Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: 159, 2.2 JTS - Migająca kontrolka temperatury oleju przy zimnym silniku.

JoRdaNnNnN -166
    Gość

Question 159, 2.2 JTS - Migająca kontrolka temperatury oleju przy zimnym silniku.

Mam pytanie czy to normalne czy mam się martwić otóż np po nocy na dobrym mrozie, odpalam auto i po jakieś chwili przez 5 sekund miga kontrolka temperatury oleju i gaśnie i już się nie pojawia. Jak były dodatnie temperatury to takiego zjawiska nie zaobserwowałem. Co Wy na to?

janio
    Gość

Domyślnie

Normalne, to to na pewno nie jest, stawiałbym na padający czujnik oleju - mankament tych silników, o czym, niestety, miałem się okazję przekonać osobiście, tyle, że u mnie objawem było opadanie wskazówki temperatury oleju. Jest kilka wątków na forum na temat tego czujnika, sprawdź czy ktoś nie miał podobnych objawów do Twoich.

JoRdaNnNnN -166
    Gość

Domyślnie

Dzięki U mnie temperatura oleju chodzi ok, nic innego się dziwnego nie dzieję, wszystko chodzi, tylko po zapaleniu dosłownie 5 sekund pomryga i przez resztę dnia tego już nie widzę. Po nocy zazwyczaj jak dłużej auto stoi. Aaa czytałem, że czujnik do najtańszych nie należy jak coś Komputer nic nie wyrzuca więc na razie chyba ten temat zostawię, a międzyczasie może ktoś jakiś pomysł jeszcze podrzuci

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juhass
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA

Domyślnie

Weż jeszcze podładuj akumulator i wtedy sprawdź- stawiam że problem zniknie. Taki wysyp błędów pojawia się gdy bateria jest słaba lub się kończy...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MK22
    Mieszka w
    Ch-ce
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 m-jet 150 KM Q2

Domyślnie

Mam ten sam problem, przy ujemnych temperaturach zapala się na chwile i gaśnie. Żadnych innych niepokojących objawów nie ma. W moim samochodzie byłaby to już druga awaria tej samej częsci, bo ten czujnik był już kiedyś u mnie na gwarancji robiony ;/

JoRdaNnNnN -166
    Gość

Domyślnie

Widzisz, zapomniałem napisać, ja naładowałem akumulator do pełna i problem zniknął Nie wspominam, że jak były te ostre mrozy to po odpaleniu rano z 5.7 min stała na wolnych i się grzała przed startem, na razie cisza Pozdrooo.