Cześć
Mam pytanie odnośnie spalania; czytając forum widzę dość duże rozbieżności - rozpiętości w zakresie spalania silników JTD (115 i 120 KM). Są wpisy użytkowników Alfy, którzy twierdzą, że ich Bella 147 choćby nie wiem jak cisnął nie przekracza 6 l ON na 100 km a na pełnym 60 l baku w trasie uda się przejechać prawie 1200 km. Innym razem widzę wpisy, gdzie podważa się takie spalanie i twierdzi, że trudno jest zejść średnio poniżej 7 l a w mieście średnie spalanie to 9l ON.
Mam na uwadze jedną Alfe 147 z silnikiem 120 KM z 2007 roku, w której właściciel oznajmił mi, że w mieście od nowości przy spokojnej jeździe pali 8,5 ON i w jego przekonaniu to jest normalne. To jak to k..… w końcu jest ?. Są modele, które palą 6 a inne 8,5 ?. Planuje roczne przebiegi rzędu 30 – 40 tys km.
Ps. Kolega miał kiedyś AR 147 JTD, która wskazywała średnie spalanie na poziomie 5,5 a paliła 10 i nikt nie był w stanie mu pomóc. Serwis w Bielsku Białej sprawdzał ją tydzień i zaproponował wymienić absolutnie wszystko,: wtryskiwacze, przepływomierz, turbine, EGR i ponownie rozrząd tak na wszelki wypadek
ALF 501