Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Temat: Alfa 159 po czołówce na al. Witosa Lublin

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 159 1.9

Domyślnie Alfa 159 po czołówce na al. Witosa Lublin

No i stało się. Wychodząca z zakrętu z naprzeciwka babka w fiacie Bravo wpadła w poślizg, przeleciała przez pas zieleni oddzielający po 3 pasy jezdni, przejechała w poprzek dwa pasy, uderzyła mnie czołowo, po czym przeleciała przez kolejny pas zieleni, uderzyła w fiata seicento, a elementy z jej porwanego samochodu (jak koło zapasowe) wybiły szyby w trzecim pojeździe (citroen). Na szczęście babce nic się nie stało, ale jak tylko nadarzyła się okazja, uciekła do karetki, nie zwracając wcale uwagi, że ledwo się wygramoliłem z auta. Do szpitala trafiłem własnym sumptem (skręcenie kręgosłupa szyjnego, uraz głowy, rana głowy). Jeśli jest ktoś z Lublina, to zdarzenie pokazane jest w telewizji w panoramie lubelskiej z 10 I, zdjęcia w Dzienniku Wschodnim (w wyszukiwarce trzeba wpisać "karambol al. Witosa").
    Alfe miałem 5 miesięcy(!) Była piękna, czerwone skóry, pełna opcja. W tamtym czasie w Polsce były tylko 3 w takim wyposażeniu i na gwarancji, ale ta druga miała jakieś elementy podwozia wymieniane i była trochę pordzewiała, trzecia poobijana. Moja nic z tych rzeczy. Nawet gdybym dostał całą kwotę, jaką za nią dałem (a to nierealne), nie byłbym w stanie kupić podobnej
    Boję się wyceny. Uszkodzony cały przód, chłodnica, szyba zbita przez poduszkę ze strony pasażera (na szczęście jechałem sam), nie od uderzenia. Nie wiem, co z silnikiem. Wnętrze nieuszkodzone, odstępy między drzwiami zachowane. Poduszki (uratowały mi życie) oczywiście wystrzelone. Proszę o radę. OC sprawcy w firmie InterRisk, jakby kto pytał. Naprawiać w gdziekolwiek/ASO ? Wziąć szkodę całkowitą, sprzedać wrak i płakać? Na pewno cieszyć się z przeżycia wszystkich, ale co z Alfą?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar weloo
    Mieszka w
    Rzeszów, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce

Domyślnie

Naprawa bezgotówkowa w ASO, po zdjęciach widać że nie ma dużo zniszczeń (jak na takie uderzenie), więc powinno się udać ją przywrócić do stanu poprzedniego, koszt naprawy na używce / zamienniku to okolo 15-20kzl
    Diagnostyka i modyfikacje softów; CHIPTUNING DPF EGR VSA TVA SCR info @ marcin [ małpa ] firma.xin.pl

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Evo666
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    159 2.0 JTDm 09r

Domyślnie

Współczuję koledze ale nie ma co tu płakać, auto to auto a takie rzeczy się zdarzają. Znając życie to szkoda całkowita i tak bedzie osądzona. Cala naprawa z OC kierowniczki z Bravo, wiec tylko ty sam musisz zdecydować czy naprawiasz i jezdzisz czy sprzedajesz. Nie wiem czego tu się bać. Tak jak weloo napisal cala sprawa powinna byc załatwiono bezgotówkowo w ASO.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Zaczekaj na wycenę, najważniejsze czy wyliczą szkodę całkowitą czy nie. Jeśli nie to ASO bezgotówkowo, albo inny ale sprawdzony warsztat.
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Zbieraj dokumentację medyczną. Tylko sumując odszkodowanie uzyskane ze szkody całkowitej i z uszczerbku na zdrowiu wyjdziesz na zero. W innym wypadku (zakładając szkodę całkowitą) będzie niestety sporo stratny – taka jest Polska rzeczywistość.

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

podobne zdarzenia miał mój teść...szkoda całkowita...Auto zostawił ubezpieczycielowi...pewnie już gdzieś jest naprawiona na Allegro...stracił na tym 10 tys. zł!!!
    Podobno, gdyby miał wyłączoną poduszkę pasażera, która rozwaliła szybę, to szkody całkowitej by nie było...Koszt szyby, poduszki i tablicy roździelczej - ponad 10 tys...

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Na pewno domagaj się za kręgosłup. Jesteś hospitalizowany?

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał MacS Zobacz post
    No i stało się. Wychodząca z zakrętu z naprzeciwka babka w fiacie Bravo wpadła w poślizg, przeleciała przez pas zieleni oddzielający po 3 pasy jezdni, przejechała w poprzek dwa pasy, uderzyła mnie czołowo, po czym przeleciała przez kolejny pas zieleni, uderzyła w fiata seicento, a elementy z jej porwanego samochodu (jak koło zapasowe) wybiły szyby w trzecim pojeździe (citroen). Na szczęście babce nic się nie stało, ale jak tylko nadarzyła się okazja, uciekła do karetki, nie zwracając wcale uwagi, że ledwo się wygramoliłem z auta. Do szpitala trafiłem własnym sumptem (skręcenie kręgosłupa szyjnego, uraz głowy, rana głowy). Jeśli jest ktoś z Lublina, to zdarzenie pokazane jest w telewizji w panoramie lubelskiej z 10 I, zdjęcia w Dzienniku Wschodnim (w wyszukiwarce trzeba wpisać "karambol al. Witosa").
    Alfe miałem 5 miesięcy(!) Była piękna, czerwone skóry, pełna opcja. W tamtym czasie w Polsce były tylko 3 w takim wyposażeniu i na gwarancji, ale ta druga miała jakieś elementy podwozia wymieniane i była trochę pordzewiała, trzecia poobijana. Moja nic z tych rzeczy. Nawet gdybym dostał całą kwotę, jaką za nią dałem (a to nierealne), nie byłbym w stanie kupić podobnej
    Boję się wyceny. Uszkodzony cały przód, chłodnica, szyba zbita przez poduszkę ze strony pasażera (na szczęście jechałem sam), nie od uderzenia. Nie wiem, co z silnikiem. Wnętrze nieuszkodzone, odstępy między drzwiami zachowane. Poduszki (uratowały mi życie) oczywiście wystrzelone. Proszę o radę. OC sprawcy w firmie InterRisk, jakby kto pytał. Naprawiać w gdziekolwiek/ASO ? Wziąć szkodę całkowitą, sprzedać wrak i płakać? Na pewno cieszyć się z przeżycia wszystkich, ale co z Alfą?
    Jak masz likwidację z OC sprawcy to spokojnie można na tym wyjść na zero plus dostać odszkodowanie z tytułu uszczerbku na zdrowiu. Znając życie jak zobaczysz wycenę swojego auta to usiądziesz z wrażenia - Alfy bardzo nisko stoją w Eurotaxie, nie wiem kto te ceny tam ustala, ale to jakaś porażka jest. Jeśli masz nie przestawione podłużnice to można się zastanawiać nad naprawą, która jednak tania nie będzie - okolice 20 tysięcy złotych, jeśli chcesz mieć auto bez zastrzeżeń. Pamiętaj - jeśli nie obejmie Cię szkoda całkowita (w co wątpię) to zawsze możesz złożyć pismo z dodatkową kalkulacją, obejmującą utratę wartości pojazdu po naprawie, na skutek jego powypadkowej historii. Ogólnie przy OC jest duże pole manewru, żeby się nie dać "wydoić", a naprawiać auto możesz do kwoty będącej 100% jego rynkowej wartości.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Alfy bardzo nisko stoją w Eurotaxie, nie wiem kto te ceny tam ustala
    Szwajcarzy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Ja bym robił to auto. Sprawdź tylko w jakim stanie masz prawą podłużnicę. Bo wygląda mi to jak by silnik przyjął energię uderzenia, resztę wymienisz i znów się będziesz cieszył z jazdy.

Wywiad był
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::