Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Nowy klubowicz

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm

Domyślnie Nowy klubowicz

Witam,

To i ja się pochwalę.
    Od tygodnia wożę się SportWagonem :]
    Troche danych o aucie: rocznik 2009, 1.9 Jtdm, 150KM, kupiony i serwisowany w Polsce, czarny, w srodku bezowy alfatex.

Po pierwszych sprawdzeniach wyszło, ze schrzaniony jest kąt prawego przedniego koła (prawe -1st 18', lewe -0st 36'), ale wyczytałem, ze 'ten typ tak ma'. Jeszcze WSZ jest lekko ponizej normy. Reszta jest OK. No i tu pytanie, czy sie nie przejmowac, czy cos probowac z tym robic - ew. co?

Druga rzecz to niedziałające podgrzewanie lusterek - tu tez juz wiem, co i gdzie sprawdzic, ale troche zimno na zabawy w delikatne zdejmowanie wkładów

Poza tym jezdzi sie bajecznie

Pozdrawiam,
    Michal

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

No to powitać w gronie

Cytat Napisał mdymel Zobacz post
    Poza tym jezdzi sie bajecznie
    zrób dobry program, wówczas termin "bajecznie" nabierze zupełnie innego wymiaru

No i tu pytanie, czy sie nie przejmowac, czy cos probowac z tym robic - ew. co?
    Zapoznaj się z tym tematem:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...regulacja.html
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    No to powitać w gronie
    dzieki!

zrób dobry program, wówczas termin "bajecznie" nabierze zupełnie innego wymiaru
    Chyba nie chce tego robic silnikowi

Czytalem i w sumie nadal nic nie wiem - u mnie nie jest to ponad 3 stopnie. Moze nie warto sie przejmowac? Da sie sprawdzic, czy zwrotnica jest walnieta bez sciagania/wymiany?

A mam jeszcze jeden problem... Mam w aucie Nav Connect+. Wzialem sobie z t-mobile karte tandem i nie smiga. Mozna do mnie dzwonic, ale jak probuje wybrac polaczenie to konczy sie to bledem. Nie da sie tez wybrac kodu 9600, ktory powinien aktywowac karte. Pamietam, ze gdzies czytalem, ze niektore karty SIM nie wspolpracuja, ale nie moge tego znalezc... Ktos ma tutaj jakies doswiadczenia?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Chyba nie chce tego robic silnikowi
    Rozwiń swoją myśl?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał KuASY Zobacz post
    Rozwiń swoją myśl?
    Z tego, co czytalem, zwiekszenie mocy programowo, nie wplywa dobrze na silnik i sprzeglo?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Jak jest robione z głową to nie szkodzi, poprzednie auto również JTD po 50tyś nie wykazał problemów. Sporo zależy od stylu jazdy, wiadomo że w zakorkowanym dużym mieście sprzęgło siądzie szybciej.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Z tego, co czytalem, zwiekszenie mocy programowo, nie wplywa dobrze na silnik i sprzeglo?
    a kto ci mówi ze masz podniesc moc o 200kucy ,te 30-40 silnikowi nic nie zrobi i spalanie tez nie wzrosnie ,nie sluchaj podworkowych mechanikow

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Adolvo
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    159SW 1.9 120KM Medium

Domyślnie

A mam jeszcze jeden problem... Mam w aucie Nav Connect+. Wzialem sobie z t-mobile karte tandem i nie smiga. Mozna do mnie dzwonic, ale jak probuje wybrac polaczenie to konczy sie to bledem. Nie da sie tez wybrac kodu 9600, ktory powinien aktywowac karte. Pamietam, ze gdzies czytalem, ze niektore karty SIM nie wspolpracuja, ale nie moge tego znalezc... Ktos ma tutaj jakies doswiadczenia?
    mam tandema u siebie i wszystko śmiga.. może spróbuj podmienić karty?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Evo666
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    159 2.0 JTDm 09r

Domyślnie

Ja miesiąc temu u siebie aktywowałem Tandem, z tym ze mam jakis starszy model karty SIM (informowal mnie o tym gosciu w T-mobile, i przez to musialem kolo tygodnia czekac na nowe karty) i nie mam problemów. Numer (nie kod) 9600 powinines bez problemu wybrac z telefonu w ktorym masz karty tandem, po wybraniu Pani o milym glosie powinna Cię poinformowac ze wlasnie ten telefon jest teraz aktywny. Jezeli nie mozesz wybrac numeru to pozostaje dzwonic na infolinie lub udac sie do salonu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał Cubus00 Zobacz post
    a kto ci mówi ze masz podniesc moc o 200kucy ,te 30-40 silnikowi nic nie zrobi i spalanie tez nie wzrosnie ,nie sluchaj podworkowych mechanikow
    Tzw. "podwórkowi mechanicy" nie mają tu nic do rzeczy...kłania się fizyka, Kolego Cubus00.

W przypadku silnika 1.9 JTDm 150 KM, programowe podniesienie mocy najczęściej przybiera schemat: 150 > 188 KM oraz 320 > 400 Nm.

O ile rzeczywiście podniesienie mocy silnika o 38 KM nie przynosi negatywnych skutków dla samego silnika, to zwiększenie maksymalnego momentu obrotowego o 25% ma wpływ choćby na pewien wrażliwy element w naszych samochodach - dwumas. Ten i tak nie grzeszy w obecnych turbodieslach trwałością, a tu musi przenieść w dodatku moc i naprężenia zwiększone o 1/4. Oczywiście, największym zagrożeniem dla dwumasu pozostaje nieumiejętny użytkownik, ale nie piszcie że taki przyrost mocy i Nm nie ma na niego negatywnego wpływu - a o to chyba pytał kolega mdymel.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"