KuASY, a powiedz mi proszę jakie miałeś temperatury? U mnie się waha w granicach 75-85... pod górkę czasem muśnie 90 stopni :/
Raz przez chwilkę się wypalał... ale to było tak ze dwie minutki
Zaraz chyba skoczę zobaczyć zatkanie filtra.
KuASY, a powiedz mi proszę jakie miałeś temperatury? U mnie się waha w granicach 75-85... pod górkę czasem muśnie 90 stopni :/
Raz przez chwilkę się wypalał... ale to było tak ze dwie minutki
Zaraz chyba skoczę zobaczyć zatkanie filtra.
AirAjti, jechałem dystans ~16km. U mnie wskaźnik opuszczał się o grubość wskazówki poniżej 90*C.
szczerze nie spoglądałem na wskaźnik. Po powrocie spojrzałem jaki stan DPF'a. Był 30%.
Jestem pewny że wypalał, bo kilka dni wcześniej sprawdzałem i było 78% jeśli się nie mylę.
Jeśli mogę coś podpowiedzieć, wył ogrzewanie całkowicie i u mnie w tym momencie łapał 90*C i trzymał. Więc wypali Ci bez problemu.
Chyba tak zrobię: zero grzania, wszystkie odbiorniki włączę i może się pokuszę o jakiś mały kartonik rodem z lat 90tych![]()
Z tym kartonem to nie jest głupi pomysł, 2,4 ma problem z ogrzaniem w bardzo zimne dni, z powodu dużej chłodnicy oleju!
Więc nie koniecznie jest to problem termostatu. Ciepło jest odbierane nagrzewnicą+chłodnica oleju! Więc ciężko dogrzać i trzymać w np.-15*C lub wyższej.
Proponuję zakryć chłodnicę oleju i się przekonać
Znajomy tak zrobił i ma zero problemu.
Według mnie fiat powinien pomyśleć o tym, i zrobić termostat na chłodnicę oleju.
KuASY, byłbym w stanie się przychylić do Twojej opinii, gdyby rzeczywiście takie rzeczy się działy przy -15 stopniach
Ja to niestety mam odkąd temperatury spadły poniżej +10 stopni.
Zresztą termostat będzie jutro, więc tak czy siak czeka mnie wymiana![]()
Jeśli masz problem przy +10 to bez gadania termostat do wymiany
Jaki termostat zamówiłeś?
Ostatnio edytowane przez KuASY ; 09-12-2012 o 11:53
Witam.
c.d. brak mi już cierpliwości do tego auta. Spalanie blisko 11l/100, a komp ciągle rzuca błędem P1206. Teraz FES pokazuje, że zapchanie wzrosło do 103%. Czy ktoś robił wymuszenie wypalania w FESie? Bo robie według instrukcji (może błędnie), ale opcja jest nieaktywna. Trzeba przejechać określoną ilość km, czy jak , żeby to się włączyło? Ale jeśli tak, to opcja programowa nie ma sensu. Pomożcie bo mnie szlak jasny trafi![]()
Pozdrawiam
Jeśli stopien zatkania to 103% to nawet bym nie próbował FESem bądz egzaminerem go wypalić. Może to spowodować uskodzenie DPF co doprowadzi do zapalenia się samochodu.
Masz free FESa więc nie wypalisz DPFa. Potrzebna pełna wersja i kabel elm.
samochód zapala bez problemów ?
Odpala, ale jeżdzi na 10% mocy jaką posiada. Pod górke zaczyna zwalniać i sie dławić. FES'a mam zarejestrowanego , kabelek obsługuje funkcje silnika, inne (serwis, klima, światla itd) już nie, ale to nie jest chyba potrzebne.
Pozdro
Jak się problemy zaczynają z DPFem to się go wywala. I już.
Ewentualnie jeśli jesteś ekoterrorystą to możesz kupić nowy bądź używany... ale problem i tak kiedyś powróci.