Witam,
Opisywany samochód to Alfa 147, 2001, 1.9JTD 8v 115km
Przeczytałem sporo tematów na forum ale żadna z opisanych przypadłości nie pasuje dokładnie do mojego problemu.
Otóż jakieś 3 miesiące temu w trakcie przyspieszania samochód zaczął szarpać tak jak by nie dostawał paliwa i po chwili zgasł. Sytuacja wystąpiła kilka razy po czym podjechałem do mechanika i diagnaoza padła na uszkodzony EGR. Został wymieniony na nowy a mechanik dodatkowo stwierdził że nie podoba mu sie skrzynka bezpieczników koło akumulatora wiec też ją wymienił.
Po tym zabiegu samochód działał normalnie przez około 2 miesiące.
Później jadąc przez miasto rozmawiałem przez telefon i przez przypadek przyspieszając zmieniłem 2 bieg na 5, auto troszke przymuliło ale szybko zredukowałem spowrotem na 2, naciskam gaz a tu znowu szarpanie i zgasła.
Zjechałem na pobocze, odczekałem 15 sekund zapaliłem i jechała normalnie.
Kolejny raz szarpanie objawiło się przy 4 osobach na pokładzie i podjezdzie pod sporą górkę ale dała rade, po czym po chwili w trakcie ruszania pod dość strome szarpneła i zgasła i już przy każdej próbie ruszenia czy to na płaskim czy pod górke szarpała i gasła.
Tym razem nie czekając na mechanika (bo wigilia była) zaślepiłem EGR i było troche lepiej tzn. zaczeła gasnac rzadziej.
Po świętach podjechałem do mechanika. Komputer pokazał problem z 1 ze wtrysków który został wymieniony wraz z regulatorem ciśnienia paliwa.
I teraz najciekawsze: o ile na początku komputer pokazywał błąd 1 wtrysku to teraz wypluwa błąd wszystkich 4!
W ramach podsumowania:
- auto zapala od kopa
- na biegu jałowym silnik kręci sie w całym zakresie obrotów bez najmniejszych problemów
- problem pojawia sie pod obciążeniem ew. na nierównej nawierzchni
- pozostałych błędów brak na ECU
Obecnie auto jezdzi i przerywa/gaśnie raz na +/- 25km
Macie jakiś pomysł dlaczego po wymianie regulatora i 1 wtrysku wyskakuje bład wszystkich i co/jak ew. można sprawdzić?
Może wiązka między ECU a wtryskami?