absolutnie nie
Zdecydujcie się![]()
Słowo "zwykle" zdradza, że jest to przypuszczenie poparte kilkoma obserwacjami, nic pewnego. FES ma kilka innych błędów, np. wartość przebiegu przy ostatnim "replacement" zamiast ostatnim "regeneration" oraz chyba pomylone "odometer at last reganration" z "distnace since last regeneration". Takie moje spostrzeżenia z kilku aut (które znów są tylko spostrzeżeniami, a nie jakąś pewną wiedzą).
Dokładnie o to mi chodziło. Dotychczas "pewne" auta, które podłączałem pod fes- a miały tam wartość różną od zera. Samochody o mniej znanej przeszłości miały 0. Próbka może nie jest reprezentatywna- to raptem 5-6 autek, ale dla mnie wiarygodna. Ot samochodom z zerem warto się uważniej przyjrzeć moim zdaniem.
Zrobiłem research. Autor programu pisze coś takiego:
It is completely normal to have this reading for the odometer parameter. It doesn't mean that it is "wrong". The value of this "odometer" has been discussed a lot. It is completely separate from the odometer reading on the instrument cluster. It could be changed by flashing the ECU. It could also show different value due to incorrect configuration of the type of speed sensor in the ECU.
Dodatkowo przejrzałem kilka wątków i okazuje się, że u kilku osób odometer wyzerował się sam – w trakcie eksploatacji, tzn. wcześniej była tam wartość, a po jakimś czasie zaczął pokazywać 0. Autor programu dużo rzeczy próbuje rozwikłać na chybił-trafił i stąd mogą wystąpić takie problemy. Jeszcze znalazłem ciekawostkę. W niektórych JTDm wartość średniego dystansu 5 ostatnich wypaleń DPF tak na prawdę oznacza średni dystans pomiędzy 2 ostatnimi wypalaniami.
Jako uzupełnienie do powyższego podsumowania mogę dodać fakt który już wcześniej opisałem. Podczas kontroli u znajomego machanika przy zakupie FES pokazywał zbliżony przebieg do tego z wyświetlacza. Po miesiącu na moim programie i kabelku pokazuje 0km. Samochód mam z dość bogatą książką, daty przeglądów pokrywają się z datami i przebiegami napraw zarejestrowanych VIN-em. Ilość wymian oleju i kilka innych szczegółów się zgadza. W innych zakątkach FES przebieg jest prawidłowy. W moim przypadku wszystko wskazuje że przebieg nie był zmieniany. Mimo wszystko w 100% pewien nie jestem ale ktoś musiał by sobie zadać sporo trudu aby to wszystko zrobić. Ale dziwne jest to że miesiąc temu przebieg był a teraz nie ma (fakt że na innym kablu i oprogramowaniu). W między czasie był robiony przegląd olejowy w nieautoryzowanym serwisie - być może tam podłączając jakieś przewody w wyniku jakiegoś niepowodzenia przebieg ten skasował się i nie jest dalej naliczany.
Sprawa dziwna - szkoda że nie ma jednoznacznego wyjaśnienia ale z tego przypadku jasno wynika że nie oznacza to że przebieg był w 100% zmieniany.
Pozdr.
Mam problem z połączeniem się do Can Setup\ Proxi Alignment Procedure. Łączę się za pośrednictwem elm-a i adapter nr 1. Do ABS-u i silnika wchodzi normalnie. Może ktoś ma jakieś pomocne uwagi?
Spotkałem się też z wątkiem, w którym autor programu prosi o podawanie błędnych wskazań. Na podstawie danych z różnych samochodów starał się rozszyfrować jak zapisywana jest informacja o przebiegu. Wygląda na to, że w niektórych autach zrezygnował z odczytu tych danych – twierdząc, że jest to nigdzie nieudokumentowane. Dodatkowo pewnie w poszczególnych wersjach zmieniał trochę algorytmy odczytu. Wygląda na to, że wskazanie "0 km" raczej trzeba traktować tak jak wymienianą szybę w kupowanym samochodzie – wskazówkę, że coś może być na rzeczy, ale w żadnym wypadku nic pewnego.
Do Can Setup powinieneś łączyć się bez adaptera.