Witajcie,

Co prawda nie mam jeszcze Alfy Romeo ale planuję dokonać zakupu, wcześniej jednak chce trochę dowiedzieć się, którą wybrać by nie wkopać się.
Moja przygoda z motoryzacją rozpoczęła się od Fiata Bravo z 97r następnie był Grande Punto Active 77KM, Grande Punto Sport 95KM a obecnie jest Abarth Grande Punto 155KM. (Już wystarczy tych hatchbacków Grande )

Bardzo fajne autka ale stwierdziłem, że potrzebuję czegoś większego.
Nie ukrywam, bardzo podoba mi się Alfa Romeo 159 w sedanie i taką właśnie zamierzam kupić.
Chciałem czarną z czerwoną skórą ale te na które mnie stać to albo po wypadku albo coś było dłubane, szukam autka do max 30tys.
Najprawdopodobniej stanie na jakiejś z welurową tapicerką, może to i lepiej odpuścić skórę przy owczarku niemieckim
Zobaczymy, pytanie inne Diesel czy Benzyna?
Zawsze miałem benzynę, może przez to, że tańsze są części w naprawach i rocznie robię ~15tys km wiadomo więcej pali ale coś za coś.

Oglądałem z silnikiem 1.9 JTS 160KM szkoda, że nie ma turbo ale może to i lepiej mniej opcji awarii.
Stoi obok pracy więc na dniach się nią przejadę, 185 po programie wyciągnie ten silnik, prawda?

Prosiłbym o jakieś opinie, który silnik wybrać i czy warto kupować autko z 2005r, to początek produkcji czy nie będzie bardziej awaryjne?
Może lepiej szukać z 2006r czy tu nie ma reguły?

Z góry dziękuję za wszystkie porady i sugestie