Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Klima, ogrzewanie, podświetlenie. bezpiecznik 10A

Miras2020
    Gość

Domyślnie Klima, ogrzewanie, podświetlenie. bezpiecznik 10A

Witam, kupiłem alfe właśnie z niedziałającymi jak w tytule osprzętami pojazdu czytałem na forum o bezpieczniku więc tak drugi rząd na samym dole bezpiecznik 10 A był przepalony wymieniłem na nowy i ok. ale dalej nic nie działa... patrzyłem pod maskę na podszybiu dwa bezpieczniki o ile pamiętam 30A z czego jeden ( od strony kierowcy) był aż stopiony. wymieniłem na nowy i dalej nic...

Dzisiaj pojechałem do elektryka patrzy w bezpieczniki i wymienił ten 10 A pod kolumną kierownicy bo znowu był przepalony i nagle wszystko zaczeło działać klima oświetlenie centralny itp. moja radość skończyła się po 30 sekundach jak spod prawej strony kolumny kierownicy na wysokości nóg pojawił się dymek i zapach palonego plastiku.

Bezpiecznik wyciągnołem... elektryk niema teraz czasu robić z tym... I tu pytanie co to może być tak mniej więcej i czy bardzo po płynę z kosztami ??

czytałem na forum o spalonym przekaźniku ale on jest od strony pasażera... czekam na jakiekolwiek odpowiedzi...

Użytkownik Romeo Avatar konrad251
    Mieszka w
    Leżajsk / Dublin
    Auto
    166 - Była

Domyślnie

Skoro poszedł dymek to mniejwięcej wiesz skąd!
    Rozbieraj wszystko zeby się do tego dostać i sprawdź
    Może to tylko kable jakieś się stykają?
    Wtedy je zaizoluj, wymień bezpiecznik i patrz czy się coś dzieje!
    A jeśli jakiś przekaźnik to kup nowy (nie są drogie) i wymień i dalej kontroluj sytuację!
    Skoro pali bezpieczniki musi być zwarcie dlatego trzeba dokładnie przepatrzeć kable!

Może już tam ktoś wpychał łapy, nie zaizolował i robi zwarcie

Miras2020
    Gość

Domyślnie

Dziwne... Dzisiaj postanowiłem włożyć jeszcze raz bezpiecznik po włożeniu oczywiście wszystko działa itd. nic w tym nie było by dziwnego ale siedziałem w aucie godzine na odpalonym silniku potem pół godziny na zgaszonym i nic się nie paliło... co jest grane ?? Może być tak że długo to nie było używane i na chwile się coś przytliło i teraz będzie wszystko chodzić normalnie ??

Użytkownik Romeo Avatar konrad251
    Mieszka w
    Leżajsk / Dublin
    Auto
    166 - Była

Domyślnie

mówie Ci przepatrz te kable co sie dymiły!

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Nie zostawiaj tego tak, jak wywala bezpieczniki 10A to znaczy ze jest konkretne zwarcie. W najgorszym przypadku grozi pozarem.
    moja była Bella...

mlody67
    Gość

Domyślnie

Miras idź do innego elektrotechnika i niech sprawdzi co i jak

Miras2020
    Gość

Domyślnie

Sprawa wygląda tak nie posłuchałem was i trzy dni wszystko cacy chodziło, zrobiłem trase dzisiaj wypiłem piwo, [p czym odpaliłem auto i dmuchawa wogóle przestała działać tak nagle i pisze AIR CONDITIONER FAULTY PLASE CONTACT WORKSHOP i nawet awaryjnie nie dmucha, mogę ustawiać co chce i nic... jakieś pomysły ?? inny bezpiecznik ?? podkreślę że jak przełączam między szybą a nogami to klape słyszę, tylko sama dmuchawa nie działa...
    Ostatnio edytowane przez Miras2020 ; 25-01-2013 o 00:46

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

ja stawiam, że dmuchawę masz już uwaloną, a wcześniej była na wykończeniu, wentylator nawiewu często siada w tym autach, szczególnie roczniki 98-2000, problem jest taki, że nie można go sprawdzić na krótko podłączając do akumulatora, bo wtedy to już na bank go spalisz, no i dostęp do demontażu też jest dość ciężki
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Miras2020
    Gość

Domyślnie

A może być jakiś bezpiecznik osobny który odpowiada za dmuchawe ?? chodziła ładnie aż do zgaszenia auta...

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Jeśli wierzyć instrukcji obsługi to bezpieczniki 5 i 6 pod kierownicą są opisane jako "cewka przekaźnika elektrowentylatora klimatyzacji". Ale jak palą się bezpieczniki i widać dym to ja obstawiam że prędzej czy później albo coś spłonie albo przynajmniej padnie na amen . Szacun za stalowe nerwy .
    moja była Bella...