a gdzie w 146 sa kanaly odprowadzajace wode bo gdy mam troche uchylone szyby to jest ok w czsie jazdy czyli musza gdzies byc miejsca ktore odprowadzaja pare wodna ktora powstaje z ogrzanego powietrza
Remi. Wytrzep i wysusz dywaniki. Wymien filtr jesli takowy masz. Wytrzyj szyby do sucha czystą suchą szmatką i moim zdaniem najważniejsze: weź plik gazet zwykłych czarnobiałych nie kolorowych pism i poukładaj pod dywanikami gumowymi auta. Jeżeli wilgotna jest wykładzina w samochodzie to gazety wszystko wciągną w siebie. Rano włożysz, wieczorem wyrzucisz i znów włożysz nowe gazety. Stary sposób ale na pozbycie sie wilgoci z auta skuteczny i sprawdzony. Pozdrawiam.
nie mam klimy czyli fabrycznie tez nie bylo filtra ,ale taki zalozylem i nic to nie dalo a w zimie przy mrozach mam wszystkie szyby zamarzniete w srodku i to mnie najbardziej denerwuje
A próbowałeś środków do pary wodnej ? Używam takiego i na razie jest dosyć zadowalający efekt. Co prawda środek do zastosowania w domu, ale wypróbowałem z ciekawości na aucie![]()
dobrze wilgoć chłonie denaturat na gazecie- wali jak cholera na dość długo ale działatestowane na polówce siostry
albo taki metylan stop wilgoci czy cos
![]()
If you just let me I'll find a way
To ease your mind and for you to stay
And I will untie all the ropes
It's hard for me but believe me, I'm trying.
Podstawa to obieg zewnętrzny musi być włączony trzeba sprawdzić czy klapa nie jest uszkodzona. Ja Miałem w połowie na wewnętrzny i zewnętrzny zablokowaną klapę i parowało a teraz w czasie jazdy zero wilgoci.
Tak długo jak miałem 145 tak długo był problem z parowaniem i zamarzającymi szybami od środka.
Normlane ranne odśnieżanie polegało na pryskaniu z zewnatrz odmrażaczem i skrobaniem od środka - i zawsze wyglądałem jak bałwanek.
Fakt denaturat jest dobry - pod dwoma warunkami, że nie przeszkadza ci odór alkoholu w aucie i nie masz idiotów z alkomatem z drogowki na trasie. Bo pryskając od wewnątrz denaturatem zawsze coś dmuchniesz( fakt ze po 2-3 minutach pokazuje znów zer zero
ale można się zdziwić
![]()
147 powodów do zadowolenia
Parowanie szyb w modelach 145/146, jest "wadą fabryczną" po prostu tak już jest.
Jedynie co można uczynić, to zminimalizować efekt parowania szyb.
Wystarczy zadbać o filtr kabinowy, oraz kupić zawieszkę przeciw wilgoci, czytaj pochłaniacz wilgoci.
Stosowałem taki, i co prawda szyby dalej parowały, ale już nieco mniej, więc można stwierdzić, że spełnia swoje zadanie
Alfa Romeo 145 1.4 TS 16V 99' - była
Alfa Romeo 156 SW Distinctive 1.9 JTD 16V 04' powered by @sdero [conmir.pl] 185KM 370NM - była
Alfa Romeo GTV Lusso 3.0 V6 24V 98' - była
Alfa Romeo 156 SW SportPack 3 2.4 JTD 10V 01' powered by @sdero [conmir.pl] 200KM 400NM -była
Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 24V 02' Distinctive - była
Peugeot 508 SW 2.0 HDi Active 12' - jest
Alfa Romeo 156 3.0 V6 24V 05' Distinctive - jest
Pomyślcie o niej jak o Angelinie Jolie. Słyszeliście, że jest szalona, że jada tylko klej do tapet, ale chciałoby się, prawda?
faktem , jest ze 155 ma podobne problemy .
najlepsze są pochłaniacze wilgoci ale też , przed końcem jazdy przewietrzyć samochód ponieważ jak sobie nagrzejesz to wilgoci od cholery zostawiasz to w samochodzie a to osadza się na szybach ( więc moze to w zimę wygląda dziwnie jak jadę przy -20 z opuszczonymi szybami ale fakt od środka czyściutko)