Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Temat: Witam. Proszę o szczerą odpowiedź!

adam156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał cysio
    Cytat Napisał adam156
    Cytat Napisał csscss
    Dupcysz smutki aż żal czytać. To takie gadanie w stylu . Jestem Niemką poznałam bardzo miłego Polaka, ale boje się że mnie okradnie bo słyszałam że Polacy to złodzieje.
    No pewnie że się psuje. tak na 7 dni w tygodniu 3 nie jeżdzi, nie to co Tavria i Tico. A jak masz 15 tyś to nie licz że za te pieniądze dostaniesz jakie koilwiek auto które nie będzie wymagało wkładu finansowego
    Dziękuje za odp. tylko szkoda, że tak mało zrozumienia dla kogoś kto pracował cięzko kilka lat aby teraz kupić sobie samochód i nie chce wpakować się na minę. O awaryjności nie napisałem bo mi się przyśniło tylko po prostu użytkownicy o tym piszą i do dużo!! Jeśli ktoś pisze, że w ciągu 3 lat 7 razy remontował zawieszenie, a inny że silnik miał 3 razy wymieniany to cos jest na rzeczy!!! Dla mnie 15-18k to dużo kasy i jak mam dokładać kolejne tyle na remonty to może od razu kupie sobie 3-4 lata młodszego!!! Rozumiem, że nie dostane 8 letniej Alfy która nie będzie się nadawać do jazdy bez wielu napraw?!
    Facet jak masz wydac 15-18 tys i masz zamiar jeździć to zapomnij.
    Ja ci powiem tak , przy dobrym szczęściu licz średnio 100 na miesiąc na ten samochód, nie licząc paliwa, itd....

No weź poczytaj forum. Co ci mamy napisać?
    Jak trafisz padakę to bedziesz wiecznie dokładał aż się pochlastasz, jak trafisz dobry model to bedzisz jeździł. Ale nie licz na to że kupisz i nie bedziesz dokładał, takiego auta raczej często się nie dostaje... Odejmij 2-3 tys od tego co masz i włoż tą kasę w wymianę oleju, rozrządu i ewentualnych podzespołów w zawieszniu. Nie kupuj Alfy za całą kasę bo i tak bedziesz musiał w nią włożyć tak jak w kążdym aucie. Dlatego lepiej nastawić cię newgatywnie niz pozytywnie. A co wolałbyś usłyszeć - "ja [cenzura - zajefajnie] - bierz jak w dym sie nie baj, bnedzie ok, super fura i tylko jeszzce komóra..." - nie nie ...
    Ok dzięki. Wiadomo, że podstawowe naprawy trzeba zrobić (tak jak w innych markach) i nawet jedna większa naprawa na rok mnie nie zdziwi (a o zepsutych drobnostkach nie pisze, bo to nie problem).

cysio
    Gość

Domyślnie

adam156 - powiem ci jedno tylko zdanie.

Potrzebowałem kombi, chciałem kupić Marea Weekend z 2,4JTD, ale, mój ojciec powiedział mi tak: chciałeś zawsze Alfę, kup sobię Alfę, bo może nie będziesz miał drugiej taki okazji, możę wtopisz, może nie, tego nie wiesz nigdy... I kupiłem Alfę... i dobrze zrobiłem

LOST
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał cysio
    adam156 - powiem ci jedno tylko zdanie.

Potrzebowałem kombi, chciałem kupić Marea Weekend z 2,4JTD, ale, mój ojciec powiedział mi tak: chciałeś zawsze Alfę, kup sobię Alfę, bo może nie będziesz miał drugiej taki okazji, możę wtopisz, może nie, tego nie wiesz nigdy... I kupiłem Alfę... i dobrze zrobiłem

No Ciekawe że w ten sam sposób stałem sie szczęśliwym posiadaczem 156 SW DD

i tak jak wszyscy wysłuchałem opinii że co ze jak że marea że gówno, a alfa to juz ....itd.

"kup Pan lepiej Paska", a ja na to jak bym chciał auto dla ludu to bym kupił golfa jak reszta de.... szpanerów ale ja chce ten styl te kształty to wyposażenie to uczucie jak wsiadam i to coś wiecie co

Ja nie chce tego co zwykli zjadacze chleba ja chce AR i nikt tego nie zrozumie póki nie wsiądzie i sie nie przekona

Awaryjność ??? Trudno powiedzieć ale czemu AR 156 ma być bardziej awaryjna niż marea, doblo czy inne samochody ?? Czy może Volvo V40 płyta z Carismy i za wiecha sypie się na potęgę ale diesle są z fiata i uważa sie że to najlepszy element jaki ma ten samochód.

Tu nie musi być drogo tu musi być z głowa jak coś ma sportowe nastawy i będziesz zapitalał po dziurach to wytłuczesz wiadomo ale jak myślisz to tu sie nie bedzie nic psulo częśćiej niż w innych samochodach od co!!!

Po za tym chciałem zwrócić uwagę na kilka rzeczy dotyczących silników:

To Alfa słynęła z legendarnych bokserów to Alfa miał super rzędówki R6 do tego to Alfa ma genialne V ki i to Alfa zrobiła T win sparaka a póxniej bezpośredni wtrysk aaaaa i jeszcze jedno

pierwszy na świecie diesel z bezpośrednim wtryskiem benzyny to produkt Fiata a nie francuzów czy niemców i gdzie trafił jako pierwszy ??

A no został zamontowany w AR 156 jako pierwszy samochód na świecie z bezpośrednim wtryskiem w dieslu

ale jak chcesz pan to zagazować mieć super tanio i super mocno i sportowo jednocześnie to se nie da kup Pan opla będziesz pan zadowolony !!!1

Użytkownik Ogier Avatar Rafik
    Mieszka w
    Bartoszyce/Londyn

Domyślnie Re: Witam. Proszę o szczerą odpowiedź!

Cytat Napisał adam156
    Chce nabyć Alfę 156 2.0 tak za 15-18k zł (czyli rocznik 98-2000) tylko mam kilka ale. Czy naprawdę Alfa to totalny gniot, który oprócz chwili radości z jazdy więcej stoi w warsztacie?? Z tego co czytałem to niektórzy w ciągu 3 lat kilka razy naprawiali silnik, kilka razy wymieniali całe zawieszenie i mnóstwo innych usterek (pisze o tych co kupowali nowe Alfy 156). Czy naprawde kupując taki samochó drugie tyle (15k) wydam na naprawy (w ciągu 2 lat). Bardzo mi się ten samochód podoba (BARDZO) ale ja chce nim jeździć, a nie parkować i płacić mechanikom!! Proszę o szczere opinie (o ile Alfaholic może być obiektywny :wink: )
    Witam.

Jak czytam takie teksty to mnie krew zalewa No ale niestety tak sie przyjelo i juz. Powiem tak, alfe posiadam rok ,zrobilem nia 20.000 km. Kupilem od trzeciego wlasciciela i musialem wymienic wahacze, amory, srodkowy wydech i 2 zrowki postojowe.To wszystko. Szwagier ma pol roku dluzej ode mnie i wymienil tylko sonde lambda :shock: Nie wiem jak mu sie to udalo ale taka prawda. Alfa ostro szaleje i odpukac jezdzi i w kazdej chwili moge jechac gdziekolwiek i wiem ze mnie nie zawiedzie. Dbaj o olej , rozrzad, nie szalej na zimnym silniku a bedziesz zadowolony

Pozdrawiam.
    Była Alfa 156 2.4 JTD 10V 185 KM
    Byla Alfa 166 3.0 Super + LPG
    Jest Alfa 166 3.2

Fred
    Gość

Domyślnie

Heheh... to jak ja kupie w przyszlym roku czwartą alfe to przeciez ja chyba zamieszkam w serwisie !

A i dobrze ze ludożerka tak mysli... przynajmniej cen nie winduje

fred

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Po cholerę koledy ciągniecie ten temat... Jak kolega ma pytania niech poczyta forum najpierw... a najlepeij niech nie kupuje Alfy bo wnisokuję z postu że pierwsza najmniejsza usterka i wymięknie...

Alfisti to twardziele i pytają tylko jaka moc pod machą a nie...czy sie psuje, czy stuka, czy puka bo inni gadają...

Pokochałem ta markę i nie zmienię na żadną inną...

Pozdrawiam Alfamaniaków 8)
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał LOST
    A no został zamontowany w AR 156 jako pierwszy samochód na świecie z bezpośrednim wtryskiem w dieslu
    Pierwszy wtrysk bezpośredni w dieslu był we Fiacie Croma w roku 1986.

Alfa 156 jako pierwsza miała diesla z common-railem.

Cytat Napisał LOST
    Alfa miał super rzędówki R6
    o R8 słyszałem R4 są cały czas, ale R6 w Alfie nie pamiętam- możesz podać który model?

Co do kupna Alfy-wszystko zależy od egzemplarza, poprzednio miałem 164 na której się spażyłem a mimo wszystko następnym moim autem jest 164. Planuje że następna również będzie 164.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Spirit
    Gość

Domyślnie

Kupuj i nie marudź! Jak będziesz dbał o nią, tzn wymieniał na czas wszystkie rzeczy to nie ma prawa sie rozjechać. Licz się z tym że jak kupisz używaną to miej w zanadrzu kilka stówek na doprowadzenie jej do lepszego stanu, bo niestety jest dużo użytkowników 156 którzy tylko jeżdżą, leją paliwo i to wszystko a później marudzą że złom. Powodzenia w zakupie, i w razie czego daj znać co kupiłeś, nawet jak nie będzie to Alfa

LOST
    Gość

Domyślnie

Pierwszy wtrysk bezpośredni w dieslu był we Fiacie Croma w roku 1986.

Alfa 156 jako pierwsza miała diesla z common-railem.

No tak nie jasno sie wyraziłem chodziło mi o common-raila

spox

Użytkownik Ogier Avatar Wierzba
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Giulietta 1.4 TCT i AR Spider 916 2.0 TS

Domyślnie

Adam156
    ja po Alfie 156 chcialem samochód który się nie psuje.. i który mało pali
    i który jest tani w ekspluatacji
    po przeczytaniu mnóstwa dobrych opinii po wysłuchaniu tyrad moich kolegów kupiłem Forda Mondeo TDCI kombi

takiego gówna to nie miałem jeszcze nigdy- deawoo espero był super autem przy tym fordzie... wsadziłem wniego tyle kasy że szok a nawet rok nie jeździłem...

i kupiłem drugą alfę 156

nie oszczędzaj w momencie zakupu
    jak planujesz wydać 18 tys zł to szukaj moedli powyżej 20 tys zł
    jak szukasz benzyny to kup krajową
    o którą ktoś dbał, robił rozrząd co 40-50 tys km
    wymieniał olej co 10 tys km
    robił zawieszenie
    wymienił amortyzatory
    hamulce itp

poznasz to po tym jak ktoś będxie mówić o swoim samochodzie, i będzie mieć na to kwity
    lepiej wydać więcej w momencie zakupu niż potem żałować
    “You cannot be a true petrolhead until you’ve owned an Alfa Romeo – it’s like having really great sex which leaves you with an embarrassing itch.” – Jeremy Clarkson