Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 86

Temat: Pomocy!!!! Przegub wewnętrzny alfa romeo 147

Użytkownik Maniak resoraków Avatar semri
    Mieszka w
    Bydgoszczy
    Auto
    166 3.2 V6 Ti

Domyślnie

W lewej ośki nie trzeba wymieniać, mechanikom się nie chce robić to mówią że całość wymienić, najlepiej jeszcze z zewnętrznym przegubem, lenie.
    Sam krzyżak niewiele da, przez stary już wyłechtany kielich szybko pójdzie. Przy okazji nowe osłony przegubów zew i wew.
    Sprawna wymiana ok 45min na stronę plus ewentualna dolewka oleju do skrzyni.
    Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław/Kalisz
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 2005r

Domyślnie

Cytat Napisał semri Zobacz post
    W lewej ośki nie trzeba wymieniać, mechanikom się nie chce robić to mówią że całość wymienić, najlepiej jeszcze z zewnętrznym przegubem, lenie.
    Sam krzyżak niewiele da, przez stary już wyłechtany kielich szybko pójdzie. Przy okazji nowe osłony przegubów zew i wew.
    Sprawna wymiana ok 45min na stronę plus ewentualna dolewka oleju do skrzyni.
    Jesli chodzi o montaz itd to problemu raczej nie bede mial. Tylko chodzilo mi o to czy sa szanse, ze kielich po prawej strone bedzie jeszcze sprawny. Ale z moim szczesciem calosc trzeba wymienic. Z tego co widzialem to przeważnie prawy ludziom pada? tak jak koncówka drążka, przez nasze dziury.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

to już zależy od tego jak długo tak jezdzisz.
    im dłużej tym kielich bardziej zniszczony wewnątrz.

dzana
    Gość

Domyślnie

Dawno tutaj nie zaglądałem. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Co do objawów to u mnie było mniej więcej tak jak piszesz. Zaczęło się od wibracji w okolicach skrzyni biegów na 5-6 biegu mniej więcej przy obrotach 1600-1900. Potem wibracje były coraz częstsze i było je czuć już od 3 biegu jak przyśpieszałem z niskich obrotów.
    Ale teraz jak jeżdżę tylko po mieście bardzo spokojnie, bez gwałtownych przyśpieszeń, nie przekraczam 80km/h i wibracji prawie nie ma.

Mi mechanik powiedział, że może za rozebrać dosyć szybko i sprawdzić czy jest szansa, że wymiana samego krzyżaka pomoże, czy nie. Aczkolwiek już trochę jeżdżę z tymi wibracjami, wiec u mnie pewnie będzie do wymiany wszystko.
    Co do cen, które podał kolega gepart to są to ceny bardzo sensowne. Tych konkretnych części raczej nie uda Ci się dostać taniej.

Tylko, że za 850 zł można mieć nowa-regenerowaną półośkę z ASO, więc może jednak opłaca się dołożyć i mieć nową całą półoś.

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Za ok 550 zł kupisz odpowiedni nowy krzyzak + nowy kielich do swojego samochodu więc raczej nie warto kupować całej poloski.

- - - Updated - - -

Za ok 550 zł kupisz odpowiedni nowy krzyzak + nowy kielich do swojego samochodu więc raczej nie warto kupować całej poloski.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław/Kalisz
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 2005r

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post

- - - Updated - - -

ale mowisz o prawym przegubie? to nie jest jakos integralne z poloska? btw. sprawdzilem ktory przegub do wymiany, tzn mechanik ( w poniedzialek wyrzygał mi wysprzęglik, do tego nowa rura do turbo, bo okazalo sie, że stara puszcza powietrze, no i 350 zl poszlo).

dzana
    Gość

Domyślnie

Wczoraj odebrałem auto od mechanika. Wymieniłem sam przegub i teraz wszystko pięknie śmiga.
    Przegub kupiony w autosklep24 i pewnie nie będzie to jakieś odkrywcze dla forumowiczów, ale szczerze polecam ten sklep. Szybko, konkretnie i sprawnie.
    Także dziękuję wszystkim za pomoc w tym temacie.

Pozdrawiam,
    Damian

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Kamil_K
    Mieszka w
    Rogów k/Łodzi
    Auto
    147 1.9 JTD 8V (2005r. FL)

Domyślnie

Panowie ja mam takie dziwne terkotanie przy gwałtownym przyspieszaniu w zakresie 1800-2500 obr/min, też wydaje mi się że to może być przegub wewnętrzny, przy delikatnym przyspieszaniu nic nie słychać ale przy gwałtownym już tak, na postoju jak się gazuje to nic nie terkocze i nie drga więc ewidentnie coś z przeniesieniem napędu

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

pewnie przegub wewnętrzny.

Ogólnie krzyżak idzie dostać już za ok 100zł.
    Kielich lewy lub prawy to ok 400-500zł Zaleznie od tego jakie ma się zniżki w sklepie.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Kamil_K
    Mieszka w
    Rogów k/Łodzi
    Auto
    147 1.9 JTD 8V (2005r. FL)