Nie przejmuj sie twardoscią , zakupiłem nowe zawiasy i w dodatku obciołem po 2 zwoje , teraz jest zaj..... twarde aż do przesady , PROJEKT TRWA.
Nie przejmuj sie twardoscią , zakupiłem nowe zawiasy i w dodatku obciołem po 2 zwoje , teraz jest zaj..... twarde aż do przesady , PROJEKT TRWA.
TO jak w prawo to jesteśmy w domu. Jedź z reklamacją i zażądaj ponownego pomiaru. Jak wyjdzie ok, to płacisz, jak źle to albo robią od nowa, albo oddają siano.
Z tym, że nie mieli czasu, to trzeba zrozumieć. Jak się ma klientów ustawionych godzina w godzinę to zrobienie na międzyczas dokładnie zbieżności jest małym problemem.
Oczywiście przód ustawia się względem osi tylnej. W związku z tym po ponownej korekcji tyłu muszą zrobić od nowa przód. Jak mają normalne podejście to po ponownym ustawieniu jazda testowa i ponowny pomiar kontrolny. Jeśli znacznie się zmienia, to znaczy, że trzeba dalej szukać luzów. Kąty faktycznie masz w negatywie po 2,5 . Troche dużo, ale ważne, że po równoPrzód zresztą tez stoi w negatywie.
kolego Niedźwiedź nie wiem gdzie jesteś ale napewno nie w domu.Ty chyba nie wiesz co to jest zbierzność? I nie bardzo wiesz co na co wpływa .Camber (o którym piszesz że jest negatyw 2.5 ) tą kąt pochylenia koła względem podłoża. Co on ma do zbierzności?Do geometrii ma ,ale do zbierzności nie ma nic. I wytłumacz mi jak niby mają mu to poprawić u tego mechanika? Czym ?Którym elementem zawieszenia twoim zdaniem mają to zrobić? Chyba jak mu spręzyny wymienią na nowe fabryczne i auto pójdzie w góre. Chyba widzisz że ten kąt się nie zmienił po ich ingerencji bo zmienić się nie mógł,bo w niego nie ingerowali. Zmienił się tylko Toe czyli zbierzność bo tylko to można zrobić drążkami regulacji zbierzności z tyłu i końcówką drązka z przodu.
caster i camber niczym nie wyregulujesz w 166. camber można poprawic wymieniając elementy zawieszenia na nowe .
ps. a z wydruku Fiftgeara wynika jasno że wypuścili go z jaknajbardziej poprawnie zrobioną zbierznością i z rozkraczonymi kołami z przodu i z tyłu czego nawet nie mieli w planie ruszać bo nie mają czym i jak.bo tego w 166 się nie robi bo nie ma żadnego elementu który by się to regulowało.Gdyby był od tego drążek regulacyjny to chyba każdy w 166 miałby koła idealnie w pionie.
Tak wieć kolego fiftgear zostaje ci tylko pojechac na kontrolę i jesli toe nie będzie trzymało normy to poprawić i sprawdzić po przejechaniu się parę km czy się nie rozłazi.Jak się rozłazi dalej są gdzieś luzy.
Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 16-12-2012 o 00:47
A kto pisał, że mają regulować kąty pochylenia koła? Gdzie?
Kolega pisał o tym, że tył leży na 2,5 więc o tym wspomniałem, że jak po równo to ok i normalne, że to związane z obniżonym zawiasem.
Poprawić mają zbieżność tyłu i kontrola przodu po regulacji tyłu, ale to akurat normalne na tyle, że wręcz nie trzeba pisać.
Nie wiem skąd u Ciebie tyle agresji w tym co piszesz, ale jak twierdzisz, że jest ustawione na igłę to ja się z Tobą nie zgadzam. Tym bardziej, że papier potwierdza rzeczywistość czyli rozbieżność tyłu.
jaką chłopie rozbierzność jak ma zbierzność tyłu i przodu w normie??? Czy sądzisz że dali by mu wydruk gdzie jest napisane że zbierzność jest nie w normie? I wzięli za to kasę?
Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 16-12-2012 o 00:58
No wlasnie w tym jest problem ze mieli czas i zadnego klienta ! Probowalem z nimi gadac ale bez szans. Po prostu nie sluchali. Jak pojde do szefa to bedzie z tego niezla jazda i jeszcze mi auto spierdl.... Niech juz sie oni nie dotykaja do tego. Jak raz zle zrobili to drugi raz tez spapraja. Teoretycznie nic z caster i camber nie mozna zrobic ale oczywscie z tylu mozna zrzucac tylna belke, a z przodu dawac jakies podkladki na wahacze czy tam rozwiercac mocnowanie amora. Sa to zabiegi ktore na chwile obecna mnie nie interesuja. Raz ze nie zrobie tego pod domem, a dwa ze pozniej moze byc jeszcze gorzej. Koszt takiej naprawy to tutaj min 400e a takiej kwoty to ja nie zaplace. Wszystko w zawieszeniu jest nowe wiec nawet jakbym chcial to juz nie mam co wymienic ! Mozliwe ze te sprezyny ktore wstawilem sa jakies lewe i moze jakbym wstawil jakies eibacha to by cos sie zmienilo. Nie sadzilem ze bedzie to taki problem wiec kupilem troche tansze. Ciagnac dalej to camber na - moze byc w granicy do 2.5 podobno ale nie jest zalecane powyzej tej wartosci. Tylko czy mi przeglad przejdzie to juz inna sprawa.
Jesli chodzi o ta zbieznosc to powiedzieli ze oni sie nie pomylili i komputer tak pokazal i tak ma byc. Koniec gadki spadaj do domu. Jak ktos mial okazje gadac z Irolem to wie ze z nimi nie ma dyskusji. Musze czekac i dorwac takiego znajomego Polaka mechanika albo jechac do kolesia specjalisty od Alfy. Koszty niestety rosna niewspolmiernie do efektow mojej pracy.
kolego Fiftgear ale przecież zbierzność masz w normie.Tak się własnie ustawia zbierzność w 166. Nierozumiem o czym ty chcesz z nimi gadać?
Przecież na wydruku masz wyraźnie że wszystko ze zbierznością ok.Naprawdę zaintersował bym się stanem opon na twoim miejscu.Czy spręzyny eibacha czy chinola to skoro auto obniżasz względem wartości afbrycznych ,oczywistym jest że camber ulegnie zmianie.
Tego poprawiania camber ja bym ci nie polecał bo to jest rzeźbienie.
Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 16-12-2012 o 01:07
Chłopie!
Kolega ma ewidentny problem. Tak twardy zawias wymaga specjalnej troski i precyzji. Jak już pisałem wcześniej i podpieram to doświadczeniem, bardzo prawdopodobnym jest mała wiarygodność wydruku z rzeczywistością, GDYŻ mechanicy zwykle drukują po regulacji drążków bez kontry dla klienta. Mając skrajny wynik zbieżności prawego tyłu bez rozbujania zawieszenia w sensie bez kontroli po obciążeniu i odciążeniu to jest spore ryzyko, że się przestawi chociaż o minutę, dwie. Dokładność nie jest co do jednej minuty więc w teorii może być wynik 0'22', a będzie pokazywać 0'20'. Jak się nałoży wszystko do kupy to może być problem. Gdyby żadne z powyższych nie było prawdą, to nie byłoby żadnego problemu. Myślę, że dalsze drążenie tematu, chłopowanie i wskazywanie kto siedzi w domu a kto nie jest bez sensu. Jesteśmy zgodni z tym, że po przejechaniu się samochodem jeśli jest problem należy to skontrolować i jeśli stale będzie się zmieniać, to dalej szukać luzów (napisaliśmy to obaj). Poczekajmy więc co zrobi z tym autor wątku, a jeśli to sprawdzi i będzie miał kolejny papieruch, to co na nim będzie.
Pozdr
kolego sympatyczny jesli nazwanie cię chłopem cię obraża to przepraszam.
norma tyłu jak byk stoi 0'09-0'20 więc jeśli bedzie na wydruku 0'22 to bedzie poza normą i nie nie będzie pokazywać 0'20. Normą jest wszystko w zakresie 0'09,0'10,'011,0'12,0'13,0'14,'0'15,0'16,0'17,0'18 ,0'19,0'20. więc sory ale nie rozumiem o jakich dokładnościach piszesz skoro masz tu wyraźnie wszystko napisane,norma to 0 minut 09 sekundy do 0 minut 20 sekund.Jak by kolega miał przestawione o minute to by jechał bokiem . I jak najbardziej zgadzam się z tobą że żeby to dobrze zrobić trzeba to sprawdzić. Ale wystarczy że kolega wyjedzie z serwisu i już zamiast 0'20 bedzie 0'21 i nie będzie tu żadnego błedu osoby robiącej zbierzność .
A zares 0'09 -0'20 jest dość duży i jest to kilka obrotów śrubą z tyłu więc to nie jest tak tylko i wyłącznie środek tej wartości jest poprawny. Bo żeby z 0'16 wylazło na 0'22 MUSI byc luz.
pozdr
Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 16-12-2012 o 01:28
Chyba się, nie zrozumieliśmy. Moim zdaniem, a bynajmniej na John Beanie, którego mam nie pokaże 0'10' 0'11' 0'12' itd tylko np 0'10' 0'12 itd. Chodzi o samą dokłądość pomiarową urządzenia, która wynosi na pewno powyżej jednej minuty. Tolerancja jest spora i po to ona jest zeby między innymi zniwelować dokładośc pomiaru, dlatego powinniśmy się starać strzelić w środek tolerancji czyli to 15, 16 minut. Czy jest dobrze i starannie, to wie tylko mechanik, który to regulował) Prawda jest taka że zostawiając na skraju tolerancji obarczamy się ryzykiem takim, że wystarczy zmienić pozycję zawieszenia i zmieni się na naszą niekorzyść. Być może gdyby było bliżej środka tolerancji zmiana była by na tą nadal w tolerancji, natomiast zostawiając na pograniczu może się okazać, że pójdzie w rozbieżność - tego nie wiemy. Ciężej o tym pisać niż zrobić
Swoją drogą bardzo ciekaw jestem wyniku.