komplet prowadnic to tylko 100 zł więc warto wymienić. Zauważyłem, że w głowicy którą robię jak luzy wynosiły 0.5-0.55 to prowadnice były wytarte
komplet prowadnic to tylko 100 zł więc warto wymienić. Zauważyłem, że w głowicy którą robię jak luzy wynosiły 0.5-0.55 to prowadnice były wytarte
No i niech teraz zgadnę jak to wyszło z tymi prowadnicamieech, zawsze mnie ustrzelicie...
Dlatego oddając swoją pojechałem po weryfikacji obejrzeć czy stan podany przez telefon pokrywa się z prawdą i tak było, prowadnice wymieniłem bo zawory latały na wszystkie strony.
eee tam, moje na pewno były dobreJeśli nic nie możesz zrobić z problemem zignoruj go.
A teraz pytanie - jak zamierzacie rozwiązać dolot z wykorzystaniem MAP sensora zamiast przepływki klapowej? Pytanie zwłaszcza do Grzybka, który miał zepsute prowadniceoraz Rzmudziora
Wpakować MAP w kolektor, wywalić ten klapkowy szajs Bosza, pociągnąć nowy dolot od samej przepustnicy i do tego airbox.
Będę musiał pomyśleć co zrobić u siebie, ITB kusi pomimo ceny i czasu pracy bo z drugiej strony znalazłem uniwersalne przepływki 90mm, chyba by stykło, nie??![]()
Airbox to filtr stożkowy w obudowie, taki walec. Przepływki przy mapie by już nie było a 4 przepustnice dają Ci maksymalnie krótki dolot i kupę powietrza ale wtedy pedał gazu działa już w systemie 0-1raczej nie na publiczne drogi.
Ja przy rozkminianiu dolotu znalazłem artykuł naukowy z którejś z PolitechnikSkracając cały sens, ważne są niskie spadki ciśnienia na dolocie, wielokrotnie ważniejsze niż np. dobry wydech.
Co ma do tego przepływka? Ano, jak by się jej tak przypatrzeć, to trochę mało przepływowa jest - robi tą swoją kwadratową małą dziurą z drzwiczkami masę oporów.
Sama przepustnica ma zacną średnicę, rura do niej się zwęża do przepływki, a przepłwka to jakiś hardkor jest.
ITB to typowo na tor, jak pisze Grzybek. Ale czy airboxa ( http://www.e-tire.co.jp/parts/alfaro...mg/bmc_cda.jpg ) trzeba liczyć? To zwykły rezonator, pucha filtra, bardziej bym się skupił na policzeniu pojemności i długości w stronę interesujących nas obrotów użytecznych, będzie power rura z dziurą na MAPa ( http://pk-tuning.home.pl/fotki%20tun...c%2092%20s.jpg ), airbox z rurą spiro spod zderzaka (jak 145 ma w serii) i powinno być ok.
Co do liczenia, to są do tego programy![]()
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
nonopodoba mi się to wyjasnienie i koncepcja. jaki airbox chcecie stosować?
kto umie uzyc tego programu?
dobrze ze przepustnica jest ok. zastanawialem sie jeszcze nad kolektorem ale chyba ma odpowiednia pojemnosc? w kazdym badz razie powiekszylem srednice kanalow kolektora 33 do ok 36 mm i tak samo rozwiercilem kanaly podstawki kolektora. pewne jest ze alfa ma teraz mnostwo powietrza
a wlasciwie po co w 155 ta plastikowa przedluzka dolotu zgarniajaca powietrze znad chlodnicy? potrzebny nam taki dlugi dolot?
Ostatnio edytowane przez maicher ; 24-12-2012 o 00:37
Długi dolot daje Ci dobry dół, zdejmij ją przy filtrze to zauważysz różnicę. W przypadku sportu wskazany jak najlepszy przepływ mieszanki więc krótki dolot i wydech, z tym drugim nie poszalejesz bo bez niego nie da się jeździć ale można go odpowiednio policzyć.
U siebie mam zamiar dać jakiś filtr bezpośrenio na trąbki tylko nie wiem czy się to zmieści, jak będę miał graty to będę kombinował.
Rzmudzior, Rewar robił Ci same wałki czy coś kombinowali z głowicą??