisie olejowym powinienem wymienić. AQktualny przebieg to 121 tys, km i nie wiem czy olej był już kiedyś dolewany bądź wymieniany. Alfę mam właśnie od Tomka, więc technicznie jest super, a skrzynia jak na razie sprawuje się znakomicie. Mam nadzieję że będzie tak dalej Też myślałem nad 2.4 Może kolejna.
    Biała Ti??

Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto

Domyślnie

Biała Ti??
    U mnie w Ostrowie jeździ właśnie taka jedna biała TI 2,4. Śliczna jest na tych 19kach. Jak jest szczerze z tym spalaniem w 2,4? Mam na myśli 1,9 Q-Tronic a 2,4 Q-Tronic?

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

Aha myślałem że Ty masz białą Ti. Bo właśnie ostatnio jak byłem u Tomka to stała na warstacie 1.9 piękna biała perła Ti z takimi zajebistymi alusami Sprzedana już była dlatego myślałem że to może Twoja

Na pewno coś tam większe jest w 2.4 niż 1.9. Mi pali tak jak wyżej pisałem średnio 10,5 przy ostrej jeździe w trasie no i normalnej miejskiej w proporcji 50 na 50. Także jak dla mnie zadowalający wynik
    Co do 1.9 to niestety nie mam porównania, z forumowych wypowiedzi wychodzi gdzieś 1.5-2l mniej. Sam bym chciał kiedyś sprawdzić jak by to było przy moim stylu jazdy

Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto

Domyślnie

Aha myślałem że Ty masz białą Ti. Bo właśnie ostatnio jak byłem u Tomka to stała na warstacie 1.9 piękna biała perła Ti z takimi zajebistymi alusami Sprzedana już była dlatego myślałem że to może Twoja

Na pewno coś tam większe jest w 2.4 niż 1.9. Mi pali tak jak wyżej pisałem średnio 10,5 przy ostrej jeździe w trasie no i normalnej miejskiej w proporcji 50 na 50. Także jak dla mnie zadowalający wynik
    Co do 1.9 to niestety nie mam porównania, z forumowych wypowiedzi wychodzi gdzieś 1.5-2l mniej. Sam bym chciał kiedyś sprawdzić jak by to było przy moim stylu jazdy
    Niestety jeszcze nie mam TI ale moja Ocean Blue jest też fajna. Wzmocniona do 170 KM. Spalanie tak jak wspomniałeś, ok. 2 l mniej od 2.4. Trasa od 6 do 8 l (zależy od stylu jazdy) a miasto nawet do 10 l (na krótkich dojazdach do pracy).

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Evo666
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    159 2.0 JTDm 09r

Domyślnie

Dzisiaj sprawdzałem spalanie po opróżnieniu pierwszy raz od zakupu calego baku.
    Przebieg 891km
    Spalanie wlg komputera 7,4l/100km
    Spalanie wyliczone "ręcznie" 7.46l/100km...
    Kalkulacja komputera w alfie prawie idealna. :-)