Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: [147] Straszna historia..

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał adrkra
    Troche z tym kiepsko jewstem zielony w tych sprawach i nie wiem jak wyglada IntrCooler i gdzie jest :/

Czy to są jakieś większe koszta?
    Samochod jedzie ale strasznie walowato kopci z rury niebieskim dymem i buczy okropnie spod maski przy dodawaniu i odejmowaniu gazu, na jalowym silnik (na słuch) chodzi wporzadku :/
    ja myślę że to rura od IC poszła, gdzieś wywaliło na niej dziurę , albo się poluzowała przy turbinie bądź przy ICku

nowa rura w aso kosztuje ok 300pln, nigdzie indziej nie dopasujesz takiej , chyba że na alledrogo kupisz - ale najpierw sprawdź , bo może tylko opaska zaciskowa poszła

ta rura znajduje się na dole z prawej strony (tej strony od akumulatora) , i z góry ciężko ją widać , najlepiej zdjąć dolną osłonę silnika i ją zobaczysz - gumowa rura która będzie szła od wydechu(turbiny) do takiej małej chłodniczki przed nadkolem. Jeśli ta rura będzie cała to sprawdź tą wychodzącą z tej chłodniczki do silnika - jedna z nich jest walnięta
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

cinek2006
    Gość

Domyślnie

No niewiem niewiem panowie bo ja kolega wyzej powiedzial to ze jedzie max 70km/h i przyspiesza do 50 km/h w 20sek to tryb awaryjny silnika

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał adrkra
    No niewiem niewiem panowie bo ja kolega wyzej powiedzial to ze jedzie max 70km/h i przyspiesza do 50 km/h w 20sek to tryb awaryjny silnika
    a jak ma jechać skoro nie dostaje powietrza od turbiny?
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

mrutyś
    Gość

Domyślnie

tak czy owak na saskiej na pewno sie tym dobrze zajmą bo sam tam swoją serwisuję i nie miałem żadnych problemów do tej pory a ceny oczywiście sporo niższe niż w ASO.
    Ale tutaj już chyba koledzy odpowiedzieli na pytanie mi też sie wydaje że coś nie tak z rurami od IC... ale kolego napisz co to było i głowa do góry będzie dobrze

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar krzychoo
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 Q2 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał adrkra
    Ale jak by się silnik przełączył w tryb awaryjny, to chyba zaświeciłby się "check engine", nie?
    Co do warsztatu - jeśli na Saskiej nie będą mieli czasu, lub sobie nie poradzą - uderz do "Strefy Serwisowej" na Cechowej 100b.
    Alfa Romeo 147 Q2 JTD 16V '03

Były:
    AR 156 2.6 V6, AR 156 2.0 TS SW

cinek2006
    Gość

Domyślnie

Wiec tak..

Zajechalem ledwo na Saska.. mily pan poinformowal mnie o najlepszym iż.. "auto chodzi na 2 lub 3 cylindrachw i w najlepszym wypadku wystarczy regeneracja wtryskiwaczy" w najgorszym zaś... "wymiana głowicy" :/

Kiepska sprawa ale jeżeli okazało by sie że to 1 czy tam 2 wtruskiwacze a alfa jezila by jak przedtem to to zdzierze.. ale wymiana glowicy..

W dodatku z silnika sluchac posykiwanie mniej wiecej co 0.5sek slychac "cs cs cs cs"

Maja sie mu przyjzec blizej i dac opinie.. oby mnie nie zrujnowala :]

Codo samego serwisu na pierzwszy rzut sprawia bardzo dobre wrazenie.. oby tak pozostalo do konce

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał adrkra
    Zmieniam bieg z 4 na 5 i bach
    A to nie było z 4 na 3 przypadkiem?

cinek2006
    Gość

Domyślnie

Nie raczej nie.. nawet jesli to chyba by skrzynia padla? ale niewiem jak juz wczesniej mowilem jestem zielony w tych sprawach

adrian_1984
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał adrkra
    Silnik zawyl jakby mial 10k obrotow a silnik mam diesla...
    Cytat Napisał adrkra
    Samochod jedzie ale strasznie walowato kopci z rury niebieskim dymem
    Kolega miał taki objaw ale w renault i to w 3 samochodach jak turbina mu padła i poszedł olej do cylindra to wtedy sa takie kosmiczne obroty a później nie ma mocy albo w ogóle nie jedzie bo czasami wyssie cały olej z miski.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prymie
    Mieszka w
    kraków
    Auto
    AR 156 2,4 JTD '00 AR 159 2,4 JTD '06 AR Giulia Veloce Q4 2,0 '17

Domyślnie

Witam,

a czy niebieski dym to nie objaw walniętej uszczelki pod głowicą i "spalania" płynu chłodniczego? U mnie przy walnietej rurze IC dym był, ale czarny jak czarna jest dziura i mega gęsty.

Tak czy inaczej, życzę autorowi postu powodzenia w leczeniu swojej Niuni i żeby cała operacja nie wyssała ostatniej złotówki z jego kieszeni :roll:
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17