Witam mam problem z wycieraczkami nie działają na wszystkich biegach na pierwszym i drugim nic się nie dzieje na trzecim(najszybszym) działają normalnie myślicie że manetka do wymiany??
Pozdrawiam
Witam mam problem z wycieraczkami nie działają na wszystkich biegach na pierwszym i drugim nic się nie dzieje na trzecim(najszybszym) działają normalnie myślicie że manetka do wymiany??
Pozdrawiam
a silniczek rozbierales ,tam do kazdego biegu jest sciezka ,moze sie zabrudziła i nie laczy ,był manual jak i co rozebrac
Naprawa silnika wycieraczek przednich Alfa 156
poszukalem ,chciało mi sie
Ostatnio edytowane przez Cubus00 ; 09-12-2012 o 13:18
Nauczony doświadczeniem innych aut sprawdz bezpiecznik. Na pewno jest po drodze jakiś mini sterownik regulujący prace przerywaną wycieraczek - sugeruje to praca ciągła która nie używa go do działania. Często jeśli na przymarzniętych wycieraczkach włączymy je, a silnik przez chwile nie da rady ich ruszyć to pali bezpiecznik i wtedy właśnie zostaje tylko praca ciągła.
Ilość wykrzykników które użyłeś w nazwie tematu na pewno nie pomoże w jego rozwiązaniu![]()
kolego miałem identyczny problem i dodatkowo pojedynczy włącznik nie działał też bo jak włączyłem to wycieraczki drgnęły i nie wróciły automatycznie na swoje miejsce. rozebrałem silniczek i okazało się że wystarczy ścieżki wyczyścić i blaszki podoginiać żeby dotykały jak na należy
. żaden problem
usterki szukaj na podszybiu bo tam pod plastikiem ten silnik jest;D(jak każdy
)
- - - Updated - - -
jak sie nie mylę to sterowanie wycieraczkami jest do silniczka dołączone. kumpel elektryk szukał winy w bezpiecznikach, przekaźnikach a na końcu okazało się że wszystko potrzebne do naprawy wycieraczek jest przy silniczku
![]()
u mnie jest inny problem , wycieraczki nie chodza na szybie . dopiero jak sie podniesie piura do smigaja ale czasami sie przycinaja i nie wiem co tu zrobic .
( a to dla tego ze chialem sobie odgarnoc snieg i sie zatrzymały w połowie )
a mocowania Ci się nie ślizgają?? może Ci się ząbki wytarły albo były za słabo przykręcone do trzpieni od silniczka? a słychać że chodzi silnik?? ja miałem taki przypadek w mojej 145 kiedyś że zostały w miejscu. bo jak wycieraczek się od zamarzniętej szyby nie oderwie i następnie włączy je to uszkodzenie mocowań może się zdarzyć
- - - Updated - - -
a w najlepszym przypadku urwie gumki z piór;D
Ostatnio edytowane przez Nielot ; 09-12-2012 o 15:32
silnik chodzi normalnie . tylko co tu teraz zrobic jestem aktualnie w Belgi i nie wiem gdzie sie ruszyc ? gdzie znalesc mechanika .
hmm ja najpierw bym zdjął te zaślepki z śrub i sprawdził czy faktycznie silnik chodzi a wycieraczki stoją(jeśli trzpienie samie się ruszają a wycieraczki stoją) to czasem pomaga mocno dokręcić te wycieraczki na śrubie. musiał bym sobie przypomnieć jak to było mocowane... momencik zerknę w swoim autkuzaraz
- - - Updated - - -
sprawa wygląda tak: ściągasz śrubokrętem płaskim zaślepkę plastikową i masz tam nakrętkę mocującą chyba na klucz 12. odkrąć i zdejmij wycieraczki. są one nasadzone na wielorowkowym trzpieniu... w wycieraczkach są identyczne kliny które nasadzasz na te trzpienie... jeśli te rowki są starte(najczęściej przy wycieraczkach bo są zrobione z delikatniejszego materiału niż trzpienie) to już wiesz że powodem jest luz na nich... można próbować mocniej dokręcić(z czuciem żeby czegoś nie ukręcić...) jeśli to nic zupełnie nie daje to na szybko można coś podłożyć w otwór żeby ciaśniej siedziało po przykręceniu na trzpieniach.... ale normalnie zalecałbym wymienić ramiona na nowe. najpierw musisz być pewien czy wszystko chodzi bez wycieraczek... jeśli tak to właśnie tam bym szukał usterki gdzie napisałem...
- - - Updated - - -
ale tak 100% bym nie dał że akurat to się uszkodziło. trzeba sprawdzić... a wycieraczki były przymarznięte jak je włączyłeś??
Ostatnio edytowane przez Nielot ; 09-12-2012 o 15:35
okrecilem cale wycieraczki i same uchwyty sie nie kreca ,dziwne jak zalozeylem wycieraczki i poruszylem dzialaja ale na stojaco , poskladalem wszystko i koniec jutro udam sie do mechanika !