Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Temat: Witam. Proszę o szczerą odpowiedź!

Mr_Bungle
    Gość

Domyślnie

Wygląda mi to na dylemat człowieka, który chciałby, ale nie wie, czy może. Na 100% dookoła Ciebie wszyscy jeżdżą Golfami, Passatami i Skodami, naprawy robią jak trzeba i kiedy trzeba, przeglądy też, kosztuje ich to tyle ile trzeba. I nikt nie robi z tego afery, nawet, jeśli naprawa wyjdzie drogo. Ale niech Ci się tylko zepsuje przerywacz od kierunkowskazów, czy inna bzdura w Alfie to dookoła wszyscy powiedzą Ci, ze to auto to padaka na cześciach Fiata i tak naprawde nieudany model, który psuje się dużo cześciej niż Passat. Tylko sprawdź wtedy, gdzie w rankingach bezawaryjności są Passaty, BMW 3 itd. Nie zajmują czołowych lokat. Nie napiszę teraz, że 156tka to głaz-monolit którego przez tysiąclecia nic nie uszkodzi. Ale spójż

To coś ma 4 koła, zawieszenie, silnik, skrzynię biegów, blachę, plastik, skórę, gumę i szkło. To jest NORMALNY samochód. I jego eksploatacja też wygląda normalnie. Oczywiście jeśli nie kupisz 10 letniej 156 z przebiegiem 60 tysięcy, sportowymi felgami, spojlerem i od starszej pani, która jeździła tym autkiem tylko do kościółka i po bułki. Bo wtedy:

1. Przebieg był kręcony. Nikt nie kupuje drogiego auta, którym nie jeździ.
    2. Pani nie dbała o poziom oleju, regularne przeglądy i odpowiednią konserwację auta (chociażby kwestia zadbania lakieru)
    3. Sprzęgło jest do wymiany, bo babcia jeździła na półsprzęgle
    4. Silnik jest dziwnie dotarty, bo pani wrzucała 2 przy 5 tys, 3 przy 2 tys a 4 i 5 w tym samochodzie nikt nigdy nie używał.
    5. Spojlery i felgi zamontował wnuczek, kóry właśnie zdał egzamin na prawo jazdy i babcia pożyczała mu auto zanim ten nie kupił swojego

Zanim coś kupisz pooglądaj, podjedź do serwisu i niech podłączą go do komputera i sprawdzą, czy silnik działa normalnie, dowiedz się, czy nie żre oleju, pooglądajcie z mechanikami zawieszenie, upewnijcie się, że nie jest powypadkowy. Alfy to dobre samochody. Nie będziesz miał z nimi dużo więcej roboty, niż Twoi znajomi z BMW. Tylko tak, jak to jest z używkami musisz kupić dobre auto. Ale to dotyczy każdej marki.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

<haha> brawo.nic dodać .......
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Mr_Bungle
    To coś ma 4 koła, zawieszenie, silnik, skrzynię biegów, blachę, plastik, skórę, gumę i szkło. To jest NORMALNY samochód. I jego eksploatacja też wygląda normalnie.
    Jak ktoś mi bruździ na auto w szkole czy gdzie kolwiek to też tak odpowiadam
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo
    Mr_Bungle napisał/a:
    To coś ma 4 koła, zawieszenie, silnik, skrzynię biegów, blachę, plastik, skórę, gumę i szkło. To jest NORMALNY samochód. I jego eksploatacja też wygląda normalnie.

Jak ktoś mi bruździ na auto w szkole czy gdzie kolwiek to też tak odpowiadam
    Nowe motto Alfistów :wink: Ale natretom powinno zatkać mordki...

Pozdrawiam
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hammer
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5V6 2001r.

Domyślnie

Szukaj zadbanego egzemplarza, skoro poświęciłeś tyle czasu i wysiłku żeby zarobić na swój samochód to myślę, że nie powinieneś śpieszyć się z zakupem i nie ulegać presji chwili czy też persfazji sprzedających (a oni potrafią być przekonujący).

ViP Pirat drogowy Avatar doldi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 SW 2000 rok pjemnosć 2000l

Domyślnie

hej kolego, ja swoją 156 2.0 sportwagon z roku 2000 zapłaciłem 16.000 pln, tak nawet 500pln utargowałem, auto kupiłem w maju i co do tej pory co dziennie robie nią około 150km i co leje olej (2razy), leje benzyne(...razy) i teraz wymieniłem gumy stabilizatora za 400pln z robocizną i jeżdżę, a jak kupowałem ceny były dużo wyższe z tym wypasem co mam ale do rzeczy kolego zależy co się trafi i kto jeździł i jak dbał, moja była serwisowana jedna noga. Sprawdź zanim kupisz na sam początek papiery serwisowe.POLECAM GORĄCO ALFUNIE
    Niech Alfa będzie błogosławiona, niech każda jej droga będzie wysławiona...

Użytkownik Ogier Avatar Rafik
    Mieszka w
    Bartoszyce/Londyn

Domyślnie

Nie tak dawno rozmawialem z kolega ktory kupil rocznego passata 2.0. Dal za niego 14 tys funciakow i pytam sie go jak to autko sie sprawuje. Oczywiscie zero problemow, super i tylko passat bo alfy i fiata by nie kupil. Po godzinie rozmowy okazalo sie ze musial wymienic cos w wycieraczkach bo nie dzialaly, schowek sie nie zamykal i problem z dwojka mial wiec musial wymienic skrzynie! Na szczescie auto na gwarancji wiec nic nie musial placic. Roczne autko!!!
    Nic dziwnego ze te auta sa super, pomimo ze sie psuje to i tak nic zlego nie mozna im zarzucic :shock:

Pozdr.
    Była Alfa 156 2.4 JTD 10V 185 KM
    Byla Alfa 166 3.0 Super + LPG
    Jest Alfa 166 3.2

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Zielonka
    Auto
    AR 166 3,0 V6 Sporttronic, Prelude BB9

Domyślnie

Witam wszystkich,ja również dopiero przymierzam się do zakupu alfy i powiem szczerze,że też miałem pewne wątpliwości słuchająć większośći opini na ich temat.
    Jednak zgadzam się ze stwierdzeniem
    "To coś ma 4 koła, zawieszenie, silnik, skrzynię biegów, blachę, plastik, skórę, gumę i szkło. To jest NORMALNY samochód. I jego eksploatacja też wygląda normalnie. "
    Teraz mam vectre b V6(o której jak ją kupowałem,też słyszałem opinie że kupa) i uważam że jest bezawaryjna,jednak ta bezawaryjność kosztowała mnie tylko w tym roku około 5000pln(nie licząc moich zachcianek typu rygielki w drzwi za 240pln,a nie takie same z allegro po 19pln).Naprawiałem każde puknięcie w zawieszeniu,wymieniłem kompletny rozrząd nie ze wględu na kilometry,a tylko dlatego że producent zaleca wymiane co 60 tyś,bądź co cztery lata i te cztery lata mineły,więc robimy(potem się kazało że stare części były w idealnym stanie),olej-mogłem jeździć na najtanszym,ale lałem castrola po 42pln/ltr.
    Przewody WN-były dobre,ale jak zobaczyłem że mam janmory za 90pln,to zmieniłem na NGK za 349,nic się nie zmieniło,ale wiedziałem że jest ok Zaglądałem pod maske równie często co do środka,ale nie bo musiałem tylko chciałem luknąć czy wszystko gra
    Przykładów moge mnożyć,wszystko kosztowało,ale auto mi się odpłacało i robi to nadal.
    Myśle,że z Alfą będzie tak samo

Sprawne auto KOSZTUJE i trzeba się z tym liczyć,a jak się tylko jeździ to każdy samochód będzie kupą.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał kielu
    Witam wszystkich,ja również dopiero przymierzam się do zakupu alfy i powiem szczerze,że też miałem pewne wątpliwości słuchająć większośći opini na ich temat.
    Jednak zgadzam się ze stwierdzeniem
    "To coś ma 4 koła, zawieszenie, silnik, skrzynię biegów, blachę, plastik, skórę, gumę i szkło. To jest NORMALNY samochód. I jego eksploatacja też wygląda normalnie. "
    Teraz mam vectre b V6(o której jak ją kupowałem,też słyszałem opinie że kupa) i uważam że jest bezawaryjna,jednak ta bezawaryjność kosztowała mnie tylko w tym roku około 5000pln(nie licząc moich zachcianek typu rygielki w drzwi za 240pln,a nie takie same z allegro po 19pln).Naprawiałem każde puknięcie w zawieszeniu,wymieniłem kompletny rozrząd nie ze wględu na kilometry,a tylko dlatego że producent zaleca wymiane co 60 tyś,bądź co cztery lata i te cztery lata mineły,więc robimy(potem się kazało że stare części były w idealnym stanie),olej-mogłem jeździć na najtanszym,ale lałem castrola po 42pln/ltr.
    Przewody WN-były dobre,ale jak zobaczyłem że mam janmory za 90pln,to zmieniłem na NGK za 349,nic się nie zmieniło,ale wiedziałem że jest ok Zaglądałem pod maske równie często co do środka,ale nie bo musiałem tylko chciałem luknąć czy wszystko gra
    Przykładów moge mnożyć,wszystko kosztowało,ale auto mi się odpłacało i robi to nadal.
    Myśle,że z Alfą będzie tak samo

Sprawne auto KOSZTUJE i trzeba się z tym liczyć,a jak się tylko jeździ to każdy samochód będzie kupą.
    To jest postawa godna prawdziwego Alfisty . Nie każdy Alfista jeżdzi ALFA ROMEO

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995