parę marek jeszcze można dorzucić: Lambo, Masa, De Tomaso i tak dalej. Ja wiem, ze Lambo nie jest włoskie realnie ale....
parę marek jeszcze można dorzucić: Lambo, Masa, De Tomaso i tak dalej. Ja wiem, ze Lambo nie jest włoskie realnie ale....
Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?
Hmm moze i tak ale Alfa Romeo 75,155,156,164 to sa modele kultowe i cos wnosily w swojej klasie,alfa 75 byla prawie perfekcijnie wywarzonym autem,155 sami wiecie co robilo,164 mial inowacje bo moglo byc autem 100% przd,4wd lub 100% tyl(mowa o wersji Q. 156 gorowalo z volvo na wiscigach.![]()
Dlatego teraz rzadko powstają fajne auta bo mega przerośnięte koncerny mające po kilkanaście marek nie produkują ciekawych modeli bo były by konkurencją wewnątrz koncernu, ot cała filozofia.
A jak dla mnie, mając świadomość, że jeździ się takim a nie innym samochodem (czyt. cholernie rzadko spotykanym, pięknym i głośnym), to nie zwraca się uwagi na takie detale. Jeżeli to miałby być Twój samochód na codzienne dojazdy do pracy, to wtedy byś mógł narzekać.Ale z resztą tak jak napisałeś, ci ludzie, którzy kupili 8C, mają już kilka(naście) samochodów, więc nie wierzę, że taki bogacz, jedzie sobie swoją Alfą i myśli;" Hmm, piękny wygląd, 1 z 500 sztuk na świecie, mocny silnik, znakomicie brzmiący wydech, tylko ten wyświetlacz..." Nie przekonasz mnie, że w samochodzie sportowym tak ważny jest wyświetlacz między zegarami.
- - - Updated - - -
Nie wierzę, aby Alfa, która została zaprezentowana w 2007 roku, się sprzedała w kilku tysiącach egzemplarzy. Porównując ją do np. Lambo Gallardo, które jest produkowane od 2003 roku, sprzedało się do tej pory w 13000 szt. ponadto Alfa jako samochód sportowy nie jest tak doskonała jak Gallardo czy inne Ferrari. Dla laika będzie świetna, lecz dla ludzi, którzy "w tym siedzą" nie będzie już tak dobra.![]()
z tym że 8C niemogła się sprzedac w kilku tysiacach egzemplarzy ponieważ wyprodukowano jej tysiąc sztuk ( 500 z dachem i 500 bez )![]()
Otóż dla podniesienia prestiżu marki.
Proszę popatrzeć - Alfa potrafi. Klienci nie kupią 8C bo wiadomo, ale pójdą do salonu po Mito, bo też chcą Alfę.
To dlatego marki finansują sport motorowy, dla przykładu WRC. Jeżdże Peugeotem 206, bo to przecież rajdowy mistrz świata. Tak było i jest. To nie jest tylko poligondla nowych rozwiązań technicznych. WRC ma się nijak do serii flotowej. A jednak to działa. Sport motorowy zawsze był dźwignią handlu. Wytwarzanie serii limitowanych też. Gdyby nie chodziło o prestiż i reklamę, to 8C musiałaby byc droższa 5 lub x razy niż była oferowana, żeby zwróciły się koszty opracowania i wytworzenia tego modelu w ilości 500 szt + 500 cabrio jeszcze drożej.
8C było sprzedawane na zapisy, klienci musieli czekać i świat motoryzacyjny żył tym jak wydarzeniem.
troche tu widac temat odbiegł od głównego czyli 4c ... 8c to piekne auto ale bylo minelo, fakt ze Alfa chyba zbytnio skupila sie na tym aucie i stracila sporo niepotrzebnie energii zamiast sporzytkowac na auto ktore ma ją utrzymac a 4c to nadal bedzie za malo jesli to bedzie auto niszowe a wszystko na to wskazuje bo chocby wspominane tu wielokrotnie audi z jakims niszowym modelem TT tez nie utrzymuje sie tym autem a rodzinami A1-A6 powiedzmy czy suvy Q3-Q7 ... a czasu ucieka i konkurencja tez ...
oby 4c to nie był łabędzi śpiew alfy ...![]()
Niestety, nie zaobserwowano takiej zaleznosci...No niestety, NIE.
Dlatego, ze o tym, że "Alfa potrafi" nie dowiedział sie praktycznie nikt. Poza nami, poza kilkuset nabywcami i ich żonami, męzami i dzieciakami. Nabywca 8C nie kupi Mito. Żonie też kupi coś lepszego niż Mito, bo jak go stać na 8C, to go stać i na droższe mniejsze auta. A nas do kupna AR nie trzeba przekonywać.
Latem byłem na panelu konferencyjnym, zahaczającym o motoryzacje. Poprosiłem kumpla, co prowadził wykład dla 100 osób, zeby przemycił temat 8C. Sprytnie to zrobił.
Okazało się, ze nikt na sali nie wiedział w ogóle, ze taki model powstał, a jedna, JEDNA osoba skojarzyła, jak pokazał zdjęcie na ekranie.
Znasz zasady badań statystycznych? No to już wiesz, o czym mowię.
Ostatnio edytowane przez KRS ; 16-01-2013 o 15:11
Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?