Strona 1 z 7 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Temat: Zakup 156 1.9JTD

kerni
    Gość

Domyślnie Zakup 156 1.9JTD

Witam Panie i Panowie

To mój pierwszy post na tej stronie ...mam nadzieje, że zagoszczę tu parę lat (dalsze przywitania jak uda mi się kupić auto będą w innym dziale).

No wiec, na Alfę chce wydać jak dla mnie nie mała sumę, wiec...

większość alf które oglądałem sprawdzałem na kompie w ASO (wydatek 100zł nie jest taki straszny, jeśli gwarantuje, że nie właduje się na minę), natomiast chce pojechać spory kawałek od domu po auto, bo w moim rejonie nie znalazłem niestety niczego wartego uwagi

za każdym razem, gdy auto wyglądało i jeździło pięknie na kompie wychodziły jakieś cuda... a to komputer sekwencyjnej skrzyni pada, a to nie ma klimy, poduszek itp.

Za priorytet wybrałem sobie auto ze skórą i najlepiej JTD ...ponoć 1.9 to najmniej zawdony i problemowy silnik, prawda to?

Druga ważna sprawa to błąd AIRBAG'ów na liczniku ...jestem bardzo zainteresowanym tym autem, ale ponoć jak "szwagier wymienił akumulator"
    zapalił się błąd poduszki

Czy jest to standard w alfach przy takiej operacji? i wystarczy skasować błąd w serwisie, czy wróży to większy problem

Dokładnie chodzi o to auto, znane jest może na forum?

http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...822107677.html
    Ostatnio edytowane przez kerni ; 20-12-2012 o 04:16

Użytkownik Ogier Avatar R156
    Mieszka w
    ETM
    Auto
    Była: AR 33 1.4 Imola Jest: AR 156 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał kerni Zobacz post
    Za priorytet wybrałem sobie auto ze skórą i najlepiej JTD ...ponoć 1.9 to najmniej zawdony i problemowy silnik, prawda to?
    http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...822107677.html
    JA użytkuje alfę z tym samym silnikiem który na linku podałeś czyli 105 KM. Silnik absolutnie bezproblemowy, ale trochę słaby jeżeli chodzi o osiągi. Zrobiłem chipa więc teraz jest jazda.
    Ja bym poszukał 2.4 JTD. Nie jest też problematyczny. Dużo zależy jak poprzedni właściciel o niego dbał, jak o każdy silnik
    Napisz w dziale bazar, że szukasz takiej i takiej alfy. Napewno trafi się fajna sztuka.
    Przejrzyj też dział: http://www.forum.alfaholicy.org/pora...up_porady.html
    Tyle ode mnie.
    Ostatnio edytowane przez R156 ; 07-12-2012 o 19:41

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mbronowicki
    Mieszka w
    Udanin
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.9 JTD 16v 2003r

Domyślnie

Ja w swojej wymienialem akunulator, rowniez ze szwagrem, ale nam sie kontrolka od poduszek nie zaswiecila A co do silnika to rowniez mam diesla ale 140 km kupilem ja w maju od niemca miala 182000 km teraz ma 194 000 km wymienilem olej filtry rozrzad pasek micro i rolke napinacza i oprocz psikusa z aku to do dzis nic zlego sie nie dzieje a auto prowadzi sie i zbiera rewelacyjnie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

Mam(miałem) identyczne auto jak to z ogłoszenia,piszę miałem ponieważ troszkę przy nim podłubałem i teraz wygląda nieco lepiej niż w dniu zakupu(min. Inne felgi.ciemne lampy przednie,kierunki,lotka itd itp.),rok młodsze i w wersji 115km(obecnie nowy soft i hula na 130km),specjalnie piszę co zmienione bo akurat ten egzemplarz z ogłoszenia to fajna baza do poprawek.
    Ale do konkretów.mam już trzecią alfę i przy żadnej po odpięciu aku nic się głupiego nie zapaliło,poduszki najczęściej zapalają sie jak kostki pod fotelami idą na emeryturę.jeśli pojedziesz obejrzeć to auto to zrób konkretne oględziny,jak ktoś kłamie to przeważnie wysypuje się na detalach.np.gość w ogłoszeniu pisze,że ma oryginalne radio z cd(zwróć uwagę na foty),a tu zonk,to które jest tam wsadzone jest oryginalne,ale....z peugeota.to tylko przykład akurat z tego ogłoszenia,ale warto być czujnym.auto generalnie wygląda ok więc może warto luknąć,przebieg 200000 jeśli oryginalny to wrażenia na tym silniku nie robi.
    Co tu dużo pisać,za te pieniądze nowego się nie kupi.
    Pozdrawiam

Nielot
    Gość

Domyślnie

troche mały przebieg jak na diesla w 2000 roku...

- - - Updated - - -

mam zastrzeżenia co do poduchy od pasażera- odstaje z lewej dolnej strony chyba... u mnie też tak odstaje i zapewniam Cie że nie z powodu wady fabrycznej. była wklejana, a wnioski sie same nasuwają. pozdrawiam

kerni
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Nielot Zobacz post
    troche mały przebieg jak na diesla w 2000 roku...

- - - Updated - - -

dzięki za porady

mam zastrzeżenia co do poduchy od pasażera- odstaje z lewej dolnej strony chyba... u mnie też tak odstaje i zapewniam Cie że nie z powodu wady fabrycznej. była wklejana, a wnioski sie same nasuwają. pozdrawiam

Dzięki za porady ...troche mnie tym martwisz, w sumie też to widziałem, ale w wiekszości alf na aukcjach tak to wygląda.
    Wiec albo większość alf w pl to powypadkowe egz. albo fabrycznie puszcza to po parunastu latach. Z drugiej strony nie ma skórzanej kiery mimo foteli ...ale podobno w alfach tak czasem z fabryki auta wyjeżdżały.

Radio od peugota ...dobre;] ...będzie kolejny aspekt do zbicia z ceny, z racji niezgodności z opisem

Jadę zaraz zobaczyć ją pkp ze szczecina do płocka ...skoro była bita, a gość pisze, że nie to jak utarguje do okolic 6000, nie będę musiał wracać pkp

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

90% alf zaslepka poduszki pasazera z biegiem czasu odstaje i wcale nie znaczy ze sa po wypadku. ten typ tak ma.

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał Alfaauto Zobacz post
    90% alf zaslepka poduszki pasazera z biegiem czasu odstaje i wcale nie znaczy ze sa po wypadku. ten typ tak ma
    Potwierdzam Chociaż u mnie nie odstaje Poduszki można sprawdzić, jak i zrobić oględziny karoserii... tylko kawał drogi ze Szczecina do Płocka żeby tylko obejrzeć...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Cytat Napisał malin2k5 Zobacz post
    ... tylko kawał drogi ze Szczecina do Płocka żeby tylko obejrzeć...
    Ale kolega już pewnie w PKP, mógł poszukać kogoś z tego regionu i poprosić żeby rzucił okiem na alfę. Jak dla mnie to przebieg zaniżony, fotel kierowcy praktycznie siedzi. Podobnie siedział w mojej pierwszej alfie z tym samym motorem tyle że tam było przebiegu grubo ponad 300 tys...Moja obecna Alfa jest 5 lat młodsza i ma 200 tys (oryginalny). No ale może akurat... A co do silnika to wolałbym poszukać silnika jeśli 1.9 to 115 km,a najlepiej 2.4 bo ta 105 dynamiką nie grzeszy.

Co do poduszek to kontrolka potrafi się zapalić na wyboju jak już kostki źle stykają. Najlepiej to kup kolego kabel diagnostyczny i wszystko będziesz robił samemu. Z każdą pierdołą typu skasowanie kontrolki od poduszek jeździć do zakładu to wyrzucanie kasy w błoto. Kabel z przesyłką to koszt 40 parę PLNów.
    Ostatnio edytowane przez PRE2ES ; 08-12-2012 o 09:33

kerni
    Gość

Domyślnie

Dokladnie, siedze juz w pkp, w swoim rejonie obejzalem wszystkie alfy jtd ze skora, ktora z racji zawodu jak i psa w aucie musi byc, latwiej miec nawilzone szmatki do skory niz prac co miesiac tapicerke

Ta alfe na allegro ogladam juz 2 tyg. az wczoraj stwierdzilem, ze jade ...sto pare zloty ma bilety i zmarnowana sobota to chyba mala cena za szanse kupna fajnego auta.

Mialem pare kat temu volvo 460 i tez po parunastu latach airbag zaczol odstawac a kontrolki mrugaly kiedy chcialy, co do osiagow 105KM ...do zabawy mam 160 konna corse A z klatka, kublami itd
    Ostatnio edytowane przez kerni ; 08-12-2012 o 09:59