W 166 2.0TS mam Verneta od dwóch lat i cały czas wskazówka na 90stopni czy jest temperatura na + czy -25![]()
W 166 2.0TS mam Verneta od dwóch lat i cały czas wskazówka na 90stopni czy jest temperatura na + czy -25![]()
A jak macie zimy silnik i rozgrzewa się to przy jakiej temp. otworzy się 1 raz trmostat bo u mnie jak rozgrzeje sie lekko ponad 90 stopni a pozniej otwiera się jak juz dochodzi do 90 stopni powiedzmy mniej wiecej 85 i otworzy temp spadnie i jak znowu dochodzi do 90 to otwiera
Termostat, to raczej jak sie otworzy przy 88*, to raczej będzie widoczna zmiana temp. płynu chłodzacego na niższą. Ta kreska pomiędzy 50, a 90 to ok. 80st.C zarówno w jtd jak i w TS (przynajmniej w moich bolidach tak było) - sprawdzałem fesem.
Jak ktoś twierdzi iż cały czas ma 90 to chyba naciągą tą teorie, gdyż termostat sie otwiera przy 88* , więc raczej na zegarach ma 87* - 88* - czyż nie tak mattom
Najprosciej to podpiąc pod fesa (najszybciej, najprosciej i najtaniej), włączyc wykres pracy termostatu i wraz ze wzrostem temp. cieczy widzimy jak pracuje termostat - kiedy sie otwiera i jaki skok temo. następuje.
czyli jak odpale zimne auto silnik rozgrzewa się kreska wejdzie na 90 stopni i otwiera się termostat to jest wszystko oki ? Bo stary termostat otwierał mi się na tej kresce która jest powyżej 50 stopni i pozniej juz sie nie otwierał wentylator chłodził auto
- - - Updated - - -
czyli jak odpale zimne auto silnik rozgrzewa się kreska wejdzie na 90 stopni i otwiera się termostat to jest wszystko oki ? Bo stary termostat otwierał mi się na tej kresce która jest powyżej 50 stopni i pozniej juz sie nie otwierał wentylator chłodził auto latem bo zimą miałem po otworzeniu się termostatu tylko 50 stopni cały czas
Zgadza sie termostat Vernet. Natomiast jezeli chodzi o odpowietrzenie ukladu to mozliwe ze jest zapowietrzony bo dolalem tylko raz plyn i poziom niespadl ani troche od wtedy co troche mnie dziwi. Wlasnie wrocilem z 'trasy' okolo 60km i praktycznie caly czas wskazowa byla ponizej tej kreski miedzy 50-90
ja odkręciłem odpowietrznik i raz musiałem dolać płynu bo ściągnął ze zbiorniczka ale nie dałem ogrzewana na maksa i mi temeratura teraz cały czas oscyluje miedzy plus minu 70 a 90 jutro jeszcze raz odpowietrze układ.I takie pytani co zrobić dać ogrzewanie na maksa lekko odkręcić korek od zbiorniczka i czekać aż się nagrzeje i jak coś do dolać płynu czy odpowietrznik też odkręcić?
Ja to zawsze w samochodach robiłem tak: nagrzewałem silnik do temp. roboczej ok. 90 stopni, gasiłem silnik i odkręcałem korek od zbiorniczka ciśnienie schodziło i było ok, a jak masz odpowietrznik na chłodnicy to gdy auto będzie pracowało odkręć odpowietrznik i czekaj aż popłynie płyn chłodniczy i następnie go zakręć.