Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Temat: Zabezpieczenie tylnej klamki przed zimą w 156?

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Cytat Napisał malin2k5 Zobacz post
    Nie pryskajcie do zamka takimi cudami, poza tym że pomogą na jakiś czas to wypłukują smar
    Inaczej mówiąc: pryskajcie takimi cudami, jeżeli po tym pryśniecie też smarem. WD wymyje cały syf, a smar zabezpieczy mechanizm.

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Cytat Napisał malin2k5 Zobacz post
    Nie pryskajcie do zamka takimi cudami, poza tym że pomogą na jakiś czas to wypłukują smar

Chyba piszesz o wd 40? Ten CX80 to nie wd. CX to smar sylikonowy on właśnie nasmaruje ci ten zamek a nie wypłucze smar.

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Woland83, no takich rzeczy mi nie musisz pisać, że WD 40 to nie CX 80....
    Miałem na myśli środki penetrujące a nie smary-uściślam swój wcześniejszy post

Użytkownik Ogier Avatar brill7
    Mieszka w
    Błonie
    Auto
    Alfa Romeo Centocinquantasei in colore blu vela metallizzato 1970 centimetri cubici

Domyślnie

Cytat Napisał tomek921 Zobacz post
    A nie masz gdzieś tego guzika uderzonego? Może jest zadzior jakiś i to stawia opór. U mnie problem dzisiaj był przy -9*C z przymarzaniem palcy do klamki a tak to wszystkie drzwi się otworzyły bez najmniejszego problemu Gorzej z lewą tylną szybą :/
    mam podobnie ale u mnie na 100% przycisk obciera o klamkę. psikałem wd ale chyba wezmę pilnik iglak do precyzyjnych robót i trochę w jednym miejscu przejadę. akurat widać w którym obciera

Użytkownik Alfa i Omega Avatar creaf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 1.9 SW

Domyślnie

Z tylną klamką w 156 jest o tyle spokój że jak pada śnieg parę dni a auto stoi pod chmurką to i tak wnęka na rękę się zabije śniegiem Poza tym trzeba się ustrzegać intruzów wnoszących śnieg na tył

W wakacje odkręcałem klamki tylne i podklejałem uszczelki/podkładki dystansujące z jakiegoś tworzywa które się odkleiły.

Generalnie to psikanie z zewnątrz pewnie niewiele da bo najprawdopodobniej przymarza przegub na którym zamocowana jest linka. Druga sprawa to oblodzenie zawiasów klamki, niestety jest to tak zaprojektowane że nie da się przed tym ustrzec w warunkach częstych przejść przez 0stC :/
    Była: 156 1.9JTD SP3

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Ja często stosuje koncentrat płynu chłodzącego na uszczelki i plastiki ale raczej przeważnie do gumy i zamków,do kłódki psikne i daje rade.Smar silikonowy to też dobra rzecz ale nie które tańsze są na chwile więc wole sprawdzony glikol

Nielot
    Gość

Domyślnie

no panowie właśnie dzisiaj sie pobawiłem troche z przednimi klamkami i efekty jak na razie są zadowalające. użyłem do zamka smar miedziany w sprayu i okazał się bardzo dobry. ale ostrzegam, jeśli ktoś otwiera z kluczyka to nie radze bo brudzi na złoty kolor;P. ja i tak mam do wyczyszczenia bębenki bo nikt ich od lat nie używał więc użyłem miedzianu;D. no i przy okazji wszystkie zawiasy nasmarowałem bo skrzypiały jak stary fotel babci przy takiej temperaturze;P dziś poznań zaliczył rano -10 na obrzeżach miasta a bella odpaliła bez najmniejszego zająknięcia;D

Użytkownik Romeo Avatar Mask
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Lex IS200 SC

Domyślnie

Ja do przednich zamków nawciskałem odmrażacza do zamków, tak samo do kłódek w garażu. Chodzą jak nówki!
    Jeśli chodzi o tylne klamki, to w poprzedniej 156 nie miałem żadnych problemów zimą. Tutaj lewa klamka chodzi bardzo ciężko i też nie wiem co z tym zrobić póki co. O dziwo z prawej strony chodzi bez oporu

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Wczoraj potraktowałem wszystkie klamki: przód i tył odmrażaczem (do szyb), wyczyściłem z lodu, przepłukałem WD i na koniec zabezpieczyłem smarem silikonowym z puszki. Dzisiaj rano mróz -8 i chodzą wszystkie jak nówki w słoneczny lipcowy dzień, polecam tę samą procedurę.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Grzes
    Mieszka w
    Radomyśl Wielki
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V

Domyślnie

Ja użyłem silikonu w sprayu, myślę że na początek wystarczy ale na wszelki wypadek zaopatrzę się jeszcze w jakiś dobry smar w sprayu