Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 12345678910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 141

Temat: Przestroga dla wycinających DPF

Chris
    Gość

Domyślnie

Ale straszycie tymi konsekwencjami zapłaty mandatu rzędu 5000 euro za wycięcie pdf-u. Jeśli ktoś jeździ za granice to tak może się obawiać, ale z drugiej strony jeździ na duże trasy czyli pdf mu się nie zniszczy za szybko to po co wycinać. Ale jak ktoś jeździ głównie po mieście i czasem wypady po za miasto, porusza się tylko po Polsce to pdf dość szybko będzie musiał wyciąć. Kilku znajomych pozbyło się tego gówna i jakoś przechodzą przegląd, nikt się nie czepia, nikt ich nie sprawdza, żadnych mandatów. Ale jeżdżą tylko po naszym kraju, no i miejmy nadzieję że nie za szybko zaczną być takie kontrole w Polsce.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Cytat Napisał Chris Zobacz post
    Ale straszycie tymi konsekwencjami zapłaty mandatu rzędu 5000 euro za wycięcie pdf-u. Jeśli ktoś jeździ za granice to tak może się obawiać, ale z drugiej strony jeździ na duże trasy czyli pdf mu się nie zniszczy za szybko to po co wycinać. Ale jak ktoś jeździ głównie po mieście i czasem wypady po za miasto, porusza się tylko po Polsce to pdf dość szybko będzie musiał wyciąć. Kilku znajomych pozbyło się tego gówna i jakoś przechodzą przegląd, nikt się nie czepia, nikt ich nie sprawdza, żadnych mandatów. Ale jeżdżą tylko po naszym kraju, no i miejmy nadzieję że nie za szybko zaczną być takie kontrole w Polsce.
    To nie jest straszenie, ale informacja o możliwych konsekwencjach wycięcia dla tych, którzy wyjeżdżają za granicę.
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"

Chris
    Gość

Domyślnie

Właśnie o to chodzi, jak ktoś jeździ za granice to lepiej nie wycinać dpf-u, więcej można stracić niż zyskać, ale jeśli ktoś jeździ tylko po Polsce w tym Ja jak i pewnie wielu forumowiczów to jak na razie nie muszą się niczego obawiać, chyba że w Polsce zaczną tak sprawdzać i kontrolować jak na zachodzie.

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Cytat Napisał kriswin Zobacz post
    Nie musi być ograniczony, są silniki benzynowe, a oszczedności z diesla przy małym przebiegu z rocznym to jakaś kpina.

Ja kiedy robiłem do 15tyś rocznie nawet nie myślałem o dieslu.

Sa tez ludzie ktorzy kupuja diesle bo poprostu chca. mnie naprzyklad troche bawi jesli ktos kupuje s klasse za 400k i bierze diesla bo ekonomiczniejszy,no ale moze chce diesla

Mam kolesia ma 750(f01) w benzynie,i przy normalnej jezdzie 15l benzynki,wiec mysle ze wcale nie duzo

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    Sa tez ludzie ktorzy kupuja diesle bo poprostu chca. mnie naprzyklad troche bawi jesli ktos kupuje s klasse za 400k i bierze diesla bo ekonomiczniejszy,no ale moze chce diesla
    Ci ludzie nie kupują diesla ze względu na ekonomię, tylko dlatego, że diesel zapewnia lepsze osiągi. Podawałem już przykład Audi Q7, gdzie najmocniejszymi silnikami w ofercie i najlepszymi np. pod względem przyśpieszenia są diesle. Oczywiście, są też nadroższe - ale w wypadku aut luksusowych im droższe auto, tym lepiej czuje się właściciel
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Pytanie do użytkowników aut z wyciętym filtrem - miał ktoś problem z podbiciem przeglądu? Mam na myśli legalnie, w zwyczajnej stacji kontroli pojazdów
    Jak ostatnio robiłem przegląd techniczny to zero czepiania się. Nawet diagnosta nie zwrócił uwagi

- - - Updated - - -

Ja mam DPF i jakos niemam problemow,pewnie jak wiekszosc uzytkownikow
    Poczekamy.... zobaczymy....

- - - Updated - - -

ale dlaczego ludzie to wycinaja?
    ba chca wiecej mocy

bo slyszeli ze sie zatyka

Jakies inne powody?
    Nikt nie wycina DPF bo chce więcej mocy. Wycina bo albo ma problem z tym g...em albo chce dmuchać na zimne.
    Postów na temat plusów tego zabiegu jest mnóstwo na tym forum. Wystarczy poszukać

Miałem kumpla co miał 159.... taką samą jak ja tylko 8v 120KM.
    On też robił tylko trasy.... mówiłem żeby wywalił to g... jak tylko kupił. Argumenty takie same jak Ty miał. Musiał się przekonać po dwukrotnym zatkaniu się filtra ( zapłaceniu kilku stów za przywrócenie auta do normalnego funkcjonowania ), że wywalenie DPFu to jedyne rozsądne rozwiązanie.
    Wywalił.... spalanie spadło.... i ma święty spokój !

- - - Updated - - -

aha.... nie wspomnę o koledze z forum naszego, któremu DPF spalił auto ;-)
    Jak poszukacie to znajdziecie w którymś wątku - fotki nawet dawał.
    No i stało się to chyba na niemieckiej autostradzie jak jechał 180km/h

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Znawca Avatar Paweł_
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał mariuszoles Zobacz post
    W przypadku 159-ek problemem jest to, że olbrzymia część podaży na rynku wtórnym to właśnie diesle. Nawet jak ktoś nie do końca chciałby kupić tego diesla to w sytuacji bardzo ograniczonego wyboru w egzemplarzach z silnikiem benzynowym, chcąc nie chcąc się na niego decyduje.
    w 100% się zgadzam, szukając mojej 159 chciałem tylko i wyłącznie benzyne, ale ilość sztuk jaka była dostępna + moje oczekiwania uniemożliwiły to, i teraz mam cudnego diesla którym robię 6tys rocznie.. porażka
    Who's the evil man, who's the righteous man, and who's the shepherd???

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Węgorz
    Mieszka w
    Skoczów
    Auto
    Ibiza TDI i AR 159 SW 1.9 16V 2007

Domyślnie

Cytat Napisał Paweł_NS Zobacz post
    szukając mojej 159 chciałem tylko i wyłącznie benzyne, ale ilość sztuk jaka była dostępna + moje oczekiwania uniemożliwiły to, i teraz mam cudnego diesla którym robię 6tys rocznie.. porażka
    Witaj w klubie...

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Chłopcy.... Ostatnio w popularnej gazecie motoryzacyjnej naszego kraju pt. A.Ś. były testy diesli po wywaleniu dpa. Najwazniejsze to, to iż po wywaleniu ww. filtra cząstek stałych silnik samochód przechodził normalnie przeglądy oraz wartość z czujnika dymienia i tak była grubo ponizej najwyższej dopuszczalnej normy. Więc przynajmniej w PL nie mam się czym martwic. Myśle iż na zachodzi pierwszy lepszy policmajster tez zbytnio sie nie "kapnie" czy auto jeszcze ma, czy już nie ma dpfa.

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Ciekawe skad niemiecka policja ma wiedze w jakich autach ma byc seryny dpf, a w jakich jest w opcji lub nie ma wcale?

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.