Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Temat: zimą alfa z przodu to jeden wielki sopel?

janio
    Gość

Domyślnie

Jakoś trudno sobie wyobrazić samochód rajdowy z systemem antypoślizgowym i elektroniczną korekcją toru jazdy, od tego tam jest kierowca, za to bierze kasiorkę

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

JAHU!
    Nie piję do Ciebie- serio.
    Dla zabawy też chętnie bym odłączył ABS, starym autem była kupa frajdy.

Gdzieś się spotkałem z opiniami, że mój ktośtam cośtam zawsze wyłącza ABS bo jest za**bistym kierowcą bla bla bla pier***enie
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 12-12-2012 o 16:18

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    JAHU!
    Nie piję do Ciebie- serio.
    Dla zabawy też chętnie bym odłączył ABS, starym autem była kupa frajdy.

Gdzieś się spotkałem z opiniami, że mój ktośtam cośtam zawsze wyłącza ABS bo jest za**bistym kierowcą bla bla bla pier***enie
    Ja myślę, że do mnie, bo to właśnie ja kiedyś napisałem w wątku o awarii VDC w 159 o bracie, który dezaktywuje bezpiecznikiem ABS – była to taka mała dygresja. I odnosiła się właśnie do wyłączania bezpiecznikiem ABS po to, żeby pobawić się samochodem na śliskim. Ale nie żywię urazy.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 12-12-2012 o 16:55

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

No mówię Ci, że nie
    Chodziło mi o ludzi, którzy jeżdżą tak na codzień, bo myślą, że są za**iści Na pewno nie było to na tym forum... megane albo passat
    I nie kłóć się ze mną hehe

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    podlasie
    Auto
    159 SW 1,9 JTDM 16v 2007

Domyślnie

Wracając do tematu to nie w tym a w zeszłym roku miałem sytuację że jechałem po zmroku podczas gdy padał taki mokry lepki śnieg i jakież było moje zdziwienie gdy minąłem jadące z naprzeciwka TIRy (dzięki ich światłom odbijającym się od mokrego asfaltu widziałem gdzie jest droga ) a moja widoczność była ograniczona do może 5 metrów przed samochodem... światła świeciły wszędzie wokół tylko nie do przodu... obawiając się wylądowania w rowie zatrzymałem się żeby sprawdzić co jest nie tak. i tutaj nie miałem zaklejonego całego przodu a tylko lampy tak ładnie oblepione że nawet spryskiwanie nie pomagało... i tak co kilka kilometrów stop i czyszczenie lamp ;]

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Czekajcie, czekajcie - Bublewicz tłumaczy, że wprawny kierowca jest w stanie wyczuć utratę przyczepności koła lepiej niż ABS, ale nie twierdzi, że mając ABS należy dodatkowo hamować pulsacyjnie. Przy takim sposobie hamowania ABS głupieje, tak samo jak na "tarce". Czyli będąc wprawnym kierowcą możesz być lepszy/skuteczniejszy niż ABS, ale mając ABS nie możesz z nim konkurować, bo to całkowicie bez sensu.
    janio, dobrze to opisales. ABS robi po prostu hamowanie pulsacyjne za nas. Dodatkowe pulsowanie jest bledem wydluzajacym droge hamowania.
    Bralem w zeszlym roku udzial w szkoleniu z bezpiecznej jazdy organizowanym przez Czopika i przy cwiczeniach z awaryjnego hamowania wiele razy instruktorzy powtarzali, zeby gwaltownie i z calej sily wciskac hamulec i trzymac go w podlodze.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar FISHA159JTDM
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v 150KM Lusso 2008 UK

Domyślnie

Czesc ludzi nigdy nie miala stycznosci z abs i w krytycznej sytuacji wpada w panike w momecie gdy pedal zaczyna szalec.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Użytkownik Świeżak Avatar pepe146
    Mieszka w
    Bujaków
    Auto
    AR 146 1,6TS ,AR166 3.2 TI, AR166 3.2

Domyślnie

KUrcze czytajcie ze zrozumieniem pisałem aby przeprowadziłtest hamowania na ślisko z ABS i bez .
    Potrzeba tego samego samochodu i takich samych warunków więc pisałem na placu w tym samym miejscu a jak zrobić auto z ABS bez ABS-a wyjąć bezpiecznik do testu niech delikwent sie przekona jak myśli że jest lepszy.
    Proszę nie łapać za słówka wyjęte z kontekstu.

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał pepe146 Zobacz post
    Proszę nie łapać za słówka wyjęte z kontekstu.
    Pepe, a ktoś odnosił się w ogóle do Twojej wypowiedzi?