dobrze sie zastanow jezeli masz swoja zadbana to lepiej zalozyc lpg niz kupowac diesla w ciemno no chyba ,ze kupisz od jakiegos szalenca takiego jak my tu na forum :mrgreen:
dobrze sie zastanow jezeli masz swoja zadbana to lepiej zalozyc lpg niz kupowac diesla w ciemno no chyba ,ze kupisz od jakiegos szalenca takiego jak my tu na forum :mrgreen:
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Napisał komin23
to coś chyba źle trafiłeś, ja mam 2.4 JTD, trasa 6l/100 miasto 8l/100, śmiga jak marzenie i oprócz eksploatacji nic przy nim nie robiłem. Zrobiłem już 12 tys. km, więc śmiało mogę polecić ten silnik. Co do spalania, nie jeżdżę wolno, więc tym bardziej jestem zadowolony. A pragnę zauważyć, że to nie jest mały silnik, więc nie spali jak 1.9...
Ja swoją 1.9 jtd 115 KM przejechałem jakies 50 000 km w 2 lata, nigdy nic się w silniku nie stało. Wymieniałem tylko filtry, olej i inne eksploatacyjne sprawy + rozrząd. Pali mi 7-7,5 bez względu czy miasto, trasa czy autostrada. Jak kupowałem samochód to dałem jakies 50% drozej niż chodził w tym czasie ten rocznik i myśle że dzieki temu silnik jest w idelanym stanie.
moze trafiles na zly egzemplarz?? Nie mozesz wrzucac wszyzstkich 2.4 do jednego wora..Napisał Tacka
Co myslicie o 2.4 MJ 175km??
Moje 2,4 JTD uważam za bardzo dobry wybór. 7-8 l/100 miasto z klima , trasa niewiele ponad 6, a przyjemność z jazdy ogromna i piękna praca pięciu garów - bezcenna. Jak juz masz ochotę na diesla to idź na całość. Byłem przeciwnikiem - jestem zwolennikiem diesla, a gazu nie lubię i nie chwalę bo miałem i nigdy więcej!
oznacza to, ze takie tematy już były wielokrotnie poruszane a zakładanie kolejnego tylko powiela to co byłoNapisał Tacka
wkleiłem Ci linka gdzie mogłes znalezc troche tekstów o jtd wiec nie rozumię co sie tak pieklisz
p.s.
jestem moderatorem tego działu wiec staram sie trzymać tu jako taki ład
moją 2,4 mam od niedawna pierwsze dwa pomiary pokazały 8,7 l/100km ale dopiero zaczynam wiec się muszę nacieszyć. Obecnie Diesel ma sens jak chcesz mieć coś szybkiego jak ekonomia to tylko benzyna + LPG zobacz jakie są ceny Oleju napędowego. A koszty eksploatacji diesla na pewno większe.
Ja miałem poprzednią 1,8 TS i tez byłem zadowolony paliła 10,3 litra pomiar dokonany na 12 000 km wiec wiarygodny.
zapraszam na nasz kanał o samochodach
https://www.youtube.com/channel/UCNv...J62Gm0itanaAsg
Ja od czterech miesięcy jeżdżę 2,4 JTD i mierzyłem ją na dystansie 1800km w trybie 40% miasto-60% trasa bo tak jeżdżę na codzień. Wyszło 7l/100km z włączoną klimą. Jak szukałem to chciałem tylko 2,4 i teraz nie żałuję. A do gazu jakoś nie mam przekonania ale to moje prywatne zdanie.
Od pół roku mam 2.4 JTD z 2001 najładniej pracujący diselek jakiego znam, owszem trzeba było uzbroić się w cierpliwość i wpakować kilka tysiączków w naprawy i wymiany części eksploatacyjnych na początku (wymieniłem wahacze przednie, stabilizator, olej, filtry oleju i powietrza, przepływomierz, chłodnicę (ale to już przez własną głupotę bo zahaczyłem przy parkowaniu o zarośnięty pieniek). Później jednak Alfa się odpłaca i daje tyle radochy ile nic innego nie może Ci dać. Polecam 2.4. Moja pali średnio 7,3 w cyklu mieszanym 6 w trasie i Max 8.5 w mieście.