Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał wojtek19xx Zobacz post
    Dziękuję za odpowiedzi, facet powiedział że już sprzedana została... dziwne że aukcja widnieje jeszcze... To może podpowiecie gdzie warto się udać w okolicach warszawy lub lublina żeby kupić to autko za około 30tys z 2006-2007 roku, a może to nie realne jest :-)
    Mało realne.
    W stolicy oglądałem trzy Alfy gdy byłem na kupnie, i to za lepsze pieniądze bo 35tys.+, i lepiej nie wspominać o moich doświadczeniach bo tylko się denerwuje. Opisywałem je zresztą w tym temacie.

Chociaż nie chce Cię zniechęcać, może właśnie jakiś 2006r. z niewygórowanym wyposażeniem się uda znaleźć. Ale nawet jeśli kupisz autko za 30k, to co najmniej 2-3k musisz mięć w zapasie. Pamiętaj o tym.

Użytkownik Rowerzysta Avatar 5turbo
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    159,GT, Bravo 2.0, Formuły Promot III, Dallara F393

Domyślnie

Prawda jest taka, że każdy handlarz musi na aucie 4-5 tyś. zarobić. Gdzie opłaty, transport, naprawy które niby są w cenie. To ile to auto musi kosztować na zachodzie, że opłaca się sprowadzić. Wystarczy spojrzeć ile alfy w Niemczech kosztują i potem jest odpowiedź. A kupi ktoś takie auto i potem płacz, że licznik skręcony, okazuje się że lakierowane wszystko, kupa części do wymiany. Ale okazja jest. Życie mnie nauczyło, że jestem za biedny żeby oszczędzać. Albo kupuje ktoś 2,4 i płacz, że przeniesienie 12 tys. w Aso kosztuje. A pierwsze słowo przy rozmowie to RABAT.
    www.5turbo.com
    Nowe natchnienie Promot 76/84
    Nowsze Dallara F393
    159 1.9 280 F40 inside
    159 ti 2.4 210
    Fiat Barchetta 131
    Fiat Coupe 2.0 20VT 220

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    Daruj sobie, podobnie jak wszystkie 159 z 2007 roku chodzące poniżej 38-40 tysięcy pln - to taka dolna granica za BEZWYPADKOWY i po prostu dobry samochód.
    Kiedyś zebrałem w jednym poście poważne i drogie naprawy, które mogą spotkać nabywcę używanego 159 jtdm przy przebiegu 120-180 kkm.
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...t=#post1030402
    Każda z napraw liczy się w czterocyfrowych kwotach. Chyba nie wspomniałem tam o sprzęgle i kole dwumasowym (~3000 zł).
    Kupując auto za 25, 30 czy 40 tys. zł warto o te sprawy zapytać i sprawdzić co zostało już zrobione, a co niechybnie czeka do zrobienia. Kupując auto za 40 tys. nie mamy gwarancji, że te rzeczy będą zrobione i nie zepsują się w najbliższym czasie. A kupując auto za 25 tys. mamy dużą rezerwę na wykonanie wszystkich tych napraw. Oczywiście nie chcę przekonać nikogo do kupowania auta za 25 tys. zł, bo to jednak trzeba chyba mieć mocne nerwy i sporo wolnego czasu na mechaników. Po prostu pewne rzeczy warto sobie skalkulować i odrzucać oferty, które niechybnie wymagają wkładu 5 i więcej tysięcy - nawet gdy te oferty są z przedziału >38 kzł.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 12-12-2012 o 15:37

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

najlepiej to zrobisz jak sie udasz w okolice Krakowa a dokladniej do samego Krakowa tzn.napewno bedzie najbezpieczniej i najpewniej ale za 30 tys to chyba Tomek Ci nic nie sprzeda.Odnosnie czerwonego m w JTDm to u mnie tez jest juz przytarte.Zostalo nieco czerwieni ale raczej jest juz cale srebrne.

wojtek19xx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    najlepiej to zrobisz jak sie udasz w okolice Krakowa a dokladniej do samego Krakowa tzn.napewno bedzie najbezpieczniej i najpewniej ale za 30 tys to chyba Tomek Ci nic nie sprzeda.Odnosnie czerwonego m w JTDm to u mnie tez jest juz przytarte.Zostalo nieco czerwieni ale raczej jest juz cale srebrne.
    Moje pytanie to czemu na aukcjach to auto oscyluje w granicach 24-30 tys? Czy w tej cenie nic dobrego nie kupię? Na okazję nie liczę bo już raz jedną zaliczyłem i się tylko wykosztowałem:-(, na szczęście skończyło się dobrze. To jest w mojej okolicy więc podjadę zobaczyc, jest lekko przytarty ale sprawdzić nie zaszkodzi http://autostorczyk.auto.com.pl/osob...=23&kod=12gy68.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Takie coś za 25-30 to upodlone ścierwo z przekręconym licznikiem, składane z dwóch, malowane pod czujnik itd. Kupi się tanio, potem jak ktoś tym przyjedzie czy na soft czy na przegląd jest płacz i zgrzytanie zębów jak widzi się efekt "profesjonalnych" napraw i trzeba to wszystko robić co w przypadku tego auta do tanich nie należy (2mas, turbo, wtryski itd). Oczywiście za chwile dowiemy się że wszystko można zregenerować... żenujące.
    Nie dalej jak 3 miesiące temu przytargałem bratu z Niemiec 9tkę SW 2.4 200 `07 ExHigh z prawdziwej pierwszej ręki, z prawdziwym przebiegiem rzędu 130kkm i z prawdziwą bezwypadkową historią. Samochód i tak wymagał wkładu finansowego z racji normalnych wymian przygotowujących auto do dalszej eksploatacji na czym nie oszczędzam (kompletne hamulce przód/tył, rozrząd, klapy, oleje, opony) i finalnie wyszedł 45-50kpln. Uważam że jest to normalna cena za takie auto szczególnie że płacić trzeba ponad 18% akcyzy. Pewne i prawdziwie bezwypadkowe 1.9 z takiego roku z koniecznym nazwijmy to pakietem startowym wyjdzie ok 40kpln. Auto leasingowe można zapewne kupić trochę taniej, takowe auto jednak nie stoi ciągle w garażu... Handlarze z portali też za darmo tego nie robią - nikt przy aucie za 30-35k nie będzie się bawił w handel przy zarobku rzędu 1kpln o droższych autach nawet nie wspominam...
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Ile można wałkować temat typu alfa za 25tyś czy inne auta. Niech zainteresowany kupi i będzie mieć nauczkę, skoro nie trafiają do niego żadne argumenty.

wojtek19xx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał cinek_ Zobacz post
    Takie coś za 25-30 to upodlone ścierwo z przekręconym licznikiem, składane z dwóch, malowane pod czujnik itd. Kupi się tanio, potem jak ktoś tym przyjedzie czy na soft czy na przegląd jest płacz i zgrzytanie zębów jak widzi się efekt "profesjonalnych" napraw i trzeba to wszystko robić co w przypadku tego auta do tanich nie należy (2mas, turbo, wtryski itd). Oczywiście za chwile dowiemy się że wszystko można zregenerować... żenujące.
    Nie dalej jak 3 miesiące temu przytargałem bratu z Niemiec 9tkę SW 2.4 200 `07 ExHigh z prawdziwej pierwszej ręki, z prawdziwym przebiegiem rzędu 130kkm i z prawdziwą bezwypadkową historią. Samochód i tak wymagał wkładu finansowego z racji normalnych wymian przygotowujących auto do dalszej eksploatacji na czym nie oszczędzam (kompletne hamulce przód/tył, rozrząd, klapy, oleje, opony) i finalnie wyszedł 45-50kpln. Uważam że jest to normalna cena za takie auto szczególnie że płacić trzeba ponad 18% akcyzy. Pewne i prawdziwie bezwypadkowe 1.9 z takiego roku z koniecznym nazwijmy to pakietem startowym wyjdzie ok 40kpln. Auto leasingowe można zapewne kupić trochę taniej, takowe auto jednak nie stoi ciągle w garażu... Handlarze z portali też za darmo tego nie robią - nikt przy aucie za 30-35k nie będzie się bawił w handel przy zarobku rzędu 1kpln o droższych autach nawet nie wspominam...
    Myślę że nawet za 40tys pln można wpaść w niezłe gó..... Dzisiejsze realia takie są niestety, jak oglądałem ostatnio SAABA 93 to aż strach, poklejone nawet kratki od wentylacji w środku, już nie wspomnę o karoserii i pasowaniu maski i innych elementów, a koleś mówi mi że auto bezwypadkowe jest, sobie myślę żart jakiś chyba. Będę przeglądał coś w okolicach 2006roku, w krakowie niestety mają dużo wyższe ceny na które aktualnie mnie nie stać, chyba że coś się pojawi to będę śledził. Nic na siłe nie bede robił, nie chce się wykosztować dlatego was posłucham

Użytkownik Ogier Avatar admor
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Insignia A20DTH, RX-8 Renesis High Power

Domyślnie

Przedmówcy piszą świętą prawdę, jeśli Cie narazie nie stać nie stosuj pół środka w postaci byle kupić a potem narzekać, lepiej dozbieraj i kup zadbaną.

Użytkownik Świeżak Avatar madmaxwro
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 SW 2.0 jtdm

Domyślnie

Co do cen aut nie ma reguły nie ważne ile wydarz ważne co kupisz , swoją 159 przebieg 130tys ( w centralce odnotowane 4 x wymiana oleju w książce serwisowej też) kupiłem w maju 2012 r z Holandii właściciel Niemiec mieszkający w Holandii kawał drogi ale za to powrót przyjemny powód sprzedaży : opony, olej, wszystkie filtry, rozrząd , łapa pod silnikiem do wymiany , problem ze wspomaganiem (okazał się zbiorniczek) przegląd okresowy i ubezpieczenie . autko miało 5 lat i nie robi wrażenia w zamożniejszych krajach od Polski po prostu jest stare (i dalej ma 5 lat )ta kumulacja była powodem sprzedaży wyszła mnie 32tys polskich złotówek na gotowe razem z usunięciem tych wyżej wymienionych usterek i serwisów(Wrocław firma IRBIS) ,tak że moje zdanie takie 5 letnia 159 nie musi kosztować 10 tys. Euro. Co do przebiegów to temat stary jak i pierwsze fora o samochodach chcesz znać przebieg na 100% kup w salonie i to jeszcze 3 x sprawdź warto też wziąć miernik lakieru
    Ostatnio edytowane przez madmaxwro ; 12-12-2012 o 22:11