dokładnie, sprawdź bezpieczniki
dokładnie, sprawdź bezpieczniki
Miesiąc temu zaczęły mi się pojawiać te komunikaty. Ale po kilku dniach mrozu i odwilży doszedł błąd IMMO CODE . Początkowo przeczyściłem styki kostki od immo wg rad z forum. Pomogło na kilka dni, auto odpalało ale nadal z błedami ABS , ASR i EBD. W końcu immo zablokował auto. Poprosiłem o pomoc elektryka. Wrzucił emulator, wywalił immo a auto dalej swoje, czyli IMMO COde, ABS,ASR,EBD failure...Elektryk się nie poddał i zabrał auto lawetą do warsztatu. Wg jego relacji na wykończeniu (cokolwiek to znaczyło, czyli spalona, zaśniedziała) była wiązka zasilająca owe układy pomiędzy body kompem a sterownikiem pod maską...Także moje problemy były podobne, choć wiem że o IMMO w tym wątku nie wspominałeś. Sprawdź co możesz i jak nic nie wskórasz to jedź do dobrego elektryka. Ja jestem z serca Kujaw i auto wstawiłem do Rakutowa pod Kowalem. Polecam , gość robił już nie jednego Włocha i ma pojęcie.
Miałem dziś to samo, auto stało dwa dni na dworze - akumulator nowy 2 tyg temu wymieniany Centra futura, świece żarowe także mają góra miesiąc, jedno grzanie i po odpaleniu (przyznam lekkim, odpalił żwawo) wyskoczyły błędy. Przy dalszej jeździe odpalaniu i gaszeniu błędu nie było. Ew jak się pojawi ponownie szukać w bezpiecznikach czy to efekt zbyt dużych spadków napięcia?
Ostatnio edytowane przez Fucel ; 21-12-2012 o 20:48
akumulator słaby.
Niekoniecznie słaby aku. Mogą być lekko podjechane szczotki w rozruszniku i też będzie potrzebował większego kopa. Szczególnie diesel. Ale to jakby inna historia. Tak to już jest zimą,że w włoskich samochodach potrafią wyskakiwać błędy zimą. Przyczyny - temperatura , czyli spadek napięcia przy rozruchu, wilgoć, a co za tym idzie tak jak kolega pisał wcześniej , szczególnie w 147 pod maską przy wtyczkach od centralki ABS często zbiera się wilgoć. Miałem taki przypadek,że kostki były wręcz zielone - auto wtedy jechało normalnie do 50km/h później zapalał się ASR i nici z jazdy - zero mocy i przyśpieszenia.
Dokładnie Panowie - błąd więcej nie wyskoczył do dzisiaj, także to wybryk jednorazowy.![]()
Cholera odebrałem auto, mechanik wymieniał łożysko i grzebał przy szybie ( której oczywiście nie zrobił ). Teraz przy 50 km/h zapalają mi się kontrolki EBD system failure,ABS i hamulec ręczny. Auto stało u niego 7 dni a było ostatnio upalnie, wcześniej nie miałem tego błędu.
Łożysko jest z zintegrowanym magnetycznym pierścieniem z którego czyta czujnik ABS... Mechanik mógł uszkodzić łożysko lub czujnik przy montażu...
He
Wykonałem telefon do mechanika z ogólnym ochrzanem... i wsiadłem do auta. Zastanawiałem się czy działa ABS więc dałem jej trochę w palnik, nie działał. Oprócz tych błędów które wymieniłem zaświecał się jeszcze VOC ( VOD ?). Wyłączyłem silnik, chwile poczekałem i ku mojemu zdziwieniu mało że kontrolki się nie zapalają, ABS działa to jeszcze szyba się zaczeła podnosić (mechanik twierdził że to panel sterowania). Wychodzi chyba na to że aku wina.