Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Temat: Ku przestrodze - kupowanie używanych kół - kac po zakupie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie Ku przestrodze - kupowanie używanych kół - kac po zakupie

Zawsze byłem zwolennikiem kupowania nowych opon, ale ponieważ zachciało mi się 17" na lato, a trzeba było jeszcze kupić jakieś fajne alusy (a chciałem konkretny model oryginałów), zdecydowałem się na kupno na allegro u jednego z handlarzy, bo nie chciałem wydać pewnie z 7tys za nowy zestaw - to byłaby przesada do auta z 2005 wartego napewno dobrze poniżej 30tys.
    Zestaw jaki wybrałem był jedną z najdroższych opcji - 2200 cena netto wywoławcza za felgi 17" (te co ma policja w swoich 159) i opony letnie Michelin Primacy HP 98W XL. Opony miały być ideał, a felgi miały mieć drobne otarcia. Porównując do innych aukcji z allegro jakie widziałem przez ostatnie tygodnie, te były naprawdę ładne. Zdjęcia z allegro przedstawiały tylko jedno koło z różnych ujęć, ale telefonicznie gość zapewniał że wszystkie opony są idealne, nie przytarte boki, a felgi również nie mają większych otarć. Gość jak to bywa z handlarzami nie był na miejscu tylko gdzieś w trasie, więc nie mógł mi za wczasu wysłać zdjęć, a że już ponoć miał kogoś na zakup felg, więc mu uwierzyłem na słowo, choć dopytałem kilka razy o detale które potwierdził. chyba się podjarałem, bo normalnie bym takiej bajery na pewno nie łyknął, gość mi opóścił 100 i wysyłkę zrobił gratis - przycisnąłem go że już nie jest sezon na lenie. Jak narazie pełne zadowolenie.

Stan faktyczny jest jednak taki:
    Jedna felga jest obdarta - kilkakrotnie bardziej niż ta na zdjęciu z allegro - ok.połowa ramion ma obtarcia, z czego 1 bardzo wyraźne i 2 inne dość wyraźne. Nie ma tragedi, ale już mały minus. Dwie inne felgi podobnie jak na zdjęciach z allegro 2-3 mniejsze obtarcia, jedna jest nieobdarta.
    Opony 2 faktycznie wydawały mi się bardzo dobre - jak na zdjęciu - zmierzyłem suwmiarką 6.5mm bieżnika (ok 5mm do wypustków oznaczających koniec opony), ale 2 pozostałe conajwyżej oceniam na dobre - mają ok 5 mm bieżnika i trochę mniej po bokach - widocznie jeździły tylko na przodzie, czego się obawiałem dopytując przez telefon - nic takiego miało nie być. Pomyślałem, no nic pójdą na tył.

Dziś zawiozłem je do zakładu wulkanizacyjnego, na oględziny i wyważenie, bo trochę już straciłem zaufanie do zapewnień sprzedawcy. Odrazu goście zwrócili mi uwagę na to że opony są poząbkowane (nie wiedziałem dotychczas że na coś takiego może się stać z oponami).

Radość prysła. Poczytałem trochę i spróbuję je odpowiednio tak założyć (tył/przód/lewo/prawo) żeby zlikwidować ząbki podczas jeżdżenia w przyszłym sezonie.

Całe szczęście że chociaż wyważyły się bez problemu i ładowania całego zestawu ciężarków.

Jutro zakładam je na chwilę na auto i wyskakuję na ekspresówkę przelecieć z 10km z jakąś większą prędkością, tak żeby sprawdzić jeszcze czy nie ma jakiś drgań albo innych dziwnych zachowań.

Teraz zaczynam żałować że nie kupiłem nowych tańszych/nieoryginalnych alusów i jakiś nowych opon, niekoniecznie klasy premium, coś ze średniej półki. Byłoby trochę drożej, ale nie miałbym teraz kaca związanego z nie do końca udanym zakupem.

Jeśli musi być używane, polecam kupować od zaufanych sprzedawców/znajomych i dobrze sprawdzać co się bierze. Ja w każdym razie z używek się wyleczyłem.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Ameryki kolega nie odkrył
    Używane bez oglądania, to loteria.
    Swoją drogą to chyba bardziej temat na HP niż techniczny

Użytkownik Rowerzysta Avatar lord8
    Auto
    Giulia Ti

Domyślnie

Allegro to tylko odbiór osobisty!!!!

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar szyrud1696
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Alfa Romeo 159 150 KM SW 2007

Domyślnie

Zząbkowana opona wpłynie zdecydowanie na komfort jazdy. Będzie głośno jakby buczało łożysko...
    Szymon

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Tak ,jesli przejedziesz dlonia po oponie wyczujesz zabki,nawet jeje nie zakladaj,bedzie glosno i popsujesz sobie amortyzatory i lozyska w kolach bardzo szybko sie skonczaszkoda twojej pracy
    poprostu miales pecha,ale na aledrogo zaloz spor,zakupy sa ubezpieczone,nic nie tracisz chyba ze kupiles poza allero

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kusior007
    Mieszka w
    Szadek, Poland
    Auto
    AR 156 SW FL 1,9 jtd 16v m-jet.

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    Tak ,jesli przejedziesz dlonia po oponie wyczujesz zabki,nawet jeje nie zakladaj,bedzie glosno i popsujesz sobie amortyzatory i lozyska w kolach bardzo szybko sie skonczaszkoda twojej pracy
    poprostu miales pecha,ale na aledrogo zaloz spor,zakupy sa ubezpieczone,nic nie tracisz chyba ze kupiles poza allero
    Ją miałem podobną sytuację, założyłem spór na allegro i w zasadzie na tym ich pomoc się kończy, wysyłają emaile, żeby się dogadać i pozniej oferują poradę prawną,także jak komuś się chce to od razu na komendę, bo przez allegro to strata czasu.Tylko Ty kupowałem na słowo,żadnej korespondencji pewnie z gościem nie masz,także będzie ciężko,chyba,że zwróci Ci części kosztów za renowację kół.

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
    "What We Do In Life, Echoes In Eternity"

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Opony oddaj i już. Stracisz na przesyłce, ale przynajmniej odzyskasz kasę. Zostałeś oszukany. Sprzedawca minął się z prawdą, bo sprzedał Ci gumy, których nie da się normalnie założyć! Felgi - jeśli Ci się podobają zostaw je sobie. Za 400zł możesz zrobić renowację metodą proszkową i felgi masz jak nowe.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

Przekładanie wyząbkowanych opon podobno nie daje podobno zbyt wiele. Więcej szkód można sobie przy tym narobić.
    A kółka które kupiłeś nie są przpadkiem z WLKP?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    tyle że poszły poza allegro, gość mi obniżył cenę itp poza tym tak jak inni pisali, allegro za mnie nie rozwiąże tej sprawy.

Nie jestem w stanie ocenić czy ząbkowanie na tych oponach jest jakieś duże czy minimalne - jutro dopytam gości w warsztacie, zrobię też przejażdżkę i zdecyduję co dalej.

Jeszcze jedno. Gdzieś tam wygooglowałem że ponoć niektóre warsztaty mają maszyny do usuwania ząbkowania, tyle że Google jakoś mi nie bardzo chce pomóc żeby coś w okolicy namierzyć. Nie zna ktoś warsztatu który ma taką maszynę w okolicy Bielska-Białej?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał dudu$ Zobacz post
    Przekładanie wyząbkowanych opon podobno nie daje podobno zbyt wiele. Więcej szkód można sobie przy tym narobić.
    A kółka które kupiłeś nie są przpadkiem z WLKP?
    Większość ofert jest z WLKP. W okolicy Bielska też trochę pojeździłem - jest parę firm specjalizujących się w używanych częściach w okolicach Jasienicy/Jaworza. To co mi pokazali to raczej były totalne paszcze - np jedna felga paskudnie obdarta, opony totalne zero i chcieli za to np 1500+vat.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Towar niezgodny z zapewnieniami i opisem sprzedającego czyli w myśl przepisów zwrot w terminie 10 dni (jak masz korespondencje z sprzedawcą na mailu) . Ja kupuję przez Allego ale wcześniej upewniam sie mailowo co do stanu towaru. Jeżeli sprzedawca pisze że nie odpowiada na maile (tylko kontakt telefoniczny) nie podejmuję tematu. A że Allegro daje gwarancję bezpiecznego zakupu to od dawna waiadomo że to lipa - patrz regulamin. Też kupiłem wyząbkowane opony ale gość po kilku mailach w tym pisemnej opini serwisu opon przyjał je z powortem (chociaż wtopiłem na przesyłce). Natychmiast po odbiorze opon sprzedawca wystawil je z powrotem na Allego z adnotacją "zwrotów nie przyjmuję" - zglosiłem nadużycie firmie Allegro - żadnego odzewu , pewnie gość komuś to badziewie wcisnął