Jakoś trudno sobie wyobrazić samochód rajdowy z systemem antypoślizgowym i elektroniczną korekcją toru jazdy, od tego tam jest kierowca, za to bierze kasiorkę![]()
Jakoś trudno sobie wyobrazić samochód rajdowy z systemem antypoślizgowym i elektroniczną korekcją toru jazdy, od tego tam jest kierowca, za to bierze kasiorkę![]()
JAHU!
Nie piję do Ciebie- serio.
Dla zabawy też chętnie bym odłączył ABS, starym autem była kupa frajdy.
Gdzieś się spotkałem z opiniami, że mój ktośtam cośtam zawsze wyłącza ABS bo jest za**bistym kierowcą bla bla bla pier***enie![]()
Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 12-12-2012 o 16:18
Ostatnio edytowane przez jahu ; 12-12-2012 o 16:55
No mówię Ci, że nie
Chodziło mi o ludzi, którzy jeżdżą tak na codzień, bo myślą, że są za**iściNa pewno nie było to na tym forum... megane albo passat
![]()
I nie kłóć się ze mnąhehe
Wracając do tematu to nie w tym a w zeszłym roku miałem sytuację że jechałem po zmroku podczas gdy padał taki mokry lepki śnieg i jakież było moje zdziwienie gdy minąłem jadące z naprzeciwka TIRy (dzięki ich światłom odbijającym się od mokrego asfaltu widziałem gdzie jest droga) a moja widoczność była ograniczona do może 5 metrów przed samochodem... światła świeciły wszędzie wokół tylko nie do przodu... obawiając się wylądowania w rowie zatrzymałem się żeby sprawdzić co jest nie tak. i tutaj nie miałem zaklejonego całego przodu a tylko lampy tak ładnie oblepione że nawet spryskiwanie nie pomagało... i tak co kilka kilometrów stop i czyszczenie lamp ;]
janio, dobrze to opisales. ABS robi po prostu hamowanie pulsacyjne za nas. Dodatkowe pulsowanie jest bledem wydluzajacym droge hamowania.
Bralem w zeszlym roku udzial w szkoleniu z bezpiecznej jazdy organizowanym przez Czopika i przy cwiczeniach z awaryjnego hamowania wiele razy instruktorzy powtarzali, zeby gwaltownie i z calej sily wciskac hamulec i trzymac go w podlodze.
Czesc ludzi nigdy nie miala stycznosci z abs i w krytycznej sytuacji wpada w panike w momecie gdy pedal zaczyna szalec.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
KUrcze czytajcie ze zrozumieniem pisałem aby przeprowadziłtest hamowania na ślisko z ABS i bez .
Potrzeba tego samego samochodu i takich samych warunków więc pisałem na placu w tym samym miejscu a jak zrobić auto z ABS bez ABS-a wyjąć bezpiecznik do testu niech delikwent sie przekona jak myśli że jest lepszy.
Proszę nie łapać za słówka wyjęte z kontekstu.