Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Temat: Alfa Romeo 156 vs Audi A4

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

currahee, Twoja wypowiedz jest pozbawiona sensu, przeciez na forach aut innych niz włoskie jest pelno nieciekawych postów o włoskich pojazdach chyba ze masz klapki na oczach

fakt faktem ze duzo ludzi siedzących w niemieckich autach ma duzą wiedzę techniczną i tez czasem korzystałem z ich podpowiedzi co do napraw..

Użytkownik Ogier Avatar Wierzba
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Giulietta 1.4 TCT i AR Spider 916 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał currahee
    Naszym forum gdzie większość szydzi z VW i innych niemieckich aut więc tak naprawdę to nie wiem kto ma większe kompleksy
    to nie kompleksy
    tylko próba zrozumienia czemu ktoś mając do wyboru piękne włoskie auto woli niemiecki but essesmana o polocie nazistowskiego hełmu
    “You cannot be a true petrolhead until you’ve owned an Alfa Romeo – it’s like having really great sex which leaves you with an embarrassing itch.” – Jeremy Clarkson

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hammer
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5V6 2001r.

Domyślnie

"Kto pyta, nie błądzi". Kolega kamilo zastosował się do tej zasady, zarejestrował się na naszym forum by zapytać niejako "u źródła" czyli użytkowników Alfy Romeo 156 jak to jest z tym samochodem, jego awaryjnością i częściami zamiennymi. I dlatego wydaje mi się, że zasługuje na jak najbardziej rzeczową odpowiedź.

Ja nie jestem jednak właścicielem JTD i nie potrafię opowiedzieć o awaryjności i częściach do tej KONKRETNEJ jednostki napędowowej (myślę, że ktoś inny udzieli wyczerpujących informacji) natomiast generalnie Alfa Romeo to wbrew krążącej obiegowej opinii dość solidny samochód.

Przede wszystkim, jak już tu koledzy wspomnieli, samochody używane z definicji psują się i psuć będą. Kluczowe jest również w jakim stanie kupujesz samochód. Sugerowanie się tylko i wyłącznie "taniością" Alfy nie jest zbyt dobrym wykładnikiem tego co chcesz uzyskać (czyli cięcia kosztów) bo powrzechnie wiadomo, że w tańszy w zakupie samóchód przeważnie trzeba włożyć więcej pieniędzy.

- dostępność i ceny części: z tym absolutnie nie ma obecnie żadnego problemu, części są powrzechnie dostępne i to w bardzo rozsądnych cenach, często niższych niż odpowiednie elementy do samochodów produkcji niemieckiej (cały czas mowa tutaj o częściach oryginalnych jak i zamiennikach, pomijając szroty).
    - awaryjność: tu wiele zależy oczywiście od konkretnego egzemplarza. Jeśli został "odpicowany" przez handlarza na sprzedaż to można się spodziewać wielu dokuczliwych usterek. Dla silnika JTD kluczowy jest stan turbiny, bo to najdroższy element w serwisowaniu.
    Z generalnych usterek warto jeszcze dodać wspomnianie tu zawieszenie, doskonałe w NORMALNYCH warunkach drogowych, natomiast w tych "polskich" objawiające się częstszymi wizytami u mechanika. W tej kwestii napewno zjadzie się ktoś, kto robił kompletne zawieszenie i przedstawi jak to się cenowo kształtuje (o ile dotrwa do tego momentu mojej wypowiedzi )

Z mojej strony zalecam brak pośpiechu w zakupie samochodu (to poważny wydatek, i tym bardziej jak sam napisałeś "na lata") oraz wnikliwą lekturę poniższego forum (POLECAM!!!).
    Znajdziesz tu wiele pomocnych informacji, dowiesz się o wielu usterkach trapiących ten model i będziesz mógł spokojnie zastanowić się czy warto.

Na koniec postanowiłem zostawić sobie tzw. "wisienkę na torcie"
    Prawdą jest, że Alfę Romeo kupuje się sercem. Pomimo dość szerokiej dostępności 156tki na naszym rynku, znajduje ona nabywców przeważnie wśród ludzi pragnących przede wszystkim wyjątkowości ale też odrobiny szaleństwa i luksusu. Drugi biegun stanową ludzie, którzy Alfę kupują tylko ze względu na niższą cenę i to przez tych drugich pokutuje o Alfie taka a nie inna obiegowa opinia.

Podoba ci się Audi? Znalazłeś zadbany egzemplarz? Kupuj!
    Natomiast jeśli złapałeś bakcyla o nazwie "Alfa", zobaczyłeś zadbaną 156tkę, zostań Alfaholikiem!

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

currahee zgadzam się z tobą, też wiele razy logowałem się na forach vw a także bmw, i nie było jakichś złośliwości odnośnie mojej alfy, co więcej dużo' ludzi z bmw' szanuje alfy.Nie mówię tu oczywiście o forach np Onetu
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Mnie osobiście Audi bardzo się podoba, jeżeli jakikolwiek samochód z Niemiec to tylko Audi, no może jeszcze tylko CLS (ale tylko za wygląd). Miałem okazję jeździć Audi A6, przyjemnie się powadzi, środek zrobiony dobrze ale bez polotu, po prostu na zasadzie tak ma być. Siedzenia wygodne ale do dlugich jazd. Silnik to była benzyna 2.0 140 km, i wcale szału nie robił. Linia samego auto może się podobać może nie, ale do Alfy jej daleko.
    Według mnie Audi to auto stworzone do wygodnego przemieszczania się z punktu A do B, a Alfa to samochód który ma coś w sobie pomimo kilku wad napewno jazda nią zrekompensuje ci to.

kamilo
    Gość

Domyślnie

Dzięki koledzy :wink: , niektóre wypowiedzi na prawdę mi pomogły.
    Jeszcze pytanie: alfę można serwisować w serwisie fiata ?

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał kamilo
    Dzięki koledzy :wink: , niektóre wypowiedzi na prawdę mi pomogły.
    Jeszcze pytanie: alfę można serwisować w serwisie fiata ?
    oczywiście że tak, tylko najpierw musisz namierzyć dobry serwis, żeby więcej nie psuli niż naprawiają . Ja tak serwisuję, bo w Nysie jest tylko serwis Fiata .

np. wspomniany silnik JTD jest montowany we wszystkich autach grupy fiata , podobnie jak TDi w vw
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adk
    Mieszka w
    ok. Mińsk Mazowiecki
    Auto
    145 2.0 T.S. QV-style

Domyślnie

Myślę że najlepszym rozwiązaniem jest mniejszy, wyspecjalizowany serwis, nie koniecznie autoryzowany.

Jeżeli chodzi o Fiata, to wydaje mi się że konstrukcje troche od siebie odbiegają i niektórzy mogą mieć z tym problemy, co nie jest oczywiście regułą :wink:

PabloGarage Group
    www.pablogarage.pl
    Mechanika / Renowacja powłoki lakierniczej / Flokowanie
    facebook.com/flokujemy

kamilo
    Gość

Domyślnie

a ceny części do jakiego auta będą tańsze ? (chodzi mi głównie o elementy zawieszenia, rozrząd itp.)

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

no do audi wsio po 1 zł jak do każdego szwaba
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest