U mnie MES pokazuje wartości rzędu 1500-1700km pomiędzy wypalaniami.
Nigdy nie wiem kiedy jest wypalanie DPFa - nie zauważam różnicy. Raz tylko, niedługo po zatankowaniu w trasie, skasowałem komputer i zaobserwowałem średnie spalanie na poziomie 9.5l/100km przez pierwsze minuty,potem wartość spadała, a na koniec trasy (Chorwacja) było już w normie coś ok 6.5l, więc to wysokie spalanie chyba właśnie musiało być związane z wypalaniem DPFa.
w trakcie wypalania wartosci sa bardzo wysokie w granicach 30-50l , 9.5 l to raczej normalne spalanie . Wartosci 1500-1700 pierwsze slysze o takich wartosciach ale moze ....
RAFAŁ ...![]()
myślę że w korku to może i jest możliwe że pokaże 30-50l/100km przy wypalaniu DPFa, ale ja jechałem jakieś 140km/h wtedy - mogę tylko podejżewać że ilość spalanego dodatkowo paliwa rozkładało się na znacznie większy dystans jaki przejechałem w trakcie wypalania (wynikający z dużej prędkości) i stąd wartość "tylko" 9.5l/100km.
moze nie powiem ze nie , u kazdego co innego![]()
RAFAŁ ...![]()
Przy wypalaniu DPF, motur 2.4 spalanie chwilowe wynosi około 10l/100km +/- 1 litr. Mój DPF jest sprawny i wypala się średnio co 600km. Mówię oczywiście o trasie.
Przy przyspieszaniu chwilowe pokazuje nawet 50![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Ostatnie dwa razy jak sprawdzałem MESem (powiedzmy gdzieś w połowie i pod koniec 2012r) to właśnie takie (~1600km) wartości przebiegu pokazywał, kiedyś (2011) natomiast pamiętam że były to dystanse o połowę mniejsze, tyle że wtedy miałem uszkodzony kolektor (klapy zatarte, listwa spadła - wymieniany w grudniu 2011) i trochę już nienajlepszy czujnik ciśnienia doładowania(wymianiany w lecie 2012). Może wymiany pomogły utrzymywać lepsze spalanie i mniejsze syfienie DPFa i nie musi się tak często wypalać? Oczywiście zgaduję - nie mam wiedzy na jakiej podstawie komp decyduje wypalać (stopień zapchania, przebieg, czas jazdy).
Skoro pytasz, to trasy po 2x100km robię ze 2-3 razy w miesiącu, drugie tyle przebiegu po mieście + ze 3 razy w roku 2x1000-1200km. MES pokazuje DPF zawsze w dość dobrym stanie (nie pamiętam dokładnych wartości procentowych).