Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Temat: 2.4 JTDM - zatkany DPF - brak turbo - obroty do 3tys.

andrew
    Gość

Domyślnie

Witam Panowie.
    Dołącze się do tematu. Mianowicie dostałem na jakiś czas Alfe 159. Właściciel mówi, że ma problem z DPF'em. Sam jeżdząc mam spadek mocy. Kontrolka DPF , o której była mowa sie nie świeci, ale mam "check engine" i lampka silnika sie świeci. Jak jade na 2/3 biegu to jeszcze luuz, ale 4/5 zaczyna szarpać. Podobno przeszedł w tryb serwisowy i w nim nie działa wypalanie. Może mi ktoś wyjaśnić jak do tego podejść ?
    Mianowicie:
    1) Jak sprawdzić czy to napewno DPF? tylko kompem?
    2) Czy można w trybie serwisowym wymusić wypalanie i pozbyć się błędu "check engine" ?
    3) Jesli pkt 2 jest niemożliwy, to czy po podłączeniu do kompa można wymusić wypalanie ? Jakim programem to robić i jaki kabel kupić ?

Dzieki.
    Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

- FES-em można sprawdzić stan zatkania DPF bez najmniejszego problemu łącząc się z ECU.
    - można wymusić przy pomocy FES-u wypalanie DPF, tyle że nie będzie to miało takiego efektu, jak wypalanie na trasie. Wypali do ok. 50-60% (przerabiałem to). Jeżeli DPF jest totalnie nabity to może być problem z wypaleniem przy pomocy FES-u. Ja miałem zatkane w 108% i dało się jeszcze wypalić.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Dlatego dużo korzystniej jest po prostu wyjechać na jakiś kawałek autostrady i jechać z obrotami 3000 obr/min przez kilkanaście minut. W takich warunkach filtr wypalany jest pasywnie i mniej to szkodzi na olej w silniku.

Jeśli chodzi o przyczynę zatkania – to przyczyna może być prosta – np. nieszczelność w dolocie może powodować zły skład mieszanki i zbyt dużą ilość sadzy, która błyskawicznie zapycha filtr.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Pytania pomocnicze dotyczące wypalania "pasywnego":
    1. Czy to prawda?
    2. Czy to może być zamienny sposób wypalania od klasycznego? Bo termostat będę mieć dopiero w poniedziałek... i póki co komputer nie chce wypalać DPF'a ze względu na zbyt niską temperaturę (70-80 stopni).

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Pytania pomocnicze dotyczące wypalania "pasywnego":
    1. Czy to prawda?
    2. Czy to może być zamienny sposób wypalania od klasycznego? Bo termostat będę mieć dopiero w poniedziałek... i póki co komputer nie chce wypalać DPF'a ze względu na zbyt niską temperaturę (70-80 stopni).
    Robiłem 2 razy taki proces – raczej z ciekawości. Wjeżdżałem na obwodnicę Wrocławia, 3000 obr. min i zjeżdżałem po 10-15 minutach – w obu przypadkach po zjeździe i zatrzymaniu się za mną ukazały się małe kłęby dymu, charakterystyczny zapach wypalania i podniesiona wskazówka turbo (czyli typowe objawy aktywnego wypalania).

Więc nie wiem czy taki tryb pracy (ciągła jazda z takimi obrotami) aktywuje jednak na żądanie jakieś wypalanie, czy wypalanie samo się przez przypadek włączyło akurat w tym momencie, czy też komputer wykrył, że skoro już tyle czasu filtr wypalał się pasywnie to trzeba go dopalić aktywnie.

Faktem jest, że przy tych obrotach ilość i temperatura spalin jest na tyle wysoka, że filtr częściowo może się wypalić – tak przeczytałem w instrukcji serwisowej Forda (serwisowej – czyli dla mechaników, serwisantów, a nie zwykłych użytkowników), w których też są suche filtry cząstek stałych (podobnie jak w AR). Jeśli jesteś zainteresowany – odszukaj w google pliku: ukl_common_rail.pdf, na stronie 83 i 84 są precyzyjnie opisane procesy. Plik dostępny np. tutaj:
    http://www.castrolprofessionalacadem...ommon_rail.pdf

Dodam od siebie, że algorytm który decyduje o wypalaniu nie jest nadzwyczaj inteligentny – znam przypadek auta z przewierconym filtrem wzdłuż (czyli różnica ciśnień stale =0) i auto co 1000 km wypalało filtr, mimo, że go nie było, jeździ tak do dziś i nic z nim specjalnie złego się nie dzieje.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 06-12-2012 o 17:40

andrew
    Gość

Domyślnie

Witam.
    Zczytałem kabelkiem serwisowym od Reanult i FES'em. Dostałem (chyba o to biega) "Particulate filter clogging" 84,52%. Z tego co czytalem na forum to nie jest aż tak źle. Błędy, które znalazł wykasowałem, ale mimo to pojawia się lampka silnika i auto muli na trasie.
    Widziałem opcje "wymuszenia wypalania" w FES'ie, ale nie przerobiłem. Była tam cała instrukcja ( chyba odpowiednia temp silnika jak musi być , czas wypalania itd) po angielsku, ale sie nie wczytywałem.
    Wasze sugestie ?

Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Musisz sprawdzić, jaki błąd Ci powraca. Wypalania serwisowego nie rób, bo nie jest Ci potrzebne - 85% zatkania jest normalnym stanem DPF.
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

moze to wcale nie jest kwestia dpfu

andrew
    Gość

Domyślnie

Witam.
    Dzisiaj podłaczylem kompa i jechalem tak na trasie. Powracały non stop dwa błędy :
    P2013 - doczytałem gdzieś , że to "ZAWÓR REGULATORA ILOŚCI PRZEPŁYWU POWIETRZA STAN KRYTYCZNY "
    P1206 - podobo DPF
    Najciekawsze , że EGR był czyszczony, a DPF 84.52% (z wczoraj) ma teraz 93%. Procesu wypalania nie mogłem wymusić, według tego co pisało w FES'ie. Tryb był "not active". Według mnie dlatego , że to wersja FREE.Ktoś potwierdzi ?

Jakieś sygestie ?

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Czy to może być zamienny sposób wypalania od klasycznego? Bo termostat będę mieć dopiero w poniedziałek... i póki co komputer nie chce wypalać DPF'a ze względu na zbyt niską temperaturę (70-80 stopni).
    U mnie mimo uszkodzonego termostastu DPF się wypalił
    Oczywiście nowy termostat już w aucie.