Ja mam dokładnie takie podłączenia i jak tu zrobić żeby było dobrze najprościej pod zapalniczkę, tylko jak się do niej dostać. Może ktoś wie czy trzeba demontować podłokietnik czy jest jakieś inne dojście.
A: Zasilanie B: Głośniki C: Zmieniacz / specjalne 1. CAN B 1. RR 1. - 2. BOSTER IN (CD) 2. RR - 2. - 3. CAN A 3. RF 3. - 4. - 4. RF - 4. - 5. sterowanie anteny 5. LF 5. - 6. - 6. LF - 6. sterowanie BOSTER 7. +12 V BATT 7. LR 7. Tel AF+ 8. Masa (-) 8. LR - 8. Tel AF- Radio ma podłączany tylko jeden plus, więc nie wyłącza się stacyjką. W wykazie podano angielskie skróty oznaczeń:
pierwsza litera oznacza kanał
R – prawy (right)
L – lewy (left)
druga litera oznacza położenie
R – tył (rear)
F – przód (front)
- oznacza ujemny zacisk głośnika
Uwaga: nie łączyć (–) z masą pojazdu grozi to uszkodzeniem wzmacniacza mocy.9. Tel MUTE 10. RC-A 11. RC-B 12. masa 13. DATA IN 14. DATA OUT 15. +12V niewyłączane 16. +12V wyłączane 17. masa 18. CD audio GND 19. CD audio L 20. CD audio R 13-20 CD Changer Interface
Jeśli nie chcesz go słuchać wystarczy lekko odchylić panel, albo go nie zakładać. Jeśli chodzi o f930bt które mam ja to ten panel jest wielkości boku pudełka zapałek, na którym znajduje się tzw. "siarka"; wiec to nie problem.
System załącza się po włożeniu pilota, ale nie wyłącza się nawet po wyłączeniu zapłonu; aż do momentu usunięcia kluczyka.
Co do podpięcia to sam już nie bardzo pamiętam. Wiem, że w instrukcji ogsługi, było to wyraźnie zaznaczone.
Są 2 możliwości podpięcia. Przy jednej radio nie działa, druga jest właściwa - chodziło o zamianę jakiś 2przewodów. Nie mam jednak papierów w domu więc nie sprawdzę :/
Mam taki sam problem a znalazłem własciwy temat, przepraszam za poprzedni zaraz wykasuje,
mam w kostce iso dwa plusy"+" a potrzebuje jeden po kluczyku jak go znalezdz oprócz zapalniczki oczywiscie
Ostatnio edytowane przez lord8 ; 06-12-2012 o 11:04
Jakie radio chcesz podłączyć; jakie napotkałeś problemy i czego nie ma w instrukcji obsługi ? Bo rozumiem że ją czytałeś![]()
echh....
Wolał bym pełnymi zdaniami, bo na razie to wiemy tylko że masz "taki sam problem".
Proponuję więc zapytać o takie samo rozwiązanie użytkownika lukas83.
Ale od razu powiem ci że w jego przypadku problem rozwiązało poprawne podłączenie adapterów kostki iso załączonych wraz z radioodtwarzaczem oraz ową instrukcją w której zawarta była szczegółowo opisana oraz ilustrowana instrukcja. Tyle że po angielsku :/
A więc odwołując się do mojego wcześniejszego postu :
Jaki masz problem kolego?
Ostatnio edytowane przez pieron ; 07-12-2012 o 16:25
Przepraszam ze tak ogólnikowo, do kolegi lukas 83 pisałem ale narazie cisza, problem polega na tym iz nie mam w kostce iso "plus po stacyjce" i pytanie jak go doprowadzić, i skąd wziąsc
Wgłębiam temat u innego zródła i jutro powinienem wiedzieć,
a propos wszystkie alfy 159 które maja radio cd nie maja w kostce plusa po stacyjce tak dla wszystkich zęby wiedzieli,bo radio cd jest podpięte do stałego 12v
dziekuje
Żadna 159 nie ma w kostce ISO plusa po stacyjce. Jest stałe napięcie +12V, radio oryginalne się załącza poprzez komunikację z siecią CAN samochodu. Radia nieoryginalne - wymagane doprowadzenie do kostki ISO plusa od stacyjki (można podciągnąć dosłownie od stacyjki, z kostki, która jest wpinana od tyłu do "urządzenia", w który wkładany jest kluczyk). Opcja druga - po drodze montujemy adapter Can-bus i nieoryginalne radia będą dostawały + na odpowiedni PIN po włączeniu stacyjki.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Z tym, że w takim razie dobre radio powinno się komunikować z siecią can. Ja ze swoim nie mam żadnych problemów, nic też nie wymagało dodatkowego nakładu pracy. Trzeba tylko było dobrze wszystko podpiąć.