Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Porady odnośnie TBi - auta z ogłoszeń - małopolska

Użytkownik Ogier Avatar dzony43
    Mieszka w
    Kraków/Częstochowa
    Auto
    E32 '89

Domyślnie Porady odnośnie 159 SW - auta z ogłoszeń - małopolska

Witam,
    jestem na kupnie 159 Sportwagona, interesuje mnie 2,4JTDm, najlepiej Q-tronic ale nie jest to super konieczne, fajnie jakby była skóra ciemna, ale nie musi, koniecznie z fabryczną navi. Kolor - ładny, nie ma wiekszego znaczenia. Ważny jest stan, aby nie dokładać wiele poza filtrami o olejami na dzień dobry.

Czy ktoś interesował się tym egzemplarzem?
    http://komistopcars.otomoto.pl/alfa-...C27254103.html
    Byłem oglądać inną, do której link zamieszczę na końcu, jednak nie spełniła moich oczekiwań i taki egzemplarz zauwazyłem. Wygląda na zadbaną, lecz nie miałem już czasu sprawdzać. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z serwisem TopCars z Proszowic? KPR nie brzmi dla wszystkich zachęcająco, ale nie chce z góry pakować komisu do wora z komisami, jeśli wiedzie co mam na myśli
    Ew. proszę o inne propozycje/linki do 159 spełniających oczekiwania, cena - najlepiej poniżej 35tyś i z małopolskiego/śląskiego.

Oto egzemplarz który mnie zainteresował - http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-175...C27273211.html
    TBi w tej cenie(to cena netto, ale i tak), nie wiem jak silnik, oczywiście podobno super, ale jednak okazał się zniszczony wewnątrz trochę jak i lakierniczo zewnątrz. Poza tym koszta eksploatacji (nie mowie tylko o paliwie) tbi mnie odstraszyły.

PS, brera w tej cenie ma sens? http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-2...C27203110.html

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

No powiem Ci - poniżej 35 tysięcy, 2.4 JTDm + Qtronic - i to taka, w którą nie trzeba wiele dokładać poza olejami i filtrami - będzie ciężko. Oj bardzo ciężko. W tym silniku, jak trochę źle trafisz, to 3000 PLN dokładki to jest tak na dzień dobry, na usuwanie tzw. "wad fabrycznych". A nie ma siły, żeby trafić na 2.4, które ktoś ŚWIADOMY dobrze naprawił i żeby oddawał je w takiej cenie. To w kwestii 159. Brera w tej kasie to już w ogóle będzie coś w stylu "jeżdżąca mina", z przebiegiem bliższym 300.000 km, niż 150.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Przedmówca już napisał niemniej zakup DOBREGO 2.4 w cenie poniżej 35k jest wg mnie nierealny. Dobra sztuka 2.4 20v z prawdziwie udokumentowaną przeszłością i w nienagannym stanie to okolice 37-40kpln za rok 06 w stanie nie wymagającym wkładania z miejsca kilku tysięcy pln i odpowiednio 40-45 za rok 07 na 50k za 08 kończąc. Pomijając wady fabryczne, które w aucie trzeba usunąć, pakiet startowy w postaci olejów, filtrów, układu hamulcowego itd może się okazać, że w bardzo szybkim czasie w auto trzeba wsadzić 1/5 ceny zakupu. W przypadku qtronica od razu sugerowałbym serwis skrzyni.

Ostatnio był u nas klient, który za 06 rok 2.4 dał właśnie okolice kwoty 35k po czym po kilku kkm padł motor, wcześniej kompletne przeniesienie napędu. Auto w przeszłości również od handlarza, licznik skręcony o ponad 100kkm, ślady niefachowej naprawy a raczej "przygotowania auta do sprzedaży" teraz się zemściły. Auto dalej wymaga wkładu finansowego a wsadzono w nie już kilkanaście tysięcy pln biorąc pod uwagę i wcześniejsze naprawy... To są prawdziwe realia "okazji" na rynku.

Pozdrawiam
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Ogier Avatar dzony43
    Mieszka w
    Kraków/Częstochowa
    Auto
    E32 '89

Domyślnie

Dobrze, możecie sprecyzować jakiego typu wady fabryczne macie na myśli? Oczywiście poza dpf i egr
    Tomek, być może Ty miałbyś coś spełniającego moje oczekiwania? W jakiej cenie, jeżeli tak?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar grzesk
    Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto
    było Mito 1.4TB ,Brera 2.4/jest 147 GTA

Domyślnie

Kolektor dolotowy

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał dzony43 Zobacz post
    Dobrze, możecie sprecyzować jakiego typu wady fabryczne macie na myśli? Oczywiście poza dpf i egr
    Tomek, być może Ty miałbyś coś spełniającego moje oczekiwania? W jakiej cenie, jeżeli tak?
    Klapy wirowe, pękające szpilki od kolektora wydechowego a co za tym idzie problemy z DPFem itd. W auto z takimi problemami spokojnie i 5k można wsadzić wliczajac w to podstawowe wymiany "pozakupowe"

Pozdrawiam
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

ja tam nie wiem ale bylem kiedys przejazdem w jednym komisie w proszowicach, bo mnie jakis grande sport zainteresowal i byl to strucel jakich malo Zeby nie to ze to bylo po drodze to bym sie bardzo zdenerwowal

Prawda jest taka jak koledzy pisza, w tej cenie trzeba byc realista, nie mozna dostac nic dobrego, szczegolnie w komisach. Wejdz sobie na mobile.eu i zobacz ile kosztuje sensowna alfa o twoich wymaganiach. Zreszta to juz ktos zauwazyl ze najtansze alfy z niemiec sa w polsce. Kwestie przewalu na VAT milosciwie pomilcze.

IMO alfa 159 i tak jest tania, porownywalny accord kosztuje +20k wiecej wiec o co kaman

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tradelux
    Auto
    Brera

Domyślnie

Jeśli masz trochę większy budżet (ok. 40tys zł) to mogę pomóc w poszukiwaniach. Możesz podjechać samochodem do dowolnego serwisu nawet do Tomka w Krakowie i sobie sprawdzić auto. W 35tys zł zamknąć się na gotowo legalnie z wysoką akcyzą (18,6%) jest niestety niewykonywalne.

Pieta: między nowym Accordem, a AR159 jest przepaść. Do tego Accord to nowszy model. Do AR można porównywać raczej model poliftowy z Accorda, a tam ceny oscylują +/- w ok. 45-50tys zł za diesla (z powodu akcyzy). Dwa silnik w AR 2.4, jest zdecydowanie lepszy pod kątem osiągów od silnika Hondy.
    ---
    Bezwypadkowe auta na zamówienie. | Ogłoszenia: trade-lux.otomoto.pl
    Części eksploatacyjne do grupy FIAT/PSA

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał dzony43 Zobacz post
    Przy tej kasie polecałbym zainteresować się wersjami 1.9 JTD 150KM. Za 35 coś sensownego powinieneś już ustrzelić, na pewno nie będzie to petarda typu 2008 rocznik, ksenony, skóra, bose i przebieg 100.000 km , ale sprawne i dobre auto da się w tych pieniądzach znaleźć. O 2.4 zapomnij. Szkoda nerwów i kasy na doprowadzanie potem takiego auta do kultury - CHYBA, że kupisz od jakiegoś przyciśniętego życiową sytuacją (długi do spłacenia) pedantycznego właściciela takiego modelu.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał tradelux Zobacz post
    Jeśli masz trochę większy budżet (ok. 40tys zł) to mogę pomóc w poszukiwaniach. Możesz podjechać samochodem do dowolnego serwisu nawet do Tomka w Krakowie i sobie sprawdzić auto. W 35tys zł zamknąć się na gotowo legalnie z wysoką akcyzą (18,6%) jest niestety niewykonywalne.

Pieta: między nowym Accordem, a AR159 jest przepaść. Do tego Accord to nowszy model. Do AR można porównywać raczej model poliftowy z Accorda, a tam ceny oscylują +/- w ok. 45-50tys zł za diesla (z powodu akcyzy). Dwa silnik w AR 2.4, jest zdecydowanie lepszy pod kątem osiągów od silnika Hondy.

@ Tradelux
    Dzieki za info, bede pamietal na przyszlosc

btw pierwszy strzal z brzegu z wawy od drogiego dilera i to tego jeszcze benzyna

http://www.hondaplaza.pl/pl/samochod...enzyna-20.html

ja bym bral ar 159

a ceny nowego uzywanego accorda rzeczywiscie zaporowe

http://www.hondaplaza.pl/pl/samochod...diesel-22.html

http://www.hondaplaza.pl/pl/samochod...diesel-22.html