Pamietam, że Kolega mówił iż kupił je w Gdańsku od osoby zajmujacej sie regeneracja zacisków (podobno ogłaszał sie na allegro).
Ktoś pytał o tarcze - 305 mm.
Na allegro - Pavel20Turbo - on zajmuje się ogólnie zaciskami.
Pamietam, że Kolega mówił iż kupił je w Gdańsku od osoby zajmujacej sie regeneracja zacisków (podobno ogłaszał sie na allegro).
Ktoś pytał o tarcze - 305 mm.
Na allegro - Pavel20Turbo - on zajmuje się ogólnie zaciskami.
Ostatnio edytowane przez Marek156/159sw ; 02-11-2012 o 21:49
A ja mam trochę inne pytanie, mianowicie czy w wersji 2.4 TI da radę założyć feligi 17". Muszę jakieś koła na zimę skombinować, a nie uśmiecha mi się kupować 18" lub 19"
Tak, da radę, ale najlepiej oryginalne.
Na forum był już temat odnośnie felg do 2.4 TI.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...akietu_ti.html
Pozdrawiam.
- Rafał
Dzięki za info, mam na oku 17" z Brery, więc powinny podpasować.
Dla zainteresowanych. Dzisiaj wespół z forumowiczem Bejucha sprawdziliśmy empirycznie że ori felgi stalowe 16" wchodzą na "małe" brembo z tarczami 305 mm.
Mówisz i masz.
Nie mieszczą się;( Właśnie jestem po zwrocie nieorginalnych 16", które miały wszystkie prametry zgodne z parametrami AR 5x110 co prawda ET 35 (ET 34 oryginał) ale 1mm nie powinien robić różnicy. Niestety grubość ramion w alufelgach nie pozwala założyć ich na małe brembo. Teraz mam stalówki oryginały z kołapakami org. Tam między stalową felgą a zaciskiem jest ok 4 mm. Żadna alu nie ma takich wąskich( ramion. Musi być inne ET lub tylko oryginał AR. Ale też nie mam pewności bo w serwisie do mojej AR po sprawdzeniu w bazie nie zaleźli 16" w oryginale. Pokazywało tylko 16" stalowe.
Adam
Ostatnio edytowane przez Bejucha ; 14-12-2012 o 16:06
W 159SW z 2011 mam tzw. małe brembo [tarcze 305 mm]. Niestety hamulce się przegrzewają i nie dają sobie rady przy większych prędkościach autostradowych i kilkukrotnym wyhamowaniu auta robią się "gumowe". Tarcze zabiłem po 15000 km. Pytanie > czy wymiana na duże brembo czyli zaciski, tarcze 330 mm i klocki znacząco poprawią trwałość i wydajność [w szczególności cieplną] całego układu ? Czy może bardziej ekonomiczna była by wymiana tarcz i klocków na Taroxa ?
Ostatnio edytowane przez por.Jaszczuk ; 14-12-2012 o 23:21
Uważam że Tarox to przerost formy nad treścią. Jakie masz teraz tarcze? Zmień przewody na w stalowym oplocie i płyn hamulcowy na o wyższej temp. wrzenia. Zmiana zacisków jest bez sensu.
- - - Updated - - -
BTW. Hamulce robią się miękkie nie przez tarcze tylko wtedy, kiedy zagrzeje się płyn hamulcowy i/lub rozgrzeją się przewody i zaczną się rozszerzać...
1. Wymiana tarcz i klocków na Taroxa nie będzie ekonomiczniejsza, będzie wydajniejsze hamowanie,
2. musisz mieć jakaś usterkę w układzie hamulcowym skoro mówisz o gąbczastości układu,
3. wymiana na duże brembo poprawi skuteczność ale znowu jest coś za coś (felgi tylko 17" i wyżej),
4. sprawdz lub wymień płyn hamulcowy,
5. "zabicie" tarcz po 15k km świadczyć może albo o ostrej jeździe albo o usterce układu.
Moje odczucia odnośnie grzania się "małego" brembo są odmienne.