Właśnie przeczyłem cały temat i trochę martwi mnie spalanie ~12l a w Warszawie zapewne takie będę osiągał no może 10l bez korków.
Zamierzam kupić Alfę Romeo 159, zastanawiam się czy benzyna czy diesel. Zawsze miałem benzynę z powodu tańszych części, cichszej pracy silnika i możliwości zabawy obrotami w dużym zakresie.
Rocznie robię do 15tys km co prawda większość kilometrów robię w Warszawie, czasem korki, czasem looz i zastanawiałem się nad dieslem ale po dłuższych przemyśleniach nie wiem czy warto. Zaoszczędzę na eksploatacji ale boje się bym drugie tyle nie wydał przy jakiejś naprawie a wiadomo nie ma samochodów bezawaryjnych.
Obecnie mam turbo a w 1.9 JTS bym nie miał pewnie trochę będzie mi tego brakowało ale może to i lepiej, mniej możliwości uszkodzenia czy jakiś napraw...
Heh zawsze mogę programem zwiększyć moc, pewnie do 190KM i cieszyć się większą dynamiką
Faktycznie na allegro jest dużo diesli natomiast dorwać beznynkę jest już o wiele ciężej, może to o czymś świadczy.
Mam na oku czarną 159 1.9 JTS z dobrym wyposażeniem, dokumentacją, krajowy na dniach się nią przejadę i zobaczę.
Chciałbym już mieć taką Alfę