No więc właśnie. Styl jazdy... Ja sam się przyznaję że nie kupiłem 16v żeby jeździć oszczędnie
Poza tym klimatyzacja u mnie włączona cały rok. Oczywiście w zimie sama się odłącza. Ale "auto" guzik mam zawsze wcisniety.
O widzisz, a ja w drugą strone.
Kupiłem 16v, żeby mieć raz, że 6stke ( nie jestem pewny ale w 8v chyba nie było ?)
No i przede wszystkim - jak dla mnie silnik o tej samej pojemności w tej samej budzie, mocniejszy - przy spokojnej jeździe powinien mniej palić jak ten słabszy. Ale to może tylko moja chora opinia - ale jeżeli ten mocniejszy musi sie niżej kręcić niż ten słabszy, co by osiągnąć tą samą prędkość - to chyba jednak będzie mniej palił )
A tak na marginesie - to podziwiam ludzi, którzy przy butowaniu twierdzą, że spalanie mają w okolicach 6litrów![]()
147 powodów do zadowolenia
Też tak twierdzę, dlatego nie wyłączam klimatyzacji i nieszczególnie dbam o ekojazdę...
No widzisz. Ja nie butuję, ale również nie myślę specjalnie o tym, żeby jechać spokojnie. Jeżdżę jak najbardziej "normalnie". Nie wyprzedzam zaraz przed hamowaniem/zjeżdżaniem z trasy, zwalniam przed fotoradarami, jak trzeba - to przycisnę... ale to raczej do rzadkości...
Raczej chodziło mi o to, że na autostradzie włączam tempomat na 140km/h (wiadomo, że najlepsze spalanie jest do setki).
Climatronik cały czas na AUTO (a więc raczej włączony).
Jak dla mnie samochód jest ekonomiczny. Można zejść poniżej 6, ale moim zdaniem to nie do jazdy na co dzień (oczywiście mówię o średnim, a nie chwilowym).
- - - Updated - - -
Jak już pisałem, przy normalnej jeździe na baku robię 850-900km, ale raczej bliżej tego 850
Raz tylko udało mi się zrobić więcej jak 900km na baku (nie pamiętam dokładnie), ale to była trasa.
Hahaha ale bzdura. Daj mi jakiekolwiek auto i to ci udowodnie że styl jazdy ma znaczenie. Ostatnio jeździłem saabem. Bardzo nowoczesnym i jakos przez pierwsze dwa dni mialem spalanie 14L w miescie a dwa nastepne dni jak juz jechalem normlnie 9L. Żeby nie było wątpliwości jechałem dokladnie te same trasy. Te twoje osoby mocno zwiazane z motoryzacja to chyba nawet prawka nie mają. Kup sobie lepiej jakiegoś 1.4TDI od VW. Bedziesz miec małe spanie i święty spokój.
mam 1,4tdi 70ps + soft w polo 07rpali malo... ale czy az tak.... narazie spalania 5,3 5,5 i teraz jak sie zimno zrobilo 5,8
jazda 90%tras zazwyczac kolo 110-130
zakladam ze wlokac sie kolo 90 spalil by kolo 5 moze ciut mniejile spala jtd 16v przy podobnej jezdzie niedlugo sprawdze
narazie przejechalem moze 30km
![]()
3,3 z tankowania czy komputera... ? iile jechales 70 na godzine ?
Nie no z komputera. Jechałem tak właśnie z 65-70. W środku nocy i jechałem przez niezbyt uczęszczaną trasą. Ale da się.
Wg. kompa na 6 biegu przy prędkosci 90 km/h pali mi 2,5/100![]()