@kamis24 Jeśli chodzi o spalanie jednostki 1.6 TS 120KM to w mieście zimą i odcinki max10km to wg. kompa oscyluje ok10-10.5l. W trasie wychodzi ok 6.5l przy spokojnej jeździe do 100km/h.
@kamis24 Jeśli chodzi o spalanie jednostki 1.6 TS 120KM to w mieście zimą i odcinki max10km to wg. kompa oscyluje ok10-10.5l. W trasie wychodzi ok 6.5l przy spokojnej jeździe do 100km/h.
U mnie w takie pogody jak teraz przy jeździe głównie po mieście wychodzi w granicach 8-8,5l. Trasa to jak pisał kolega ok. 6-6.5 litra. Niestety nie jest to samochód "autostradowy". Brakuje tego 6 biegu.
1.6 120hp zalozylem gaz przy 100,000km w 14 mc zrobilem 40.000 na gazie jest swietnie nic sie nie dzieje spalanie wychodzi 36zł/100km po miescie (100%miasto) i 28zł/100km (100% trasa) w trasie. Wariator wymienie przy 160,000 przy nastepenj wymianie paska pozyje jakies 100,000km wystarczy .. nic do silnika nie dołożyłem wymieniłem zawiaz 700zł ( przod tył góra dół) tarcze klocki i tyle ...
U mnie astra po miescie pali w granicach 12-13 litrów gazu do tego benzyna na start bo jest sekwencja. Więc koszty prawie takie same jak spalanie 8 litrow ropy po miescie, takze temat dalej stoi w miejscu.
Czy diesel jesli chodzi o napraw jest droższy niz benzyna. Jakie są turbiny czy często się psują w alfach.
Czuję że to auto jest dla mnie stworzone, hehe tylko próbuje jakos obalić mity o alfach i się przekonać do tego.
Te mity są przez tych co nie dbają o samochody i czy to Alfa, BMW, Merolek jak nie będziesz dbał to każdego szlak trafi i na to się nic nie poradzi. Wymieniaj wszystko na czas i sprzęt będzie Ci służył na długie lata. Jak dbasz tak masz
Przed kupnem sprawdź wszystko co się da z góry i od dołu ja jak kupowałem Alfę 2 razy byłem na stacji diagnostycznej i spędziliśmy tam łącznie chyba z 5h staraliśmy sie sprawdzić wszystko co jest możliwe
Diesel droższy w naprawie hmm zależy co się popsuje bo czasem benzyniak jest dużo droższy niż diesel w naprawie
Ja się przełamałem i kupiłem 147 JTD i już innego auta nie chce
Ostatnio edytowane przez Sebek2442 ; 07-01-2013 o 17:10
diesel jest na pewno droższy w naprawach, porównaj ceny części tego samego modelu(w benzynie i dieslu) na allegro i sam sie przekonasz. to samo z filtrami paliwa itd. do tego jak będziesz jezdził zimnym dieslem na krotkich dystansach to narobisz sobie bigosu. do tego dwumasaJeśli jednak robisz dłuższe przeloty to kupuj diesla, ja mam trzy i nie chce więcej jeździć kuchenką na gaz
![]()
A co powiecie o tej jednosce benzynowej 150 konnej tylko ze skrzynią manualnA ??
Kolego nie upieraj się na jakiś konkretny silnik. Według mnie lepiej ocenić auto w całości. Co z tego, że trafisz taki silnik jaki będziesz chciał a blacha będzie do kitu albo będzie po dzwonie. Niestety wybór nie jest tak duży jak Ci się wydaje. Jak zaczniesz jeździć i oglądać to zobaczysz. Jak trafisz ładną, zadbaną, nie bitą i z dobrym silnikiem, który nie wyje, kopci, stuka itp. to bierz a do silnika się przyzwyczaisz każdego. A jak będziesz dbał to każdy Ci posłuży. Takie moje zdanie
Zgadzam się w 100%.
Diesel 150 KM w miescie sie marnujea ja sie cierpie! To auto jest stworzone na trasy.... i to krete!!
DF