Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: Słabe hamulce(przez chwilę) przy deszczu i odwilży

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Mialem tez tak dzisiaj. Wydaje mi sie ze to glownie wina odwilzy. Zbiera sie wilgoc i przy gruncie sa przymrozki przez co sie tworzy lekka warstawa lodu. Dla przykladu odwilz, a na chodniku slisko jak diabli.

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Sebek2442
    Mieszka w
    Mistrzewice
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie

To jest normalne zobacz sobie rano tarcze jak wyglądają i sam będziesz wiedział o co chodzi. Moja Alfa stoi w garażu i zawsze jak hamuje rano przed bramą hamulce działają "z opóźnieniem dłuższą drogą hamowania " przyhamuj lekko i zobacz tarcze będą czyste i hamulce będą działać Ci normalnie.
    W poprzednim aucie miałem tak samo Vectra b tak jest w każdym samochodzie chyba że ktoś ma lepszej jakości tarcze wtedy trochę mniej tego osadu jest (rdzy) ale jest

stelma1000
    Gość

Domyślnie

dzisiaj pierwszy raz pod odwilży ruszyłem autkiem i miałem podobną sytuację. Przy hamowaniu mi tak jakby trzeszczał lub ocierał. Po prostu tarcze przyrdzewiały i po kilkuset metrach i kilkukrotnym hamowaniu wszystko wróciło do normy

Użytkownik Rowerzysta Avatar fiejtekt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.9 JTD 2002r

Domyślnie

Myślę że ci co twierdza iż to rdza na tarczy nie mieli dokładnie tego przypadku co kolega. Wsiadam dziś do alfy ruszam z parkingu naciskam na pedał hamulca a tu nic dosłownie nic aż mnie to przeraziło. Podczas następnego naciśnięcia hamulca już trochę lepiej ale na pewno nie jest to efekt rdzy na tarczy. Jeszcze nie wiem ale czy kolega może wymieniał klocki na Lucasa.

Ciamas
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał fiejtekt Zobacz post
    Myślę że ci co twierdza iż to rdza na tarczy nie mieli dokładnie tego przypadku co kolega. Wsiadam dziś do alfy ruszam z parkingu naciskam na pedał hamulca a tu nic dosłownie nic aż mnie to przeraziło.
    Dokładnie, ta rdza poranna przy tym co my przeżywamy to jest wzór hamowania Poza tym przy rdzy słychać tarcie i czuć ją nawet, tutaj nie słychać na początku nic, a czuć to ewentualnie przerażenie. To jest po prostu twardawy pedał i mało efektu hamowania. Na sobotę jestem z mechanikiem umówiony mam tylko nadzieję, że będzie lało bo inaczej ciężko będzie z objawami:/

Co do tego Lucasa. To wymiana daje efekty in plus czy in minus?

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Miałem w tygodniu 2 razy identyczny przypadek!
    Chyba gó..niane klocki są temu winne. Płyn w układzie wymieniony rok tem więc to nie to, ubytków też nie ma.
    Po kilku naciśnieciach sytuacja wraca do normy ale ...wyraz twarzy przy pierwszym porannym hamowaniu miałem taki jakbym ducha zobaczył.

- - - Updated - - -

Miałem w tygodniu 2 razy identyczny przypadek!
    Chyba gó..niane klocki są temu winne. Płyn w układzie wymieniony rok tem więc to nie to, ubytków też nie ma.
    Po kilku naciśnieciach sytuacja wraca do normy ale ...wyraz twarzy przy pierwszym porannym hamowaniu miałem taki jakbym ducha zobaczył.

Użytkownik Rowerzysta Avatar mc007
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    159 1.9 q-tronic

Domyślnie

Jakie masz klocki?
    Może dziwny przykład, ale w moim motocyklu po zmianie klocków przodu na jakieś goowniane (mechanik mi takie dał) w deszczu przez kilka sekund zero wytracania prędkości.
    Praktycznie trzeba co chwila rozgrzewać, żeby w awaryjnej sytuacji zadziałały jak powinny. Więc wina klocków u ciebie możliwa.

W 147 jazda w deszczu po autostradzie z pół. godziny, gdy potrzebowałem mocniej zahamować, jak żyleta więc to co opisujesz to musi być jakaś anomalia.
    (mam bozarto nawiercane, nacinane+trw)

Pzdr.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał Ciamas Zobacz post
    Dokładnie, ta rdza poranna przy tym co my przeżywamy to jest wzór hamowania Poza tym przy rdzy słychać tarcie i czuć ją nawet, tutaj nie słychać na początku nic, a czuć to ewentualnie przerażenie. To jest po prostu twardawy pedał i mało efektu hamowania.
    Właśnie tak jak opisałeś.
    Twardy pedał.
    I nie było to pierwsze hamowanie po postoju.
    Moja Bella

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

Też tak mam, Alfa postoi kilka,kilkanaście dni czasami w garażu to robi się osad na tarczach, widać gołym okiem, muszę delikatnie przyhamować i wszystko jest dobrze.
    Ostatnio edytowane przez Kolin ; 31-01-2013 o 19:44

Ciamas
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mc007 Zobacz post
    Jakie masz klocki?
    Takie jak poprzedni właściciel zamontował w serwisie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    I nie było to pierwsze hamowanie po postoju.
    No to ja już wolę swoje pierwsze hamowania zamiast losowych.